Ljubljana, nedelja, 27. maj 2018, 07:30

Svet kardinalov o prenosu nekaterih pristojnosti na škofovske konference

Svet kardinalov
Foto © Radio Vatikan

Svet devetih kardinalov, ki papežu svetuje pri reformi rimske kurije, je bil od ponedeljka do srede zbran na svojem 20. zasedanju.

Kot je povedal vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke, so govorili o tem, kako lahko rimska kurija bolje služi krajevnim Cerkvam. Kardinali so predlagali, da bi se v zvezi s kandidati za škofovsko imenovanje oblikoval širši posvetovalni organ, ki bi bil sestavljen iz posvečenih oseb in laikov. Predlagali so tudi, da bi se v duhu zdrave decentralizacije nekatere pristojnosti rimskih dikasterijev prenesle na krajevne škofe ali škofovske konference. Na primer, z dikasterija za duhovnike bi se na škofovsko konferenco prenesla preiskava in avtorizacija posvetitve neporočenega stalnega diakona v duhovnika; vnovična poroka stalnega diakona, ki je ovdovel; prošnja za duhovniško posvečenje stalnega diakona, ki je ovdovel.

Kardinal George Pell je poročal o novostih dela Tajništva za ekonomijo, ki je spregovoril o načrtovanju ekonomskih virov in reviziji finančnih načrtov za prvo trimesečje 2017, ki v osnovi potrjujejo podatke iz proračuna. V kratkem se bo začelo načrtovanje proračuna za leto 2018 ter revizija za drugo trimesečje 2017.

Prefekt Tajništva za komunikacijo Dario Edoardo Viganò je predstavil poročilo o stanju reforme komunikacijskega sistema Svetega sedeža ter ekonomsko in upravno stanje tajništva, ki ima pozitivne rezultate. Razložil je še projekte o realizaciji novega komunikacijskega sistema, v skladu s smernicami, ki jih je nakazal sveti oče v govoru ob prvem plenarnem zasedanju dikasterija.

Naslednje srečanje sveta kardinalov bo 11., 12. in 13. septembra 2017.


Ne spreglejte: