Alen SalihovićAlen Salihović
Sirski begunci (foto: Radio Vatikan)
Sirski begunci

Krščanske družine se vračajo v Alep

Svet | 21.06.2017, 10:18 Marjana Debevec

Vračanje pobeglih kristjanov v Alep se je začelo, vendar za nadaljevanje nujno potrebuje podporo iz tujine, je v pogovoru za človekoljubno organizacijo »Pomoč Cerkvi v stiski« povedal župnik v cerkvi sv. Frančiška v Alepu sirski frančiškan p. Ibrahim Alsabagh. Doslej se je v mesto vrnilo petnajst družin iz njegovega skupnosti. Prišle so iz Francije, Nemčije, Venezuele in Armenije.

Upati je, da se bo v poletnih mesecih v Alep lahko vrnilo več sto krščanskih družin. Iz pripovedovanja povratnikov je namreč mogoče sklepati, da se želijo v Sirijo vrniti vse družine, ki so se zatekle v Venezuelo in Armenijo, kjer so sprejeli 400 begunskih družin.

Tudi iz drugih delov Sirije so se krščanske družine vrnile na svoje domove v Alep. Varnostni položaj v mestu se je namreč občutno izboljšal, čeprav v nekaterih predmestjih še vedno prihaja do spopadov.

Posledice vojne pa so opazne povsod: ljudje so močno obubožani in čustveno pretreseni. Dela skorajda ni, elektrika je na voljo le dve uri na dan, cene živil pa so zelo visoke. Prebivalci trenutno potrebujejo pomoč predvsem za kritje stroškov za živila, elektriko in zdravstveno oskrbo, je povedal župnik v Alepu p. Alsabagh.

Cerkev jim nudi podporo tudi pri obnovi hiš in šol, s čimer želi zagotoviti prihodnost mlajšim generacijam. Na ta način je bilo s pomočjo iz tujine doslej obnovljenih že 270 hiš, 170 dijakov in študentov prejema štipendijo, 2.000 mladih pa je dobilo pomoč pri izobraževanju, še poroča Družina.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...