Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Kriza v Perzijskem zalivu bo še trajala, a bo prišlo do rešitve

Svet | 27.06.2017, 03:15

Razmere na Bližnjem vzhodu se ne umirjajo. Za dodatno zaostrovanje napetosti je poskrbela kriza v Perzijskem zalivu, ko se je več arabskih držav odločilo za prekinitev diplomatskih odnosov ter gospodarskih in prometnih vezi s Katarjem. Štiri od njih končanje blokade pogojujejo z zahtevami, med katerimi so zaprtje televizije Al Džazira, zmanjšanje vezi z Iranom, zaprtje turške vojaške baze in konec podpore teroristom. Desetdnevni rok za izvršitev 13 točk s seznama teče, Katar je že sporočil, da zahteve zavrača.

"Na koncu bo prišlo do rešitve," je prepričan geopolitični analitik dr. Laris Gaiser. "Prve zahteve, ki so jih katarski vladi poslali zavezniki, gotovo še ne morejo biti sprejete, zato se bodo takšne razmere še nekaj časa vlekle," je dodal. Po njegovem bodo po preteku desetdnevnega roka, ki so ga Saudova Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Egipt postavili Katarju za izpolnitev zahtev, začela teči tiha diplomatska pogajanja. "Predstavljati si moramo, da se v Perzijskem zalivu v zadnjih letih oblikuje sodelovanje v ekonomiji in gospodarstvu, kot neke vrste Evropska unija. Katar je le majhna državica z nekaj sto tisoči prebivalcev. Govori se o skupnem ekonomskem prostoru, skupnem gospodarstvu, celo o skupni valuti. Če je Saudova Arabija vodilna v tem prostoru, ima veliko možnosti, da Katar prepriča, naj premisli, na kateri strani želi biti," je pojasnil dr. Gaiser.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.