Ljubljana, nedelja, 27. maj 2018, 07:29

Novice iz Frankfurta

Lara in Zala Čemas na binkoštno nedeljo med mašo v Frankfurtu
Foto © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Čas po veliki noči je čas prvih obhajil in tudi birm, čeprav se zakrament birme podeljuje tudi v jeseni in v postnem času. V naši župniji sicer nismo imeli slovesnosti prvega obhajila.

Po do sedaj znanih podatkih pa so prejeli prvo obhajilo v svojih krajevnih župnijah trije otroci izven Frankfurta ter dva v Frankfurtu. Pač pa je bila priprava na birmo in prvo obhajilo v naši župniji za Zalo in Laro iz Frankfurta, hkrati pa je bilo ob tem tudi nekaj verouka za Aljaža ter za Roka in Urbana.

Lara je prejela birmo – potrditev, dar sv. Duha v župniji Kamnik konec aprila, Zala pa prvo obhajilo konec maja v župniji Šmarca-Duplica. Oba datuma sta bila vezana na čas počitnic v Evropski šoli, kamor obe hodita. Tako tudi nista zamudili šole zaradi potovanja v domovino. Na binkoštno nedeljo pa sta se predstavili še pri maši v Frankfurtu, ko sta obnovili slovesnost prejema zakramentov. Lara je pripravila uvod v mašo in pozdrav miru in sprave, skupaj z Zalo pa sta prebrali tudi primerne prošnje za vse potrebe.

Lara prinaša k darovanju potico
Lara prinaša k darovanju potico

Sicer pa sta obe sodelovali že prejšnji večer pri maši narodov in jezikov v cesarski stolnici v Frankfurtu, z njima pa tudi Rok, Urban in Aljaž. Seveda so bili z njimi tudi njihovi starši. Pri tej vsakoletni maši narodov in jezikov frankfurtskih tujejezičnih župnij in skupnosti smo med drugimi jeziki v slovenščini slišali stavek iz Apostolskih del: »Prikazali so se jim jeziki, podobni plamenom, ki so se razdelili, in nad vsakim je obstal po eden« (Apd 2, 3), ki ga je prebrala Lara. Njena mama je prebrala del iz apostolske veroizpovedi: ki je bil spočet od Svetega Duha, rojen iz Marije Device; trpel pod Poncijem Pilatom, križan bil, umrl in bil v grob položen. V darovanjski procesiji pa so skupaj z drugimi navzočimi otroki Zala, Rok in Aljaž prinašali rože, Urban z očetom slovensko sveto pismo, Lara pa potico. Somaševanje je vodil limburški pomožni škof dr. Thomas Löhr, somaševal pa je tudi sarajevski pomožni škof, ki je bil v tistih dneh v Frankfurtu.

Med otroki je tudi Rok položill pred oltar rožico
Med otroki je tudi Rok položill pred oltar rožico

Ob zaključku te svete maše pa se vedno oglasi lurška pesem v vseh mogočih jezikih, kar pritegne k mogočnemu prepevanju vso cerkev; druga kitica je bila za uvodno nemško v slovenščini. Hvala vsem, ki so s strani naše slovenske župnije pripravili darove in tako ali drugače sodelovali pri njej.

Daritveni oltar v stolnici, okrašen s svetimi pismi, darovi in rožami
Daritveni oltar v stolnici, okrašen s svetimi pismi, darovi in rožami


Ne spreglejte: