Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec

Nov incident na Otoku, kardinal Nichols za gradnjo razumevanja

Svet | 19.06.2017, 17:29

Prestolnico Velike Britanije je znova pretresel incident. Zgodaj davi je na severu Londona v bližini mošeje in manjše molilnice v množico vernikov, ki so se vračali z večerne molitve, zapeljal kombi in ranil deset ljudi. Policija preiskuje, ali je z napadom povezana tudi smrt človeka, ki je že prej sedel na pločniku in prejemal prvo pomoč. Storilca je priprla. Tako na Otoku kot drugod se vrstijo obsodbe dejanja.

Po besedah premierke Velike Britanije Therese May gre za opomnik, da imajo terorizem, ekstremizem in sovraštvo več oblik in da se je treba enako odločno boriti proti njim. "Tudi danes smo, tako kot večkrat v preteklosti, stopili skupaj, da bi obsodili to dejanje ter znova poudarili, da sovraštvo in zlo v kakršnikoli obliki ne bosta nikoli uspela." Ocenila je, da je bil napad podoben vsem ostalim in da imajo vsi skupen cilj - razdvojiti družbo in pretrgati dragocene vezi. "Tega ne bomo dovolili." Mayeva je ob tem napovedala ustanovitev nove komisije za boj proti ekstremizmu. Da bo naredila vse za zmanjšanje takšnih incidentov, je zagotovila tudi ministrica za notranje zadeve Amber Rudd.

Voditelji islamske skupnosti na Otoku so prepričani, da je šlo za nameren napad na muslimane. Pisal jim je predsednik katoliške Škofovske konference Anglije in Walesa, kardinal Vincent Nichols, ter jim je zagotovil svojo molitev in podporo. Zaradi tega dejanja je zgrožen. Kot je poudaril, nasilje rodi nasilje in sovraštvo rodi sovraštvo, zato ju je treba zavračati. "Vsi moramo biti iz dneva v dan graditelji razumevanja, sočutja in miru v svojih domovih, pri svojem delu in v svojih skupnostih," je dodal.

Incident je med drugim ostro obsodila Evropska komisija. "Tistim, ki želijo razdvajati naše skupnosti, se moramo zoperstaviti z enotnostjo," je prek družbenega omrežja Twitter sporočil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Nemška kanclerka Angela Merkel je napad označila za dejanje slepega sovraštva.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...