Ljubljana, ponedeljek, 15. oktober 2018, 22:30

Arhiv bogatejši za zbirko avstralskih rojakov

Zgodovinski arhiv za slovenske Avstralce – Novi Južni Wales je Arhivu Republike Slovenije podaril bogat arhiv slovenske izseljenske skupnosti v Avstraliji. Darilno pogodbo je podpisal direktor Arhiva dr. Bojan Cvelfar v navzočnosti ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika.


Krst pri Savici Janka Krištofa v Ljubljani

Recital Krst pri Savici Franceta Prešerna v izvedbi duhovnika z avstrijske Koroške Janka Krištofa, ob glasbeni spremljavi Tonča Feiniga in v režiji Aleksandra Tolmaierja bo danes uprizorjen v Antonovem domu na ljubljanskem Viču.


125. obletnica župnije Svetega Vida

Bil je praznični dan v Clevelandu, ko je župnija Svetega Vida obhajala 125. obletnico ustanovitve.


Koncert slovanske sakralne glasbe

Pevci iz matične, zamejske in zdomske Slovenije pod vodstvom dirigentke Lučke Kralj Jerman iz Argentine pripravljajo Koncert slovanske sakralne glasbe, ki bo v četrtek, 4. oktobra, v ljubljanski cerkvi sv. Jakoba in v nedeljo, 7. oktobra, v baziliki sv. Justa v Trstu.


Ziljski žegen in noša v Unescu

Iz doline Zilja na avstrijskem Koroškem prihajajo vesele novice. Avstrijska komisija UNESCO v svoj seznam vpisala štirinajst novih elementov nesnovne kulturne dediščine v Avstriji. Med njimi sta ziljski žegen in ziljska noša.


Avstrijska državna nagrada Florjanu Lipušu

Pisatelj z avstrijske Koroške Florjan Lipuš je včeraj (v ponedeljek, 1. oktobra 2018) v kongresni dvorani na Uradu zveznega kanclerja na Dunaju iz rok ministra Gernota Blümla prejel Veliko avstrijsko državno nagrado, najvišje avstrijsko priznanje za dosežke s področja umetnosti in kulture. Lipuš je postal prvi Slovenec, ki je prejel to nagrado, in sicer za literaturo v slovenskem jeziku.


Zahvalili so se Argentini

V Buenos Airesu je včeraj potekala slovesnost, s katero so se Slovenci javno zahvalili Argentini, ki je pred 70-imi leti širokosrčno sprejela slovenske povojne begunce.


Dan, ki ga je naredil Gospod

Danes je slovesno in praznično v Clevelandu, slovenska župnija svetega Vida praznuje 125. obletnico ustanovitve. Zadnjih 39 let je župnik Jože Božnar. Današnji osrednji gost je clevelandski škof Nelson Perez, ki bo blagoslovil na novo obnovljeno stavbo, ki nudi zavetje priseljencem. Več o tem in o drugih dogodkih v Clevelandu poroča Tone Ovsenik.


Razstava o preziranju človekovega dostojanstva

V Kulturnem domu Šentjakob v Rožu na avstrijskem Koroškem bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo Vermessungsamt/Geodetski urad, ki sodi v okvir prireditev, ki jih je Slovensko prosvetno društvo Rož pripravilo v spominskemu letu 1938 – 2018.


Zahvalna slovesnost ob 70. obletnici prihoda

Letos mineva 70 let od prihoda povojne emigracije v Argentino. Slovenci, združeni v krovni organizaciji Zedinjena Slovenija, se bodo novi domovini javno zahvalili to nedeljo, 30. septembra 2018.


Novejše novice | Starejše novice