Ljubljana, sreda, 25. april 2018, 20:09

Svetovalnica: Pri vožnji na dopust imejte glavo na pravem mestu

0:00
0:00
Vožnja v avtomobilu
Foto © Ingimage

"Spremljajte prometne informacije s pomočjo AMZS aplikacije – pošljite AMZS na številko 3131."

Pred nami so dopusti, veliko ljudi se odpravi na daljše potovanje na morje ali kam drugam. Ker je vožnja daljša kot ponavadi, je pomembno, da imamo pripravljeno tudi vozilo. Prav zato smo v tokratno Svetovalnico povabili strokovnjaka na tem področju, Jurija Kočarja, z AMZS-ja.

Tako kot pred zimskimi meseci je pomembno, da tudi pred poletjem in potjo na dopust preverimo stanje jeklenega konjička, opozarja Kočar. »Pregled moramo opraviti na strokovno ustreznem servisu, marsikaj pa lahko postorimo tudi sami.« Predvsem gre za pregled stanja tekočin (tekočina vetrobranskega stekla, hlajenja motorja), pa tudi pregled delovanja brisalcev, pnevmatik, tlaka. »Tlak pnevmatik seveda prilagodimo, saj je vozilo na poti na dopust bolj obremenjeno – večje število potnikov, prtljaga, čoln, prikolica...«

Hladilna tekočino je pomembna, ker se z njeno pomočjo hladi motor, na katerem zavisi vso delovanje avtomobila. »Nivo tekočine lahko preverimo tudi sami. V vozilu imamo ekspanzijsko posodo, kjer je označen minimum in maksimum. Vse delamo pri hladnem motorju, saj nas segreta tekočina lahko opeče, navadno vodo pa nalijemo do maksimuma.« Stanje tlaka pnevmatik lahko preverimo na vsakem bencinskem servisu, kjer imajo nanometre. »Odvijemo ventil in ustrezno napolnimo vsako pnevmatiko posebej. Tlaki pa so odvisni od vozila, podatek za to imamo navedeno v servisni knjižici, pa tudi na notranji strani pokrovčka za gorivo."

Pregledati moramo tudi klimatske naprave, saj pogoji v avtu vplivajo na koncentracijo pri vožnji. Odstranimo vso zimsko opremo, lopate, odeje in podobno ter s tem zmanjšamo težo vozila. »Višje temperature negativno vplivajo na delovanje električnih sistemov, predvsem na akumulatorje, zato je nujen pregled tudi teh naprav.« Kočar ugotavlja tudi kar precej težav z veljavnimi dokumenti. »Veliko je neregistriranih vozil, pred roki so tehnični pregledi.« Zato je prav, da še pred dopustom preverimo, kako je z dokumenti, saj je urejanje teh zadnji hip lahko zelo stresno.«

Najpogostejša težava pri potovanju na dopust je gneča na cesti, ki nastane zaradi ozkih grl – mejni prehodi, rekonstrukcija cest... Zato na AMZS svetujejo, da redno spremljate prometne informacije - lahko tudi s pomočjo njihove brezplačne aplikacije, ki jo prenesete na mobilni telefon tako, da pošljete besedo AMZS na številko 3131.


Ne spreglejte: