Ljubljana, torek, 27. junij 2017, 00:20

Kako daleč smo od celovite reforme evrskega območja?

Evro je valuta 340 milijonov prebivalcev stare celine v 19 članicah Evropske unije in druga najbolj uporabljana valuta na svetu. Prva med novimi članicami iz širitve leta 2004 ga je leta 2007 uvedla Slovenija. Evropska komisija je pred kratkim razgrnila dokument, s katerim poziva k premisleku o nekaterih korakih, ki bi spodbudili tesnejše sodelovanje v območju z evrom.


Britanski konservativci bodo vladali s podporo severnoirskih unionistov

Britanski konservativci so podpisali dogovor s severnoirskimi unionisti o podpori njihovi manjšinski vladi. Deset poslancev stranke unionistov bo tako zagotavljalo podporo 317 poslancem konservativcev v 650-članskem parlamentu pri ključnih temah, ne bo pa med strankama formalne koalicije. Dogovor določa, da naj bi severnoirski poslanci zagotavljali podporo konservativcem zlasti pri glasovanjih o proračunu in zaupnicah, o drugih ukrepih pa naj bi se odločali sproti.


V Rimu zbrani pravoslavni poslanci z vsega sveta

V Grottaferrati blizu Rima se je začelo dvodnevno srečanje pravoslavnih poslancev iz vsega sveta. Na srečanju bodo sodelovali tudi nekateri veleposlaniki in verski voditelji iz držav, od koder poslanci prihajajo.


Dan državnosti in slovenske zastave v Melbournu

Dan državnosti in 26. obletnica osamosvojitve odmevata tudi v Avstraliji. Na enem izmed glavnih trgov v Melbournu - Federation Square - so danes izobesili slovenske zastave. Tako so v drugem največjem mestu v Avstraliji prvič javno počastili največji praznik države Slovenije. V Melbournu, ki je prestolnica zvezne države Viktorije, živi najmočnejša slovenska skupnost na peti celini. Slovenske zastave so zaplapolale tudi zato, ker so tamkajšnji rojaki dejavni tudi v javnem življenju od krajevne Cerkve in gospodarstva do kulture in šolstva.


Papež Frančišek nas spodbuja, naj se ne bojimo biti Kristusovi pričevalci

Papeža Frančiška v tednu, ki je pred nami, čakajo pomembni dogodki. V sredo popoldne bo na konzistoriju umestil pet novih kardinalov, ki bodo z njim dan pozneje, na praznik apostolov Petra in Pavla, somaševali pri slovesnem bogoslužju na trgu pred vatikansko baziliko. Od prihodnje nedelje naprej se bo v mesecu juliju z verniki in ostalimi predvidoma javno srečeval le pri nedeljskih opoldanskih molitvah. Danes je množico, zbrano na Trgu svetega Petra v Vatikanu, in vse, ki njegove besede spremljamo prek medijev, papež Frančišek spodbudil, naj se ne bojimo biti Kristusovi pričevalci. Tudi sredi stisk in preganjanj nas Bog ne pusti samih, temveč sta v preizkušnjah in tegobah njegova pomoč in opora toliko večji.


Papež januarja 2018 v Čile in Peru

Vatikanski tiskovni urad je minuli teden napovedal, da bo papež Frančišek januarja prihodnje leto potoval v Čile in Peru. V obeh državah so izrazili hvaležnost, da je sveti oče med vsemi povabili izbral prav njih. Tako se bo znova vrnil v Latinsko Ameriko, ne da bi obiskal svojo domovino Argentino.


Se Islamska država iz Bližnjega seli na daljni Vzhod?

Drami v filipinskem mestu Marawi, še vedno ni videti konca. Ljudje, ki bežijo iz mesta, poročajo o več kot sto truplih ob cesti. V teh težkih trenutkih predvsem za kristjane v pretežno muslimanskem mestu pa je do izraza prišla medverska solidarnost in pomoč, poroča Domovina. Preganjanje kristjanov se nadaljuje tudi na Kitajskem.


Za Evropsko unijo ponudba Otoka o pravicah državljanov ni dovolj

Mineva leto dni od referenduma, na katerem se je Velika Britanija odločila za izstop iz Evropske unije. V začetku tedna sta London in Bruselj sedla za skupno mizo ter dorekla organizacijo pogajanj in prednostna vprašanja. Brexit odmeva tudi na vrhu Evropske unije v belgijski prestolnici, ki je že določil postopek za preselitev agencij povezave za zdravila in banke z Otoka. Vrstijo se tudi odzivi na prvo britansko ponudbo za zaščito pravic državljanov Evropske unije po brexitu, ki so precej kritični.


Uničenje znamenite mošeje v Mosulu obsodil tudi kaldejski katoliški patriarh Sako

Mošeja Al Nuri in njen poševni minaret Al Hadba v iraškem mestu Mosul sta še ena znamenitost na dolgem spisku prizorišč in spomenikov kulturne dediščine, ki so bile uničene v spopadih z Islamsko državo. Ta krivdo vali na zahodne sile, a oblasti v Bagdadu trdijo, da so jo razstrelili skrajneži. Med številnimi, ki so obsodili to dejanje, je voditelj Kaldejske Katoliške Cerkve, patriarh Louis Sako.


Štiri arabske države poslale Katarju 13 zahtev za končanje krize

Zaprtje televizije Al Džazira, zmanjšanje vezi z Iranom, zaprtje predstavništva v Teheranu, končanje podpore terorističnim organizacijam ter prenehanje vmešavanja v domačo in tujo politiko. To je nekaj zahtev štirih arabskih držav za obnovitev trgovinskih in diplomatskih odnosov s Katarjem ter končanje krize v Perzijskem zalivu.


Novejše novice | Starejše novice