Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar

Britanski konservativci bodo vladali s podporo severnoirskih unionistov

Svet | 26.06.2017, 15:21 Andrej Šinko

Britanski konservativci so podpisali dogovor s severnoirskimi unionisti o podpori njihovi manjšinski vladi. Deset poslancev stranke unionistov bo tako zagotavljalo podporo 317 poslancem konservativcev v 650-članskem parlamentu pri ključnih temah, ne bo pa med strankama formalne koalicije. Dogovor določa, da naj bi severnoirski poslanci zagotavljali podporo konservativcem zlasti pri glasovanjih o proračunu in zaupnicah, o drugih ukrepih pa naj bi se odločali sproti.

»Pozdravljam ta dogovor, ki nam bo omogočil skupno delovanje v interesu celotnega Združenega kraljestva,« je po podpisu dejala premierka Theresa May in dodala, da konservativci in unionisti »delijo številne vrednote«.

Voditeljica severnoirskih unionistov Arlene Foster je izrazila navdušenje nad podpisom dogovora, ki da bo državi prinesel »stabilno vlado, ki je v tem pomembnem obdobju v nacionalnem interesu«.

Pogovori med konservativci in unionisti so se osredotočili na finančno podporo Severni Irski in brexit. V skladu z dogovorom bo Severna Irska v naslednjih dveh letih od države prejela dodatna sredstva v višini milijarde funtov. Kot navaja Fosterjeva, bodo sredstva namenili za infrastrukturo, zdravstvo in izobraževanje, kar da bo koristilo celotni Severni Irski.

Severnoirski unionisti, ki podpirajo brexit, poudarjajo, da mora ostati meja z Irsko odprta, Fosterjeva pa pojasnjuje, da dogovor tako podpira postopek brexita, ki je v prid vseh delov države.

Tokrat sicer ni prvič, da konservativna vlada na Otoku uživa podporo severnoirskih unionistov. Ti so že leta 1996 in 1997 podprli premierja John Majorja, potem ko je izgubil parlamentarno večino.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...