Ljubljana, nedelja, 27. maj 2018, 07:30

Panama prekinila vezi s Tajvanom - gre za za diplomatsko denarno igro?

Tajpej
Foto © Wikipedia

Tajvan ima diplomatske odnose samo še z 20 državami, med drugim z Vatikanom. Zaveznikom, ki jih je izgubil, se je namreč v tem tednu pridružila Panama, ki je vzpostavila vezi s Kitajsko. Tajpej je potezo označil za izdajo prijateljstva.

Tajvan in Panama sta diplomatske odnose vzdrževala več kot stoletje - od leta 1910. A srednjeameriška država se je odločila, da jih bo prekinila in jih raje vzpostavila s Kitajsko, ki predstavlja 20 odstotkov svetovnega prebivalstva in je tudi drugo največje svetovno gospodarstvo. Panamski predsednik Juan Carlos Varela je prepričan, da gre za pravo pot, saj je Kitajska tudi druga največja uporabnica panamskega prekopa, prav tako so v Panami ustanovljene velike kitajske multinacionalke s področja logistike, energetike, bančništva, gradnje in tehnologije. Varela je obenem sporočil Tajvanu, da je hvaležen za dozdajšnje pošteno prijateljstvo in sodelovanje.

Tajpej odločitev Paname obžaluje, zaprl naj bi svoje veleposlaništvi v srednjeameriški državi in od tam umaknil svoje diplomatsko osebje. Kot je sporočil, ne želi tekmovati v diplomatski denarni igri.

Tajvan se je zdaj znašel tudi v težkem položaju, čeprav je edini v kitajskem svetu, kjer je bila razglašena polna demokracija. Peking, ki ga ima za eno od svojih provinc, je po poročanju AsiaNews prisilil vse svoje partnerje k spoštovanju načela ena Kitajska. Od njih v zameno za gospodarske usluge zahteva tudi prekinitev diplomatskih odnosov s Tajpejem. Diplomatska vojna proti tako imenovani uporniški provinci in krepitev naporov za mednarodno izolacijo Tajvana trajata že dalj časa, a Peking je vse skupaj še zaostril, potem se je je v Tajpeju pred dobrin letom dni na oblast povzpela Demokratična stranka napredka, ki si prizadeva za samostojnost. Kot pojasnjujejo analitiki, se Kitajska boji, da bi se na njenem kontinentu po zgledu Tajvana in njegove gospodarske moči pojavile zahteve po večji demokraciji. Strokovnjaki po drugi strani prav tako dodajajo, da bi prisotnost Pekinga v Srednji Ameriki lahko zmanjšala vpliv ZDA v regiji.


Ne spreglejte: