Ljubljana, torek, 25. julij 2017, 08:52

Povečati kroženje znanja in stikov

Svetovni slovenski kongres SSK je v torek, 4. julija 2017, na Inštitutu Jožef Štefan v Ljubljani pripravil že tretjo konferenco slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz Slovenije in sveta. Udeležilo se je je več kot 100 mladih slovenskih raziskovalcev, strokovnjakov s področja naravoslovnih in družboslovnih ved in študentov. Častni pokrovitelj je bil akad. prof. dr. Tadej Bajd, predsednik SAZU.


Na Slovenski pristavi uprizorili ustoličenje

Mesec julij je tu in prekoračili smo že polovico leta ter praznovali smo dan državnosti preteklo nedeljo. Slovenija je zaznamovala 26 let samostojnosti in neodvisnosti. Ni to dolga doba, a smo lahko vseeno ponosni, da smo Slovenci uresničili sanje, ki so kipele stoletja naših prednikov.


Srebrni jubilej Slovenije v svetu

Izseljensko društvo Slovenija v svetu je s 24. Taborom Slovencev po svetu obeležilo srebrni jubilej društva. Slovesnost je danes (1. julija 2017) popoldne in zvečer potekala v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani in se je začela s sveto mašo, nadaljevala s pozdravi ter okroglo mizo z naslovom Spoznal sem Slovence po svetu ter zaključila s kulturnim programom.


SSK pripravlja konferenco mladih raziskovalcev

Svetovni slovenski kongres SSK pripravlja 3. Konferenco mladih slovenskih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije.


Minister Žmavc v Torontu in Montrealu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavce je bil med 20. in 23. junijem 2017 na obisku v Kanadi. Ob več dvostranskih srečanjih se je udeležil Slovenskega dne v kanadski prestolnici Ottawi, posvečenega 25-letnici kanadskega mednarodnega priznanja Slovenije ter 150-letnici kanadske državnosti.


V Clevelandu so se spomnili žrtev revolucije

Tudi rojaki v Clevelandu praznujejo dan državnosti, v petek so se zbrali v mestni hiši, včeraj na Slovenski pristavi. Tam so se pred tednom dni spomnili rojakov, žrtev revolucije po drugi svetovni vojni.


Zaživela nova Svobodna Slovenija

Časopis naših rojakov iz Argentine, Svobodna Slovenija, je po polletnem premoru znova med bralci. Tokrat v spletni obliki, na voljo bo tudi tiskana oblika. Razveseljiva je, da je ta novica prišla prav ob dnevu državnosti, ki ga z velikim zanosom praznujejo tudi naši rojaki v Argentini.


Na Višarjah se začenja romarska sezona

Na praznik Janeza Krstnika se na Svetih Višarjah nad Trbižem začenja glavna romarska sezona. Ob 12. uri bo najprej procesija, ki se začne pri zgornji postaji žičnice, nato pa bo v cerkvi sveta maša. Do 1. oktobra bodo svete maša vsak dan ob 10., 11. in 12. uri, ob nedeljah in praznikih tudi ob 15. uri, nam je povedal p. Peter Lah.


25-letnica Slovenije v svetu

Izseljensko društvo Slovenija v svetu letos obeležuje 25-lentico delovanja. To bo osrednja tema letošnjega Tabora Slovencev po svetu. Še posebej bo to do izraza prišlo pri okrogli mizi, kjer bodo gostje predstavili svoj pogled na življenje Slovencev po svetu, predvsem spremembe v luči menjave generacij.


Natečaj SSK za mlade zamejce in izseljence

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa SSK je s pomočjo Urada za Slovence po svetu pripravila nagradni natečaj za izvirno izražanje mladih slovenskih rojakov iz zamejstva in sveta.


Novejše novice | Starejše novice