Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Bruselj začel razpravo o prihodnosti financ Evropske unije

Svet | 29.06.2017, 00:45

Bruselj je razgrnil še zadnjega od petih dokumentov, ki jih je napovedal v beli knjigi o prihodnosti Evropske unije, povezan je s financami. V njem obravnava proračunske posledice scenarijev, ki so na voljo. Rezultate razprave, ki jo je spodbudil s tem, namerava upoštevati pri pripravi predloga za naslednji večletni finančni okvir povezave.

Kot je pojasnil evropski komisar za proračun Günther Oettinger, je bila neto plačnica v proračun Evropske unije Velika Britanija. Zaradi njenega izstopa iz povezave bo imela vsako leto na voljo za približno 10 do 11 milijard evrov manj sredstev. Ob tem, da jo že tako čaka večja vloga na področjih migracij, notranje in zunanje varnosti oziroma obrambe ter znotraj tega boja proti terorizmu, se sooča še z izzivom, kako financirati več z manj. "Vsak vložen evro iz proračuna povezave mora zagotoviti dodano vrednost in pozitivno vplivati na vsakdanje življenje državljanov," je poudaril Oettinger.

Evropska komisarka za regionalno politiko Corina Cretu je prepričana, da je napočil čas za prenovo proračuna Evropske unije. "Ali se bomo sprijaznili s tem, da Evropska unija ne more financirati obstoječih in novih prednostnih nalog, kar nas bo postavilo pred težke izbire, ali pa se bomo lotili izziva in oblikovali proračun, ki bo sposoben odgovarjati na ključne izzive, s katerimi se sooča Evropska unija. Moramo biti resnično ambiciozni."

Evropska unija želi ohraniti tudi vodilno vlogo na svetovnem prizorišču kot pomembna donatorka človekoljubne in razvojne pomoči ter vodilna v boju proti podnebnim spremembam.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.