Ljubljana, ponedeljek, 23. oktober 2017, 15:12

Caruane Galizie ni več, zdaj lahko pokličete nas!

V prestolnici Malte Valletti je za danes napovedan shod v podporo svobodi govora, pravici in državi brez korupcije, ki ga pripravljajo organizacije civilne družbe. Svojo prisotnost so napovedale tudi politične stranke. Vzrok zanj je smrt blogerke in komentatorke Daphne Caruane Galizie, ki je umrla minuli ponedeljek ob eksploziji bombe, podtaknjene v njen avto. Po oceni strokovnjakov je bil to eden najbolj profesionalno izvedenih napadov v zadnjih desetletjih na Malti. Njena smrt je po besedah Fr. Joa Borga za novinarje, ki si prizadevajo za iskanje resnice, nova obveza, da tega ne opustijo.


Misijonar Bullo: Opravili smo tudi do 150 pogrebov na dan

Jutri bomo obhajali misijonsko nedeljo. V tem tednu je Radio Ognjišče obiskal misijonar salezijanec Cesare Bullo, ki že 42 let kot misijonar deluje v Etiopiji. Pred tem pa je bil več kot 12 let v Vietnamu. V pogovoru nam je spregovoril o trpljenju in izzivih tamkajšnjih ljudstev.


Vse države Evropske unije z novim letom s sistemom e-Call

Države Evropske unije bodo morale imeti z novim letom vzpostavljen tako imenovani sistem e-Call, ki bo omogočal samodejne klice v sili na številko 112 iz vozila v primeru prometne nesreče. Službe za zaščito in reševanje bodo tako hitreje in točneje obveščene, kar bo posledično skrajšalo čas prihoda reševalnih služb na kraj prometne nesreče.


Španska vlada v postopek za uporabo 155. člena ustave

Madrid uresničuje svoje grožnje zoper Katalonijo in bo pojutrišnjem sprožil 155. člen ustave. S tem bo gospodarsko najmočnejši španski regiji, ki se nagiba k osamosvojiti, odvzel avtonomijo. To so v španski vladi napovedali potem, ko je katalonski premier Carles Puigdemont sporočil, da bo v primeru nadaljnjega zaostrovanja ukrepov zoper Barcelono uradno razglasil neodvisnost. Zanjo se je na referendumu izreklo več kot 90 odstotkov Kataloncev, a je bilo glasovanje po navedbah španskih oblasti protiustavno.


Profitiju le leto dni pogojnega zapora

Vatikansko sodišče je Giuseppeja Profitija, glavnega obtoženca v procesu zaradi poneverbe finančnih sredstev vatikanske otroške bolnišnice, minuli konec tedna obsodilo na leto dni pogojnega odvzema prostosti.


Evropski parlament začel preiskovati pomanjkljivosti v boju proti terorizmu

Evropski parlament želi preiskati pomanjkljivosti v boju proti terorizmu v Evropski uniji. Zato je ustanovil poseben odbor, ki ga sestavlja 30 članov. Med njimi je tudi evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke Milan Zver, ki pravi, da gre za lepo priznanje slovenski delegaciji znotraj te politične skupine.


Odzivi slovenske manjšine na izide parlamentarnih volitev v Avstriji

Na izid predčasnih parlamentarnih volitev v Avstriji, na katerih je slavila ljudska stranka, so se odzvali predstavniki naše narodne skupnosti pri severnih sosedih. Od nove vlade na Dunaju pričakujejo, da se bo lotila tudi odprtih vprašanj, povezanih z manjšinami v državi. Ocenjujejo tudi, da se razmere za tam živeče Slovence ne bodo bistveno poslabšale.


Cerkveni pravniki na o ekumenizmu in medverskem dialogu

Sisak na Hrvaškem je prejšnji konec tedna gostil cerkvene pravnike. Na 11. mednarodnem simpoziju so udeleženci prisluhnili predavanjem o ekumenizmu in medverskem dialogu z vidika kanonskega prava. Znanstvenega posveta so se udeležili predstavniki Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Italije, Švedske ter Slovenije, ki sta jo zastopala pater Viktor Papež in Andrej Saje.


Je za zavzetjem Kirkuka s strani iraških sil politični dogovor?

Iraške sile so zavzele mesto Kirkuk in prevzele ključne položaje v neposredni bližini iz rok kurdskih sil. Slednje naj bi se iz mesta umaknile praktično brez boja, ZDA pa so pozvale k pogovorom. Strokovnjaki zato poudarjajo, da je razplet izredno presenečenje, v ozadju pa da bi lahko bil dogovor.


V eksploziji avtomobila bombe na Malti ubita znana novinarka in komentatorka

Malto je pretresla smrt znane novinarke in komentatorke Daphne Caruane Galizie. Umrla je v eksploziji bombe, ki je bila podtaknjena v njen avtomobil. Vrstijo se obsodbe tega dejanja in pozivi k takojšnji preiskavi.


Novejše novice | Starejše novice