Alen SalihovićAlen Salihović
Mladi rojaki s Švedske (foto: Zvone Podvinski)
Mladi rojaki s Švedske

Za binkošti pri sveti Brigiti Švedski

Slovenci po svetu | 07.06.2017, 11:59 Matjaž Merljak

Rojaki s Švedske so se ob binkoštnem prazniku tradicionalno zbrali na romanju v Vadsteni, tokrat so praznovali 55-letnico delovanja tamkajšnje slovenske župnije, med sveto mašo so imeli tudi krst in prvo sveto obhajilo.

Vadstena ob jezeru Vättern je rojake na soboto pred letošnjim binkoštnim praznikom pozdravila v oblačni podobi, zato je gostoljubje sester svete Brigite še bolj prav prišlo. Več kot 130 romarjev - poleg Slovencev s Švedske so bili to tudi rojaki iz Švice, Nemčije in Slovenije - so obnovili tudi posvetitev slovenskega naroda Mariji.

Romanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval delegat slovenskih duhovnikov v Evropi msgr. Janez Pucelj. Z njim sta somaševala slovenski župnik na Švedskem Zvone Podvinski in slovenski župnik v Švici David Taljat. "Bogoslužje je bilo lepo, slovesno," nam je povedal Podvinski. Obogatili so ga člani kvarteta Krt iz Slovenije.

Msgr. Janez Pucelj je rojake spodbujal, naj se veselijo duhovnega naboja, ki ga je bilo čutiti in to pomeni, da jim je Bog blizu. Naglasil je še pomen vere: "Če bodo imeli vero, bodo našli tudi skupnost."

V kloster kyrka narodne noše
V kloster kyrka narodne noše © Zvone Podvinski

Maša je bila posebna zaradi krsta in prvega obhajila, h kateremu je pristopilo šest mladih iz Malmöja na jugu Švedske. Po maši so odšli v kloster kyrka, cerkev, kjer so relikvije sv. Brigite Švedske in sv. Katarine, so zapeli litanije Matere božje, kvartet pa je dodal nekaj cerkvenih domovinski pesmi, saj je bil postanek pri slovenski lipi zaradi vremena bolj kratek.

Sledilo je druženje pri sestrah in nato v dvorani Petrus Magni še druženje s kulturnim programom. Nastopil je ans. Lun'ca iz Slovenije in nekaj domačih glasbenikov. Misijski pastoralni svet je skupaj s pomočniki poskrbel, da grla niso bila žejna in usta ne lačna. Darove od tombole pa bodo namenili slovenskim misijonarjem.

Prvoobhajanci
Prvoobhajanci © Zvone Podvinski

Kvaret Krt v Vadsteni
Kvaret Krt v Vadsteni © Zvone Podvinski

Ans Lunca je pel rojakom s Švedske
Ans Lunca je pel rojakom s Švedske © Zvone Podvinski

 

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...