Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kaldejski katoliški patriarh Louis Sako (foto: ARO)
Kaldejski katoliški patriarh Louis Sako

Cerkev v Iraku: Dejanja Islamske države proti kristjanom so genocid

Svet | 19.06.2017, 16:16

Iraške varnostne sile so prožile napad za osvoboditev starega dela Mosula, ki je še v rokah Islamske države. Pred kratkim je dele drugega največjega iraškega mesta, od koder so bili skrajneži že pregnani, obiskal kaldejski katoliški patriarh Louis Sako. Prepričan je, da obnova domov in infrastrukture prinašata tudi veliko priložnost za izgradnjo miru in stabilnosti ter utrditev enotnosti.

Islamska država je Mosul zavzela pred tremi leti in tam razglasili kalifat. Iraške varnostne sile so ofenzivo proti skrajnežem začele lanskega oktobra in do zdaj znova osvojile vzhodni del. Džihadisti medtem še naprej vztrajajo na več območjih zahodnega Mosula in v starem mestu, kjer po podatkih Združenih narodov kot živi ščit zadržujejo 10.000 civilistov. Spopadi so zahtevali že številna nedolžna življenja, sto tisoče ljudi je zapustilo svoje domove.

Pred nasiljem Islamske države so iz prestolnice ob Tigrisu pobegnili tudi mnogi kristjani. A nekateri so ostali. Nedavno se je med njimi prvič po treh letih mudil patriarh Sako. Skupaj s spremstvom je v že osvobojenih delih Mosula obiskal cerkve in samostane, ki so jih razdejali, opustošili, oropali ali uničili skrajneži. Ob tem se je zahvalil iraškim varnostnim silam za njihov boj proti džihadistom, hkrati je pozval k zaščiti krščanskih krajev na planoti Ninive. V posebni izjavi za javnost, objavljeni na spletni strani kaldejskega katoliškega patriarhata, se je zavzel za pogumen in odgovoren dialog, ki bo olajšal trpljenje vseh, ki so ostali brez strehe nad glavo, pravičnost in enakost ter osredotočenost na dobro s spoštovanjem ustavnih načel.

Počasen in zahteven proces obnove po genocidu, ki ga je po besedah patriarha Saka v Iraku izvršila Islamska država, se je šele začel, a že prinaša tudi pozitivne zgodbe. Pred tremi meseci je stekla akcija za obnovo univerzitetne knjižnice v Mosulu, na katero so se odzvali profesorji, študentje, intelektualci in zasebni darovalci. Zbrali so že 6.000 knjig.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...