Ljubljana, nedelja, 27. maj 2018, 07:30

Južni Sudan še vedno upa na papežev obisk ob primernih okoliščinah

Lakota v Južnem Sudanu
Foto © www.karitas.si

Vatikan je nedavno sporočil, da papež letos ne bo obiskal Južnega Sudana. Frančišek je konec februarja ob obisku anglikanske cerkve Vseh svetnikov v Rimu povedal, da preučuje možnost obiska te afriške države skupaj z anglikanskim primasom Justinom Welbyjem. Predsednik sudanske in južnosudanske škofovske konference kljub temu upa, da bo papež državo lahko obiskal kmalu. V ta namen je prebivalstvo pozval k prizadevanju za mir in zagotavljanje okoliščin, ki bi omogočile, da bi obisk izpeljali v popolni varnosti.

Papež naj bi južni Sudan obiskal oktobra, to pa bi bilo prvo skupno mednarodno potovanje voditeljev Katoliške in Anglikanske Cerkve. Predsednik sudanske in južnosudanske škofovske konference, Eduardo Kussala, je v pismu za ameriški časopis National Catholic Reporter zapisal, da so vsi Sudanci nestrpno pričakovali zgodovinski obisk, zato si želijo, upajo in pričakujejo, da ni dokončno odpovedan.

Južni Sudan, najmlajša država na svetu, je neodvisen postal leta 2011, od leta 2013 pa je žrtev politične krize, ki se je zaradi plemenskih konfliktov in političnih razhajanj sprevrgla v krvavo državljansko vojno. Mirovni sporazum je bil sicer podpisan, vendar je nasilje znova izbruhnilo lani poleti. Umrlo je že 300.000 ljudi, več kot 3 milijone je razseljenih. Zaradi vsesplošnega pomanjkanja je ogroženih najmanj 5 milijonov ljudi. Msgr. Kussala je ob tem zapisal: »Vse, kar moramo sedaj narediti, je resno duhovno samorazločevanje, okrepiti mir in ustvariti ugodno ozračje za morebiten papežev obisk v primernem trenutku.«


Ne spreglejte: