Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Svete Višarje (foto: Matjaž Merljak)
Svete Višarje

Na Višarjah se začenja romarska sezona

Slovenci po svetu | 23.06.2017, 16:33 Matjaž Merljak

Na praznik Janeza Krstnika se na Svetih Višarjah nad Trbižem začenja glavna romarska sezona. Ob 12. uri bo najprej procesija, ki se začne pri zgornji postaji žičnice, nato pa bo v cerkvi sveta maša. Do 1. oktobra bodo svete maša vsak dan ob 10., 11. in 12. uri, ob nedeljah in praznikih tudi ob 15. uri, nam je povedal p. Peter Lah.

P. Lah je potem, ko je lani umrl žabniški župnik in rektor svetišča msgr. Dionisio Mateucig, odgovoren za oskrbo vernikov in romarjev. Ta jezuit je med drugim profesor za socialne vede Univerze Gregoriana v Rimu svetišče pozna, saj je msgr. Mateucigu pomagal že nekaj let.

Posebnih novosti letos ni, pri vsaki maši bo poskrbljeno za slovenske, italijanske in avstrijske romarje, večja praznika bosta veliki šmaren 15. avgusta in mali šmaren 8. septembra.

P. dr. Peter Lah
P. dr. Peter Lah © ARO
Novost pa je, da je možno informacije o višarskem svetišču najti na novi, trijezični spletni strani. Vsako lahko do nje pride v svojem jeziku, odtipkati morate: visarje.eu za slovensko stran; lussari.eu za italijansko stran in luschari.eu za nemško stran. Pripravlja se tudi angleška verzija, saj precej romarjev prihaja od drugod.

Na strani so na voljo aktualne informacije (kdaj je svetišče odprto; kdaj so svete maše; povezave do družbe, ki je odgovorna za žičnico; dejavnosti; kontakte itd.). Poleg tega pomaga ljudem razmišljati o Mariji, o božjem sporočilu, o Bogu, ki se nam razodeva tako preko te cerkve in Marije, kot preko zgodovine in stvarstva.

Nova spletna stran višarskega svetišča
Nova spletna stran višarskega svetišča © visarje.eu

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...