Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež med genovsko mladino (foto: Radio Vatikan)
Papež med genovsko mladino

Papež: Adolescenca ni bolezen, ampak normalni sestavni del razvoja otrok

Svet | 20.06.2017, 10:12 Marjana Debevec

Papež Frančišek je sinoči odprl pastoralni simpozij rimske škofije, ki se tokrat posveča spremljanju staršev pri vzgoji najstnikov. Starše je povabil, naj bodo svojim odraščajočim otrokom blizu in spomnil, da je to sicer težko obdobje, ni pa bolezen.

Kljub stresnemu življenju velikega mesta kot je Rim, ko starši nimajo nikoli časa in dovolj denarja, vzgoje otrok ne bi smeli jemati na lahko, je zatrdil Frančišek.

Takšen način življenja vodi tudi v nevarnost izgube vezi med ljudmi, med družinami in tako pozabljamo, da pripadamo drug drugemu. Izkoreninjena družina je družina brez zgodovine, brez korenin, je zatrdil.

Kar se tiče vzgoje otrok pa je papež spomnil, da starši pogosto od svojih otrok zahtevajo pretirano izobrazbo na področjih, ki se njim zdijo pomembna. Ne dajo pa enakega poudarka poznavanju njihove dežele in njihovih korenin. Zato jih je povabil, naj ne izključujejo starih staršev.

Po papeževih besedah je adolescenca dragoceno obdobje v življenju. Priznal je, da gre po eni strani za zahtevno obdobje, saj je to čas sprememb in nestalnosti, kar predstavlja velika tveganja. Predvsem pa je to čas rasti zanje in za vso družino, je prepričan sveti oče. »Adolescenca ni patologija, ni bolezen in ne moremo je obravnavati, kot takšno.«

Skrbi me sodobna težnja, da bi vse rešili z nekim zdravljenjem, ali pa nadzorom, češ da je treba čas kar najbolje izkoristiti. In tako se zgodi, da imajo odraščajoči otroci še bolj natrpan urnik kot nek visok direktor.

Odraščanje po papeževih besedah tudi ni patologija, proti kateri se moramo boriti, ampak je sestavni del normalnega razvoja naših otrok. Ti si želijo biti v ospredju, iščejo vznemirjenja, ki jim dajo čutiti, da so živi. »Dajmo jim torej to! Spodbujajmo vse tisto, kar jim bo pomagalo preobraziti njihove sanje v načrte. Predlagajmo jih velike izzive in jim jih pomagajmo uresničiti«, je zbrane povabil sveti oče.

Zato naj naj bi otrokom omogočili okolje, v katerem ne bo prostora za družbene razdeljenosti. Naučili naj bi jih delovati v dobro človeka in družbe. To jim bo namreč pomagalo, da se bodo čutili dejavni nosilci pri gradnji družbe.

Ob sklepu pa je papež opozoril še na dve nevarnosti, ki jih ponuja sodobna družba in sicer težnja po večni mladosti, ki govori, da je staranje nekaj slabega in da življenje samo na sebi nima smisla, in pa potrošništvo.

Povejmo še to, da bodo pomožni škofje sklepe delavnic o vzgoji najstnikov, ki jih je pripravila rimska škofija, predstavili 18. septembra v lateranski baziliki, papežev vikar za rimsko škofijo nadškof Angelo De Donatis pa bo takrat podal pastoralne smernice za novo leto.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...