Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Virpazar (foto: Kompas)
Virpazar

FOTO: 6. dan 15. počitnic RO: Od Podgorice do Skadarskega jezera

| 20.06.2017, 22:54

Drugo polovico radijskih počitnic so nekateri začeli s prostim dnevom, željni spoznavanja Črne gore pa z izletom v glavno mesto države - Podgorico in Skadarsko jezero. Podgorica leži v Skadarski dolini, ki se komaj opazno spušča proti istoimenskem jezeru. Skoznjo teče reka Morača. Naseljena je bila že v rimskem času. Večer pa je prinese potopisno predavanje Jureta in Izidorja o obisku misijona v Etiopiji.

Za nas je zanimivo, da so jo v srednjem veku domačini imenovali Ribnica, po manjši reki, ki se sredi mesta izliva v Moračo. Sedanje ime pa je dobila, ker leži pod vzpetino Gorica. Tudi sicer so v črni gori doma vinske „gorice“- Plantaže; gre - kot se hvalijo domačini - za največji kompleks vinogradov v Evropi, saj po površini obsega več kot dva tisoč hektarov. Najbolj znano vino, ki ga pridelujejo iz avtohtone trte, je črnogorski vranac, temne rubinaste barve. Počitnikarji imajo lepo priložnost za ogled vinogradov in obisk kleti v nekdanjem podzemnem predoru vojaškega letališča. Seveda je spadala zraven tudi pokušina vin.

Bečići
Bečići © Tone Gorjup

Drugi del izleta je bil namenjen obisku kraja Virpazar s tremi kamnitimi mostovi. Naselje je izhodišče za večino ladijskih izletov po Skadarskem jezeru. Tudi počitnikarji se bodo vkrcali na ladjo in zapluli po jezerski gladini. Pot nazaj do Bečičev pa jih je vodila mimo Petrovca in Sv. Štefana. Večer je bil namenjen potopisnemu prikazu afriških misijonov s poudarkom na Etiopiji.

Dan smo sicer začeli sveto mašo. Somaševanje je vodil nadškof Alojz Uran, zbrane pa je nagovoril duhovnik Drago Svetko, ki je spomnil na besede iz Male princa, da je potrebno gledati s srce. „Kaj pomaga, če se doma gledamo – pa se ne vidimo. Za marsikoga rečemo – ta pa nima oči, ne vidi dela, ne vidi sočloveka, ne vidi lepote narave, ne vidi lepote življenja – zato te lepote tudi ni sposoben ustvarjati in je podarjati. Kako hudo je, če vidimo samo sebe, svoje križe in težave, svoje želje in svoje cilje. Ko se dva poročita, si obljubita ljubezen do konca. Zato ne pomeni, da bosta oba vse sedaj gledala enako – pomeni, da bosta oba gledala v isto smer,“ je poudaril v pridigi duhovnik Svetko.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...