Ljubljana, nedelja, 27. maj 2018, 07:30

Grčiji z julijem nov obrok pomoči

Grška zastava in denar
Foto © ARO

"Ali je jasnosti toliko, kolikor si jo Grki po vseh sprejetih reformah in žrtvah zaslužijo? Morda ne. Toda pristali smo na dobro, čeprav ne popolno rešitev."

Grčija bo po včerajšnjem dogovoru evroskupine prejela novo finančno posojilo, tokrat v višini osem milijard evrov in pol. Finančni ministri območja evra so se na zasedanju v Luksemburgu še dogovorili, da bo obrok razdeljen na dve tranši. Skupno naj bi denar državi zadostoval do konca leta.

Grčija je trenutno v fazi programa pomoči, ki je bil dogovorjen avgusta leta 2015 in v treh letih predvideva do 86 milijard evrov finančne injekcije. Doslej je država dobila slabih 32 milijard, če pa dodamo še pomoč od prej, pa se je v Atene steklo že 173 milijard evrov posojil, je še povedal šef evropskega reševalnega sklada ESM Klaus Regling. »Ko bomo v naslednjih tednih sprostili prvo tranšo teh sredstev, bo ESM po beležil 50 odstotkov grškega javnega dolga. To pomeni, da smo daleč največji grški posojilodajalec, pa tudi kaže, kako veliko Grčija pridobi z našimi posojili,« je prepričan Regling.

Grčija bo večino novega obroka porabila že naslednji mesec, ker bo morala poravnati približno sedem milijard dolga Evropski centralni banki. A dogovoru sledijo najprej nacionalni postopki odobritve, nekatere članice ga morajo potrditi v parlamentih. »Menimo, da tokratno srečanje evroskupine prinaša veliko več jasnosti tako za grške državljane kot finančne trge. Ali je jasnosti toliko, kolikor si jo Grki po vseh sprejetih reformah in žrtvah zaslužijo? Morda ne. Toda pristali smo na dobro, čeprav ne popolno rešitev in dosegli kompromis, h kateremu smo do neke mere prispevali vsi,« je povedal v Luksemburgu grški finančni minister Euclid Tsakalotos.

Kompromis med drugim vključuje tudi finančno sodelovanje Mednarodnega denarnega sklada v tretjem programu pomoči, a pogoj za dejansko izplačilo njegovega denarja je dokončna opredelitev ukrepov za lajšanje grškega dolga, je poudarila direktorica sklada Christine Lagarde. Ta je še povedala, da območje evra gospodarsko bolje okreva od pričakovanj.


Ne spreglejte: