Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 04:50

Bruselj in London začela zgodovinska pogajanja o brexitu

Britanska zastava.
Foto © splet

Leto po odločitvi Velike Britanije za izstop iz Evropske unije sta strani sedli za pogajalsko mizo. Stališča Otoka v Bruslju zagovarja minister za brexit David Davis, sedemindvajseterico, ki ostaja v povezavi, zastopa Michel Barnier. Danes naj bi opredelila temeljna vprašanja in časovni okvir. Ob prihodu na prvi sestanek sta oba poudarila konstruktiven pristop.

Barnier je zgodovinska pogajanja o sploh prvem izstopu članice iz Evropske unije poudaril, da je cilj ostale sedemindvajseterice jasen: najprej je treba razbliniti negotovosti, ki jih je povzročila odločitev za brexit. V ospredju so torej državljani, finančna poravnava in meje, predvsem na irskem otoku. "Upam, da bomo danes opredelili prioritete in časovnico, tako da bom lahko konec tedna voditeljem članic povezave poročal o konstruktivnem odprtju pogajanj."

Davis je zatrdil, da je njegova država odločena zgraditi novo, globoko in posebno partnerstvo z Evropsko unijo. "Časi velikih preizkušenj, kakršnim smo priča, nas vedno znova spomnijo na vrednote in odločenost, ki jih delimo z najtesnejšimi zavezniki. Veliko več je stvari, ki nas združujejo, kot tistih, ki nas razdružujejo." Tako kot britanski zunanji minister Boris Johnson, ki se danes mudi v Luksemburgu, je tudi Davis v Bruslju zagotovil, da si bo London prizadeval za dogovor, ki bo koristil vsem. Že dan pred začetkom pogajanj je tudi poudaril, da njegova država zagotovo odhaja iz Evropske unije. Tako je odgovoril Franciji in Nemčiji, ki sta pred dnevi sporočili, da vrata povezave ostajajo odprta, če si bodo na Otoku premislili.

Sedemindvajseterica je že sprejela niz dokumentov, v katerih je opredelila pogajalska izhodišča, nekaj dela, povezanega s tem, jo čaka na skorajšnjem vrhu. Stališča Velike Britanije so manj konkretna in jasna. Premierka Theresa May je napovedovala trd brexit, a severnoirski unionisti, s katerimi namerava vladati, potem ko je izgubila absolutno večino na nedavnih parlamentarnih volitvah, naj bi se zavzemali za mehkejši pristop.


Ne spreglejte: