Alen SalihovićAlen Salihović

V ospredju programa britanske vlade zakonodaja o brexitu

| 21.06.2017, 15:42 Andrej Šinko

Britanska kraljica Elizabeta II. je na slovesni seji novemu britanskemu parlamentu tradicionalno predstavila program konservativne vlade Therese May za prihodnji dve leti. Glavna točka bo brexit, v sklopu tega pa zakonodaja, ki bo evropske predpise preoblikovala v britansko zakonodajo.

Sodeč po predstavitvi bo Velika Britanija po brexitu oblikovala nove zakone glede carine, trgovine in priseljevanja. S tem se Britanci pripravljajo na izstop iz carinske unije in enotnega trga povezave. Posledično bi se s tem končalo tudi prosto gibanje državljanov unije, kar pomeni, da v Veliki Britaniji na primer ne bi smeli več delati ali prebivati brez dovoljenja.

V središču vladnega programa je tako imenovani »veliki zakon o razveljavitvi«, ki bo približno 20.000 evropskih uredb preoblikoval v britansko zakonodajo in pravo. Kraljica je poudarila, bo zakon »zagotovil varnost posameznikom in podjetjem«. Ob tem pa dodala, da bo prioriteta vlade zagotoviti najboljši dogovor, ko bo država zapustila Evropsko unijo.

Kraljica je predstavila 27 zakonov, od tega pa jih je bilo osem povezanih z brexitom. Po nizu terorističnih napadov v zadnjih treh mesecih v Londonu in Manchestru pa vlada načrtuje tudi novo specializirane ekipe in komisijo za boj proti ekstremizmu.

Slovesno sejo novega britanskega parlamenta je danes tradicionalno začela kraljica, ki je v tako imenovanem kraljičinem govoru prebrala program nove vlade za prihodnji dve leti. Zaradi načrtovanega izstopa Velike Britanije iz Evropske unije bo tokrat seja parlamenta trajala dve leti namesto enega, da bi lahko skrbno preučili zakonodajo, povezano z brexitom. Poslanci bodo v prihodnjih dneh o programu razpravljali, nato pa še glasovali.

Kraljica je prispela na slovesno sejo manj razkošno kot običajno, namesto s kočijo se je pripeljala v avtomobilu. Njenega prihoda ni pospremila kraljeva procesija, oblečena pa je bila v tako imenovana dnevna oblačila, namesto svečanih oblačil. Pospremil jo je prestolonaslednik princ Charles, saj je njen soprog Philip še vedno v bolnišnici.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...