Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Lara in Zala Čemas na binkoštno nedeljo med mašo v Frankfurtu (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Lara in Zala Čemas na binkoštno nedeljo med mašo v Frankfurtu

Novice iz Frankfurta

Slovenci po svetu | 13.06.2017, 10:11 Matjaž Merljak

Čas po veliki noči je čas prvih obhajil in tudi birm, čeprav se zakrament birme podeljuje tudi v jeseni in v postnem času. V naši župniji sicer nismo imeli slovesnosti prvega obhajila.

Po do sedaj znanih podatkih pa so prejeli prvo obhajilo v svojih krajevnih župnijah trije otroci izven Frankfurta ter dva v Frankfurtu. Pač pa je bila priprava na birmo in prvo obhajilo v naši župniji za Zalo in Laro iz Frankfurta, hkrati pa je bilo ob tem tudi nekaj verouka za Aljaža ter za Roka in Urbana.

Lara je prejela birmo – potrditev, dar sv. Duha v župniji Kamnik konec aprila, Zala pa prvo obhajilo konec maja v župniji Šmarca-Duplica. Oba datuma sta bila vezana na čas počitnic v Evropski šoli, kamor obe hodita. Tako tudi nista zamudili šole zaradi potovanja v domovino. Na binkoštno nedeljo pa sta se predstavili še pri maši v Frankfurtu, ko sta obnovili slovesnost prejema zakramentov. Lara je pripravila uvod v mašo in pozdrav miru in sprave, skupaj z Zalo pa sta prebrali tudi primerne prošnje za vse potrebe.

Lara prinaša k darovanju potico
Lara prinaša k darovanju potico © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Sicer pa sta obe sodelovali že prejšnji večer pri maši narodov in jezikov v cesarski stolnici v Frankfurtu, z njima pa tudi Rok, Urban in Aljaž. Seveda so bili z njimi tudi njihovi starši. Pri tej vsakoletni maši narodov in jezikov frankfurtskih tujejezičnih župnij in skupnosti smo med drugimi jeziki v slovenščini slišali stavek iz Apostolskih del: »Prikazali so se jim jeziki, podobni plamenom, ki so se razdelili, in nad vsakim je obstal po eden« (Apd 2, 3), ki ga je prebrala Lara. Njena mama je prebrala del iz apostolske veroizpovedi: ki je bil spočet od Svetega Duha, rojen iz Marije Device; trpel pod Poncijem Pilatom, križan bil, umrl in bil v grob položen. V darovanjski procesiji pa so skupaj z drugimi navzočimi otroki Zala, Rok in Aljaž prinašali rože, Urban z očetom slovensko sveto pismo, Lara pa potico. Somaševanje je vodil limburški pomožni škof dr. Thomas Löhr, somaševal pa je tudi sarajevski pomožni škof, ki je bil v tistih dneh v Frankfurtu.

Med otroki je tudi Rok položill pred oltar rožico
Med otroki je tudi Rok položill pred oltar rožico © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Ob zaključku te svete maše pa se vedno oglasi lurška pesem v vseh mogočih jezikih, kar pritegne k mogočnemu prepevanju vso cerkev; druga kitica je bila za uvodno nemško v slovenščini. Hvala vsem, ki so s strani naše slovenske župnije pripravili darove in tako ali drugače sodelovali pri njej.

Daritveni oltar v stolnici, okrašen s svetimi pismi, darovi in rožami
Daritveni oltar v stolnici, okrašen s svetimi pismi, darovi in rožami © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...