Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:31

Na Slovenski pristavi uprizorili ustoličenje

0:00
0:00
Uprizoritev ustoličenja na Slovenski pristavi
Foto © Anka Žakelj

Mesec julij je tu in prekoračili smo že polovico leta ter praznovali smo dan državnosti preteklo nedeljo. Slovenija je zaznamovala 26 let samostojnosti in neodvisnosti. Ni to dolga doba, a smo lahko vseeno ponosni, da smo Slovenci uresničili sanje, ki so kipele stoletja naših prednikov.

Praznovanja so se vrstila na raznih krajih, tudi v tujini. V Clevelandu smo dan zaznamovali s prijetnim druženjem na Slovenski pristavi in pa v mestni hiši, kjer sem z hvaležnostjo prijel priznanje slovenske vlade za 20 let oddajanja Slovenske ure na valovih clevelandske radijske postaje WCPN, ki pa je tudi dosegljiva na spletu.

Knežji kamen na Slovenski pristavi
Knežji kamen na Slovenski pristavi

Lep sončen dan je obogatil srečanje in uprizoritev na Pristavi ustoličenja slovenske vojvode, kot se je dogajalo v zgodovini na Koroškem, ko so naši predniki na demokratičen način izvolili svoje vodstvo.

Zanimivo je, da je še ameriški velikan, Thomas Jefferson, ko se je tkala ameriška vizija vladovanja pred več kot 240-imi leti, se delno oziral na naše prednike, ko se je pisala ameriška deklaracija o neodvisnosti.

To ustoličenje so člani dramskega društva Lilija in pa plesalci folklorne skupine Kres lepo prikazali na Orlovem vrhu pred kapelico Marije Pomagaj. Ostali del dneva smo imeli priliko zaužiti dobro hrano, se zbrati ob turnirju taroka, plavati v bazenu ali pa zaplesati ob melodijah glasbenika.

Ob toplem soncu, čeravno že malce vetrovno, smo praznovali dan državnosti na lep primeren način, se družiti z rojaki.

Med uprizoritvijo ustoličenja
Med uprizoritvijo ustoličenja

Te dni se mudi v Sloveniji mladina Slovenske sobotne šole Marije Vnebovzete. Učenke in učenci so odpotovali, nekateri z družinami, da si sami vidijo lepote dežele, odkoder prihajajo njihovi starši in stari starši. Pot jih bo vodila po raznih krajih, kjer bodo raziskovali lepote Slovenije, katere do sedaj poznajo samo po pripovedovanjih drugih ali iz knjig. Naj naberejo ogromno lepih spominov in se vrnejo obogateni, saj bodo spoznali Slovenijo na svoje oči.

Primorski rojaki, združeni v takozvani Primorski klub, so včeraj praznovali 40‑letnico druženja. V ta namen so včeraj pripravili svoj obletniški piknik ali veselico, kjer jih je zabaval ansambel Snežnik iz Slovenije.

Celotna zasedba ustoličenja
Celotna zasedba ustoličenja

Prihodnjo soboto pa vabijo taborniki Slovenske pristave na svoj večer druženja in zabave na prostorih Pristave. V nedeljo smo pa znova vabljeni nazaj, saj bo priredila svoj dobrodelni piknik Misijonska znamkarska akcija.


Ne spreglejte: