Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:16

Ustavni sodnik Jaklič: Nobena država v Evropi nima tako drakonske sankcije pri spolnih kvotah

V oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« smo gostili ustavnega sodnika ddr. Klemena Jakliča. Z njim smo se ustavili ob odločitvi ustavnih sodnikov v zvezi s kandidatnimi listami. Zanimali sta nas Jakličevi ločeni mnenji z naslovom »Varstvo volilne pravice v primerih izključitev list« ter »Sojenje brez obtožnega akta«, ustavili pa smo se tudi pri vprašanju, kaj se dogaja s primerom Milko Novič.


Primer dobre prakse: Delodajalec zaposlil 57-letno brezposelno

Razmere na trgu dela so se že dodobra spremenile, veliko delodajalcev se že bori za kader. Obstaja pa tudi vedno več primerov dobrih praks, ko delodajalci zaposlijo starejše in ranljivejše osebe. O tem je v Svetovalnici tekla beseda z Barbaro Vrtačnik z Zavoda za zaposlovanje in Sašo Boštjančič z Moje zaposlitve.


Znati biti sam je pot k modrosti

O tem kako biti sam in kako razlikovati med samoto in osamljenostjo, smo se pogovarjali z Metko Klevišar. Mnogo ljudi ne ve, kaj početi s samoto, počutijo se zapuščen, odrezani, prezrti in izolirani, zato je danes skoraj prava umetnost »biti sam«.


Najmočnejše orožje v boju proti plesni je preventiva

O večceličnih glivah – plesnih, ki so razširjene povsod okoli nas, smo govorili v današnji Svetovalnici. Kako ravnati z njimi, kako se jih znebiti in kakšni so vplivi na naše zdravje, smo govorili s Simono Perčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.


Čebelar Pavel Zdešar: Svetovni dan čebel je več kot samo ideja

"Slovenci včasih malo pozno dojamemo pomen kakšne drobne stvari, ki je pomembna za celo človeštvo," je navdušen nad novim mednarodno sprejetim praznikom - Svetovnim dnevom čebel, v današnji nedeljski kmetijski oddaji povedal inženir in čebelar Pavel Zdešar, tudi oče te ideje.


Dr. Onja Grad: Pogovor rešuje, v besedi pomoč je MOČ

Vedenje ljudi, kot da smo nesmrtni, je le zaščita, je v oddaji Naš gost dejala prof. dr. Onja Tekavčič Grad, specialistka klinične psihologije, družinska psihoterapevtka, supervizorka, ki je bila zaposlena na Psihiatrični kliniki v Ljubljani. Štirideset let je zavzeto delala z ljudmi in zanje.


"Ne čistite danes, samo sedite in se pogovarjajte"

V Sloveniji se delež prebivalcev, starejših od 65 let, vztrajno povečuje. Vprašanje pa je, kako jim zagotoviti kvalitetnejše življenje, da lahko ostanejo doma. Ena od možnosti je nega na domu, s katero nekatere ustanove poskrbijo za različne potrebe.


Stranke napovedujejo ukrepanje na področju zdravstva in pokojnin

V soočenju, ki smo ga na Radiu Ognjišče pripravili v sodelovanju s spletnim portalom Domovina.je, so predsednik Nove Slovenije Matej Tonin, predstavnik Socialnih demokratov Jernej Štromajer, podpredsednik Slovenske ljudske Stranke Primož Jelševar, Predstavnik Dobre države Tilen Manjardi ter predstavnik stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije Zvonko Lah soočili tudi mnenja o rešitvah v zdravstvu in na področju pokojninskega sistema. V zvezi s slednjim je bilo slišati pobude o skladih, ki bi plemenitili sredstva, in reformah v gospodarstvu, ki bi v blagajno pripeljale več sredstev. Podobno so tudi za zdravstvo nekateri menili, da potrebuje več denarja, ostali pa so opozarjali, da je treba z njim ravnati bolj racionalno.


Delata na igriv način, igrata se zelo resno

To je bila naša ugotovitev ob pogovoru z glasbenicama, ki smo ju povabili v majski Mladoskop. Grad gori je glasbeni prvenec istoimenske glasbene zasedbe, ki jo sestavljajo trije odlični glasbeniki, Brina Vogelnik (glas), Barja Drnovšek (violina, viola, spremljevalni glas) in Matija Solce (harmonika, spremljevalni glas).


Prvo predvolilno soočenje Radia Ognjišče in portala Domovina.je

Volilna tekma je pred vrati in soočenje različnih programskih in aktualnih stališč smo pripravili tudi na valovih Radia Ognjišče, in sicer skupaj s portalom Domovina.je. V dveh soočenjih naj bi se srečali kandidati in kandidatke štirinajstih političnih strank oziroma list. V prvem so bili z nami predstavnik koalicijske stranke Socialni demokrati Jernej Štromajer, predsednik Nove Slovenije Krščanskih demokratov Matej Tonin, predstavnik stranke Andrej Čuš in Zeleni Zvonko Lah, predstavnik stranke Dobra država Tilen Majnardi in podpredsednik Slovenske ljudske stranke Primož Jelševar. Slišali smo med drugim stališča na temo gospodarstva in migracij.


Novejše novice | Starejše novice