Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Uničenje znamenite mošeje v Mosulu obsodil tudi kaldejski katoliški patriarh Sako

Svet | 23.06.2017, 13:29

Mošeja Al Nuri in njen poševni minaret Al Hadba v iraškem mestu Mosul sta še ena znamenitost na dolgem spisku prizorišč in spomenikov kulturne dediščine, ki so bile uničene v spopadih z Islamsko državo. Ta krivdo vali na zahodne sile, a oblasti v Bagdadu trdijo, da so jo razstrelili skrajneži. Med številnimi, ki so obsodili to dejanje, je voditelj Kaldejske Katoliške Cerkve, patriarh Louis Sako.

Kot je patriarh Sako poudaril za agencijo AsiaNews, ne gre le za uničevanje zgodovine, ampak tudi spomina in kulture. Ob tem je mednarodno skupnost pozval, naj ukrepa in porazi kulturo smrti, ki jo seje Islamska država.

V rokah skrajnežev je še naprej zahodni Mosul. V vzhodnem delu drugega največjega iraškega mesta in na planoti Ninive se medtem življenje počasi normalizira. V teku je obnova domov in infrastrukture ter tudi odnosov med različnimi verskimi in etničnimi skupinami. Patriarh Sako upa, da bo to območje v prihodnje zgled sožitja in zaupanja med kristjani in muslimani.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...