Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Svetovalnica: V gozd po največ 2 kg plodov na dan

Hrana in okolje | 23.06.2017, 11:37 Rok Mihevc

Če ste redni obiskovalec gozda, potem je bila tokratna Svetovalnica ravno pravšnja za vas. Z gozdarskim inšpektorjem, Igorjem Curkom, smo govorili o pomenu gozda, obnašanju v njem in pogostih kršitvah, ki se pojavljajo.

Kakšno je delo inšpektorja?

Inšpektor Curk je uvodoma spomnil, da je gozd dobrina, splošnega in državnega pomena. »Je naše nacionalno bogastvo, ki je zaenkrat še trajno. Lastnina je po ustavi sveta, funkcije gozda pa so tako pomembne, da tudi vse zahodne države držijo roko nad ravnanjem z gozdom.« Po njegovih besedah je pomembno varovanje okolja, saj nam omogoča preživetje. »V Sloveniji se še ne zavedamo, kaj imamo, saj je to za nas vsakdanja stvar.«

Kakšen je naš odnos do gozda?

»Na splošno lahko rečemo, da se pravila upoštevajo,« spodbudno pravi Curk. Lastniki namreč poznajo pravila, ker se ta globalno ne spreminjajo. »Je pa vedno več naključnih obiskovalcev, saj je ena od funkcij gozda tudi rekreacijska. Ne išče se več samo plodov in drv, ampak še kaj drugega. Imamo npr. ljudi, ki hodijo v gozd poslušati ptice«. In po njegovih besedah so to stvari, ki jih ne moremo obračunati, zato mora lastnik marsikaj dopustiti v svojem gozdu.

Nabiranje plodov – meje so

Rekreativno obliko nabiranja plodov zakon omejuje na 2 kg na dan za eno osebo. »In to za vse plodove – kostanj, gobe, maline, borovnice, itn...« To je rekreativno nabiranje, opozarja Curk, kar pomeni, da nabiramo zase. »Se pravi, ne za starše, ne sosede,... Teh pravil se je enostavno potrebno držati.« Drugačno pravilo je pri zeliščih, ko jih lahko naberemo za 1 kg.

Pri nabiranju gob pa obstaja posebna uredba o varstvu gliv. »Tu je točno določeno, kako se nabira te plodove. Da uporabimo košaro, ne vrečke, da jih je potrebno očistiti na kraju samem, da se jih ne brca.« Spodbudno je, pravi Curk, da so se ta pravila pri ljudeh že prijela in jih večinoma upoštevajo. A kršitelji vseeno so, predvsem v sezonah. »Ko se pojavi večja količina borovnic ali gob, takrat okrepimo nadzor s posebnimi akcijami. Skupaj gremo na določena mesta.«

Curk še ugotavlja, da redko vidi ljudi, ki plodove nabirajo s pripomočki. Uporaba teh je namreč kazniva in je kazen še višja, saj gre za uničevanje rastlinja. »Z njimi pri borovnicah poškodujemo popke, ki so že pripravljeni za naslednjo sezono. Kazen znaša od 200 – 400 evrov.«

Bonton v gozdu

1. Ne uničuj rastja in gob
2. Ne poškoduj kažipotov
3. Ne zarezuj skorje
4. Ne vozi izven gozdnih cest
5. Ne kuri
6. Ne plaši živali
7. Ne puščaj smeti

© www.gore-ljudje.net

V gozdu se zadnje čase pojavlja tudi vedno več vandalizma. Predvsem so to cross motoristi. »Te je težko kaznovati, saj jih zaradi hitrosti ne moreš ustaviti, težko jih je tudi identificirati.« Pozimi pa so, opozarja Curk, bolj problematične motorne sani. »Živali so že tako v stresu zaradi slabih razmer, potem pa zaradi hrupa še bežijo in porabijo mnogo več energije kot bi jo sicer.« Zaradi vožnje vse povprek se delajo tudi erozijski jarki. »Edini način je, da se prijavi te dejavnosti in nato inšpekcija skupaj s policijo skuša poloviti kršitelje in izda kazen.«

Hrana in okolje, Svetovalnica
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...