Ljubljana, četrtek, 23. november 2017, 23:06

Novi urednik Družine Boštjan Debevec stavi na iskrene odnose

Na mesto odgovornega urednika katoliškega tednika Družina je ta teden stopil Boštjan Debevec, nekdanji urednik uredništva za religije in verstva na Radiu Slovenija, pred tem je bil tudi sodelavec oddaje Obzorja duha na Televiziji Slovenija. Je prvi laični odgovorni urednik na tem tedniku, po izobrazbi pa je diplomirani teolog. Na prvo mesto pri svojem delu postavlja odnose med ljudmi.


Papež v Mjanmar in Bangladeš s sporočilom sprave in miru

Papež Frančišek v nedeljo odhaja na azijsko turnejo, kjer bo najprej obiskal Mjanmar, nato pa še Bangladeš. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Greg Burke je ob predstavitvi potovanja poudaril, da bo sveti oče v obe azijski državi prinesel sporočilo sprave, odpuščanja in miru.


Papež pri avdienci: Maša je podoživljanje kalvarije

Papež je pri današnji splošni avdienci spregovoril o maši kot spominu na Kristusov prehod od smrti k življenju. Kot je dejal, tu ne gre za navadno obujanje spominov, ampak za mnogo več – pomeni narediti navzoče tisto, kar se je zgodilo pred dvema tisočletjema. Pri vsakem evharističnem bogoslužju Jezus na nas izliva svoje usmiljenje, kot je to storil na križu, za prenovo naših src in življenj.


Papež reorganiziral državno tajništvo

Papež Frančišek je znotraj državnega tajništva ustanovil oddelek za diplomatsko osebje Svetega sedeža. Skrbel bo izključno za vprašanja, povezana z osebami, ki delajo v diplomatski službi Svetega sedeža ali se nanjo pripravljajo. Pod njegovo pristojnostjo bodo izbor kadrov, začetno in stalno izobraževanje, napredovanja, dovoljenja ipd.


Španska škofovska konferenca: Neodvisnost Katalonije kršitev ustavnega reda

Predsednik Španske škofovske konference, kardinal Ricardo Blázquez Pérez, je enostransko razglasitev neodvisnosti s strani Katalonije označil za kršitev ustavnega reda, ki so ga Španci sprejeli pred štiridesetimi leti. Na zasedanju škofov v Madridu se je zavzel za spoštovanje prava in obnovitev odnosov, ki so jih skrhali nedavni dogodki.


Tednik Družina: Slovo Francija Petriča, prihaja Boštjan Debevec

Msgr. Franci Petrič danes končuje mandat odgovornega urednika tednika Družina. Na tej funkciji je bil 25 let. Nadškof Stanislav Zore se mu je v imenu Slovenske škofovske konference zahvalil in izrazil priznanje za opravljeno delo ter redno izhajanje osrednjega katoliškega tednika. Hkrati novemu uredniku Boštjanu Debevcu, ki bo jutri nastopil petletni mandat, želi obilo Božjega blagoslova ob prevzemu novih odgovornosti.


Ubogi so naša vstopnica za nebesa

Na papeževo pobudo danes obhajamo prvi svetovni dan ubogih. Za to priložnost je napisal poslanico z naslovom: »Ne ljubimo z besedami, ampak z dejanji«. V njej nas vabi, naj o revnih ne razmišljamo samo kot o tistih, za katere opravimo eno ali dve dobri deli na teden, da bi si pomirili vest. Te izkušnje bi nas morale voditi v resnično srečanje z ubogimi, s katerimi bi morali začeti deliti naše življenje. »Revni niso problem. So vir, iz katerega lahko črpamo, da bi sprejeli in živeli bistvo evangelija,« je zapisal papež. Dopoldne je v baziliki sv. Petra daroval mašo zanje, nato pa bo z ubogimi tudi kosil.


Papež: Če je tehnično mogoče, še ne pomeni, da je etično sprejemljivo

Papež Frančišek je danes nagovoril udeležence plenarnega zasedanja Papeškega sveta za kulturo. Izpostavil je pomembno vlogo znanosti in tehnologije, ki sta res poglobili znanje o naravi in človeku, vendar pa sami po sebi nista dovolj, da bi lahko dali odgovore na vsa vprašanja. Kot je poudaril, kar je tehnično mogoče in izvedljivo, ni zato že tudi etično sprejemljivo.


Odprta 23. razstava Umetniki za karitas

Uvod v Teden Karitas 2017 je bila včerajšnja slavnostna akademija Škofijske karitas Koper in odprtje razstave Umetniki za karitas na dvorcu Zemono pri Vipavi. V središču tokratne kolonije in razstave odmeva beseda apostola Pavla „Ljubezen je ... “Organizatorji so ji dodali tri pikice, škof Jurij Bizak, ki je razstavo odprl, pa je za to besedo postavil klicaj „Ljubezen je!


Evropski dan proti spolnim zlorabam otrok

Danes je evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, ki ga letos obeležujemo že tretjič. Proglašen je bil z namenom ozaveščanja o problematiki spolnega izkoriščanja in zlorabi otrok ter o potrebi po preprečevanju tovrstnih dejanj.


Novejše novice | Starejše novice