Ljubljana, četrtek, 19. oktober 2017, 01:31

V Nigeriji ugrabili italijanskega duhovnika

V Nigeriji je v petek oborožena skupina ugrabila duhovnika misijonarja iz Rima don Maurizia Palluja, ki je bil močno povezan tudi z neokatehumensko skupnostjo. Tamkajšnja Cerkev pričakuje, da bodo ugrabitelji zanj zahtevali odkupnino.


Papež bo obiskal sedež Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo

Papež Frančišek bo v Rimu obiskal sedež Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Govoril bo o tem, kako spremeniti prihodnost emigracij z vlaganjem v varno prehrano in razvoj podeželja. Obisk bo sovpadal s svetovnim dnevom hrane, ki ga zaznamujemo 16. oktobra.


Kristjani v Iraku zaskrbljeni zaradi slabe odzivnosti OZN

Verske, še posebej krščanske manjšine v Iraku, so izrazile razočaranje in žalost nad pomanjkljivimi prizadevanji Organizacije Združenih narodov (OZN) pri obnovi šol v dolini Ninive. Kot je znano, je iraške kristjane s tega območja pred tremi leti nasilno pregnala skrajna Islamska država, ki je na infrastrukturi pustila pravo opustošenje. Čeprav v OZN poročajo o napredku pri obnovi Niniv in Mosula, pa tega v resničnem življenju ni opaziti, navaja katoliški portal Crux.


Komisarji za Sveto deželo tudi o migrantskem vprašanju

V preteklih dneh je na otoku Rodos potekalo letno srečanje vseh komisarjev za Sveto deželo. Med njimi so bili udeleženci iz Italije, Malte, Poljske in Slovenije. Ena od osrednjih tem je bilo vprašanje soočanja z migranti.


ZDA spet prekinile vez z Unescom

ZDA se umikajo iz Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). V Združenih narodih to potezo globoko obžalujejo. Umik je napovedal tudi Izrael.


Smolle ne pričakuje posebnosti po predčasnih avstrijskih volitvah

V Avstriji bodo v nedeljo predčasne parlamentarne volitve, na katerih se zmaga in kanclerski položaj obeta ljudski stranki oziroma njenemu vodji Sebastianu Kurzu. Redne volitve bi morale biti jeseni prihodnje leto, a je razpad velike koalicije med socialdemokrati in ljudske stranke privedel do predčasnih volitev.


V Venezueli pred volitvami guvernerjev dan molitve za državo

V Venezueli bodo v nedeljo izbirali voditelje regij. Tamkajšnji škofje so pozvali k udeležbi na volitvah. Še pred tem so povabili k molitvi, da bi minile mirno in bi bile usmerjene v skupno dobro.


Nemčija in Danska podaljšujeta nadzor na notranjih mejah

Nemška vlada je še za pol leta podaljšala nadzor na meji z Avstrijo in na letalskih povezavah iz Grčije. Podobno je nato nadzor podaljšala tudi Danska. Sedanji nadzor na notranjih schengenskih mejah, uveden na podlagi migracijskih tveganj, bi se sicer v skladu s pravili moral izteči čez mesec dni. Na slovenskem notranjem ministrstvu današnje odločitve Berlina ne komentirajo, znano pa je, da Slovenija podaljševanju nadzora v schengnu nasprotuje. To je sporočila tudi evropskemu komisarju za migracije, notranje zadeve in državljanstvo, ki se je predvčerajšnjim mudil v Ljubljani.


Katalonija ’dan zatem’

V Kataloniji so v torek preložili razglasitev neodvisnoti in povabili Madrid k dialogu. Španski premier Mariano Rajoy je medtem od katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta zahteva, naj pojasni, ali je razglasil neodvisnost Katalonije ali ne. Pojasnilo pričakuje do ponedeljka, če bo potrdil, da je razglasil neodvisnost, pa bo imel Puigdemont do 19. oktobra čas za premislek, preden bo Madrid suspendiral avtonomijo pokrajine. Ob tem Evropska komisija ostaja na strani Madrida.


Južnokorejski katoličani molijo za uspeh zimskih olimpijskih iger

V času vse večjih diplomatskih napetosti med ZDA in Severno Korejo se Južna Koreja boji za uspeh zimskih olimpijskih iger, katerih gostiteljica bo čez dobre štiri mesece. Južnokorejske župnije že molijo ter darujejo svete maše za mir in uspešno organizacijo največjega športnega dogodka na svetu.


Novejše novice | Starejše novice