Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

V Rimu zbrani pravoslavni poslanci z vsega sveta

Svet | 26.06.2017, 11:31 Marjana Debevec

V Grottaferrati blizu Rima se je začelo dvodnevno srečanje pravoslavnih poslancev iz vsega sveta. Na srečanju bodo sodelovali tudi nekateri veleposlaniki in verski voditelji iz držav, od koder poslanci prihajajo.

Več kot sto pravoslavnih poslancev, ki so povezni v Medparlamentarno pravoslavno združenje prihaja iz 46 držav in vseh petih celin. Posebej velika predstavništva prihajajo iz Cipra, Grčije, Gruzije, Kazahstana, Rusije, Sirije in Madžarske.

Omenjeno združenje je nastalo leta 1993 na pobudo grškega parlamenta in sicer v luči številnih družbenih sprememb, ki so jim botrovali padci komunističnih režimov v osrednji in Vzhodni Evropi in ugotovitev, da je pravoslavje skupni verski izraz velikega števila evropskih državljanov.

Pobudi so se pridružili evropski parlamenti s pravoslavnimi člani, kasneje pa tudi parlamentarne skupine iz Afrike, Amerike, Azije in Oceanije. Eden njihovih osrednjih ciljev je izpostaviti vlogo pravoslavja kot političnega, kulturnega in duhovnega izraza, obenem pa tudi prispevek ekumenskega duha s strani pravoslavja za preseganje narodnih in verskih nasprotij ter ustrezne zaščite manjšin.

Že včeraj so se predstavniki omenjenega združenja zbrali v bizantinskem samostanu sv. Nila ter obiskali predsednico Gibanja fokolarov Mario Voce. Z gibanjem se povezujejo predvsem zaradi Političnega gibanja za edinost, ki povezuje politike vsega sveta v želji delati za edinost.

V sredo bodo pravoslavni poslanci obiskali pomenljive kraje iz začetkov krščanstva, v četrtek pa se bodo udeležili svete maše, ki jo bo ob prazniku sv. Petra in Pavla na Trgu sv. Petra daroval papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...