Ljubljana, četrtek, 17. avgust 2017, 09:42

V Veliki Britaniji naj bi do leta 2040 prepovedali vozila na trda goriva

V Veliki Britaniji zaradi onesnaženosti zraka vsako leto umre 40 tisoč ljudi. Vlada v Londonu se je zato odločila ukrepati. V načrtu, ki ga je sprejela pred kratkim, je predvidela, da bi z letom 2040 prepovedala prodajo novih bencinskih in dizelskih avtomobilov, kombiniranih vozil ter hibridnih vozil, ki imajo električno in bencinski ali dizelski motor.


Papež s pobudo Deli življenje

Papež Frančišek bo 27. septembra začel kampanjo z naslovom Deli življenje. V preteklih dneh je zato predsednik Caritas Internationalis kardinal Luis Antonio Tagle napisal pismo župnijskim, škofijskim in nacionalnim katoliškim karitativnim ustanovam z naslovom: »Preko kulture srečanja bomo našli pot do miru«.


IOM: Več kot 600.000 Sircev se je letos vrnilo domov

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta se je v Sirijo vrnilo skoraj 603.000 sirskih beguncev, ki so morali zaradi državljanske vojne zapustiti svoje domove. Gre za razseljene osebe in begunce, ki so se vrnili domov iz drugih območij v Siriji, iz Turčije, Libanona, Jordanije in Irana, je sporočila Mednarodna organizacija za migracije.


Msgr. Tomasi: Nujnost dialoga, sicer se bo jedrska grožnja uresničila.

Napetost med ZDA in Severno Korejo vse bolj narašča. Pjongjanjg je danes sporočil, da bo imel kmalu pripravljen načrt za izstrelitev štirih balističnih raket blizu ameriškega Guama. Iz sveta se vrstijo pozivi k umiritvi besedne vojne. K dialogu je pozval tudi nekdanji vatikanski predstavnik pri Združenih narodih v Ženevi, msgr. Silvano Tomasi. Opozoril je, da na eni strani raste zavest o tem, da bi jedrska vojna uničila dobršen del človeštva, vendar pa na drugi strani vztrajajo posamezniki in države, ki želijo jedrsko orožje imeti za obrambno sredstvo. Zato po njegovih besedah ne moremo biti mirni. Brez dialoga se jedrska grožnja lahko uresniči.


Hrvaška omejuje uvoz sadja in zelenjave, Srbija sprejela protiukrepe

Ministri za trgovino Bosne in Hercegovine, Črne gore, Makedonije in Srbije so v Sarajevu razpravljali o zanje sporni hrvaški spremembi pravil fitosanitarnega nadzora sadja in zelenjave na mejah z državami, ki niso članice Evropske unije. Sprejeli so sedem sklepov in oblikovali skupno pismo, ki ga bodo poslali Evropski komisiji.


Japonski škofje: Miru se ne more zgraditi z vojaško močjo

Na Japonskem se je ob spominu na žrtve prvega napada z jedrsko bombo na svetu tradicionalno začela pobuda Deset dni za mir. Gre za dogodek, ki ga japonski škofje organizirajo vsako leto med 6. in 15. avgustom v spomin na žrtve jedrskega napada na Hirošimo in Nagasaki. Škofje so k sodelovanju v letošnji pobudi povabili s pastirskim pismom, v katerem so poudarili, da se mir ne more zgraditi z vojaško močjo.


Venezuelski škofje: Strah pred ’diktatorsko demokracijo’

Razmere v Venezueli se še bolj zaostrujejo. Sporna ustavodajna skupščina je kljub mednarodnim in domačim protestom včeraj začela prvo sejo. Za predsednico je bila izvoljena nekdanja zunanja ministrica Delcy Rodríguez, ki je bila ob tem kritična do vmešavanja tujine. Napovedala je tudi nadaljnje preganjanje opozicije, ki je sicer leta 2015 dobila večino v narodni skupščini in je volitve v ustavodajno skupščino bojkotirala, saj zavrača ustavne spremembe, s katerimi bi si predsednik Nicolas Maduro okrepil svojo oblast in uvedel diktaturo. Tudi Sveti sedež je včeraj pozval k prenehanju dejavnosti ustavodajne skupščine. Venezuelski škofje so izrazili hvaležnost papežu.


Po Charljiu še Alfie

V Angliji se je pojavil nov »primer Charlieja Garda«, poroča spletni portal Družine. Bolnišnica v Liverpoolu želi končati zdravljenje 14-mesečnega Alfieja Evansa, njegova starša pa se nameri zdravnikov odločno upirata in želita otroka odpeljati v ZDA.


Odgovorne in okolju prijazne počitnice

Počitniška potovanja morajo biti odgovorna in okolju prijazna, turisti morajo upoštevati družbo in kulturo dežele gostiteljice. »Čas počitnic ne sme biti povod za neodgovorno vedenje ali izkoriščanje«. Tako je v sporočilu za svetovni dan turizma, ki ga vsako leto obhajamo 27. septembra, zapisal vodja vatikanskega diksterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, kardinal Peter Turkson. Poslanica letos nosi naslov »Trajnostni turizem: sredstvo za razvoj« in poudarja, da turizem lahko pomaga v boju proti revščini.


Novoizvoljena ustavodajna skupščina še ni zasedala

Po nedeljskih volitvah se v Venezueli vendarle zapleta. Venezuelska generalna državna tožilka Luisa Ortega je tako odprla preiskavo glede obtožb o poneverbah na nedeljskih volitvah ustavodajne skupščine, ki jo je predlagal njen politični nasprotnik, predsednik Nicolas Maduro. Slednji kljub obtožbam vztraja, da bo skupščina začela z delom, po novem jutri.


Novejše novice | Starejše novice