Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Požar, gozdovi (foto: Wikipedia)
Požar, gozdovi

V velikem gozdnem požaru na Portugalskem več deset mrtvih

| 18.06.2017, 13:30 Andrej Šinko

V velikem gozdnem požaru v osrednjem delu Portugalske na območju občine Pedrogao Grande je umrlo najmanj 62 ljudi, več deset je ranjenih, med njimi tudi gasilci. Oblasti so nekatere evakuirale, ob tem pa poudarjajo, da se bo število žrtev najverjetneje še povečalo. Oblasi so razglasile tridnevno žalovanje, območje požara pa je obiskal predsednik države Marcelo Rebelo, ki se je srečal s prizadetimi in družinami žrtev. Približno 600 gasilcem je požar uspelo nekoliko omejiti.

Gozdni požar je izbruhnil včeraj popoldne v osrednjem delu Portugalske, zaradi močnega vetra in suhih tal pa se je hitro širil. Z njim se bori več sto gasilcev, ki si pri gašenju pomagajo tudi z letali, dve so na pomoč poslale španske oblasti.

Pristojni so sporočili, da je več ljudi poskušalo območje zapustiti z avtomobili, pri tem pa so se ujeli v ognjene zublje in umrli. Nekateri pa so umrli tudi zaradi vdihavanja strupenega plina, ki se na območju širi med gorenjem.

Portugalski premier Antonio Costa je dejal, da gre za eno največjih tragedij na področju gozdnih požarov v zadnjih letih. Ob tem je poudaril, da se še vedno trudijo omejiti požar in preprečiti, da bi umrlo še več ljudi. »Kriminalisti in forenziki so na prizorišču, identificirajo trupla. Ob tej priložnosti bi rad izrazil sožalje družinam, katerih svojci so umrli v požaru. Razsežnost nesreče nas je globoko pretresla.«

Številni Portugalci so že odprli vrata svojih domov tistim, ki so zbežali pred uničujočimi plameni, pomoč pa jim nudijo tudi oblasti. Mednarodno akcijo pomoči koordinira Evropska unija, članice pa so prek skupnega mehanizma civilne zaščite Lizboni ponudila dodatna letala za gašenje.

Portugalska je sicer na udaru močnega vročinskega vala. Včeraj so temperature v več regijah presegle 40 stopinj Celzija. Po vsej državi je ponoči izbruhnilo približno 60 gozdnih požarov, na terenu pa naj bi bilo 1700 gasilcev.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...