Ljubljana, četrtek, 19. april 2018, 11:35

Na Višarjah se začenja romarska sezona

0:00
0:00
Svete Višarje
Foto © Matjaž Merljak

Na praznik Janeza Krstnika se na Svetih Višarjah nad Trbižem začenja glavna romarska sezona. Ob 12. uri bo najprej procesija, ki se začne pri zgornji postaji žičnice, nato pa bo v cerkvi sveta maša. Do 1. oktobra bodo svete maša vsak dan ob 10., 11. in 12. uri, ob nedeljah in praznikih tudi ob 15. uri, nam je povedal p. Peter Lah.

P. Lah je potem, ko je lani umrl žabniški župnik in rektor svetišča msgr. Dionisio Mateucig, odgovoren za oskrbo vernikov in romarjev. Ta jezuit je med drugim profesor za socialne vede Univerze Gregoriana v Rimu svetišče pozna, saj je msgr. Mateucigu pomagal že nekaj let.

Posebnih novosti letos ni, pri vsaki maši bo poskrbljeno za slovenske, italijanske in avstrijske romarje, večja praznika bosta veliki šmaren 15. avgusta in mali šmaren 8. septembra.

P. dr. Peter Lah
P. dr. Peter Lah

Novost pa je, da je možno informacije o višarskem svetišču najti na novi, trijezični spletni strani. Vsako lahko do nje pride v svojem jeziku, odtipkati morate: visarje.eu za slovensko stran; lussari.eu za italijansko stran in luschari.eu za nemško stran. Pripravlja se tudi angleška verzija, saj precej romarjev prihaja od drugod.

Na strani so na voljo aktualne informacije (kdaj je svetišče odprto; kdaj so svete maše; povezave do družbe, ki je odgovorna za žičnico; dejavnosti; kontakte itd.). Poleg tega pomaga ljudem razmišljati o Mariji, o božjem sporočilu, o Bogu, ki se nam razodeva tako preko te cerkve in Marije, kot preko zgodovine in stvarstva.

Nova spletna stran višarskega svetišča
Nova spletna stran višarskega svetišča


Ne spreglejte: