Ljubljana, nedelja, 21. januar 2018, 01:50

SSK naj ostane v sedanjih prostorih

V državnem zboru v Ljubljani je včeraj (v četrtek, 18. januarja 2018) potekala nujna skupna seja parlamentarnih odborov za notranje zadeve in za kulturo ter komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Seja je bila sklicana na zahtevo poslanske skupine SDS, saj vlada želi Svetovni slovenski kongres SSK preseliti iz dosedanjih prostorov v središču mesta. Za pojasnila smo poklicali poslanca SDS dr. Vinka Gorenaka.


Ko je umrl moj oče

V Beneški galeriji v slovenskem kulturnem domu v Špetru v Beneški Sloveniji bodo danes ob 18. uri odprli razstavo risb in pričevanj iz koncentracijskih taborišč ob vzhodni meji (1942-1943), ki jo je pripravil Posoški Center za raziskovanje ter zgodovinsko in družbeno dokumentacijo "Leopoldo Gasparini".


Za praznovanje je potrebna duhovna priprava

Božično-novoletni prazniki so povezali slovenske rojake v Hamiltonu v Kanadi vseh generacij. Sodelovanje otrok in mladih je še posebej prišlo do izraza na sveti večer. Slovenski župnik pri svetem Gregoriju Velikem, salezijanec Drago Gačnik, poudarja pomen duhovne priprave, ki je tako pred veliko nočjo kot pred božičem.


Praznovali skupaj s Slovaki

Kako blagoslovljeni so lahko rojaki na drugem koncu sveta, ki imajo svojo cerkev in stalnega duhovnika. To je do izraza prišlo ob praznikih v Lemontu pri Chicagu v ZDA, kjer so v gosteh imeli Slovake, ki jih je za božič obiskal duhovnik iz domovine.


Potrebujemo drug drugega

Rojaki v Freyming-Merlabacu v Franciji in v Stuttgartu v Nemčiji so v novo leto vstopili ob spremljanju zvezde, ki jih je vodila do Novorojenega. Upajo, da bo Njegov blagoslov spremljal vse njihove korake. Pogovarjali smo se z župnikoma Jožetom Kaminom in Alešem Kalamarjem.


Pevci vsako leto pripravijo božično darilo

Božično novoletni prazniki so za nami, le da je danes še praznik treh svetih kraljev. V Clevelandu smo te praznične dni preživeli v objemu res mrzle zime. Temperature so se vrtile od 10 do 15 Celzija pod ničlo. Seveda nam pa tudi snega ne manjka. Skoraj vsak dan po malce sneži, tako imamo lepo belo odejo. Čeprav sneži, s cestami in prometom ni težav, saj odgovorni dobro skrbijo, da so ceste splužene in posoljene. Skratka očiščene.


Še ohranjamo običaje božičnega praznovanja

Dnevi okrog božiča so bili v Argentini vroči, včasih je bilo čez dan več kot 35 stopinj Celzija. Slovenski rojaki v Buenos Airesu so praznik Gospodovega rojstva praznovali v slovenskih in družinskih domovih. Za pojasnila smo prosili tajnika Zedinjene Slovenije Martina Selana.


Božič in novo leto v Melbournu

Dogodki, ki so se dogajali skozi leta v različnih krajih sveta, so vse manj veseli, kajti zemeljska obla postaja vsak dan bolj nevarna. Vse manj in manj spoštovanja drug do drugega, vse več zahtev in potreb po dobrem življenju brez dela narašča, ljubezen in spoštovanje drug do drugega, pa počasi tone. Kakor pravijo, delo naredi človeka, še je čas, da resno pomislimo, kako bo današnja varianta življenja ustrezala celotnemu človeštvu!


V Tinjah bo novoletno srečanje

Katoliški dom prosvete Sodalitas in Združenje katoliških izobražencev pri Katoliški akciji v krški škofiji vabita na tradicionalno novoletno srečanje v Tinje, ki bo potekalo 6. in 7. januarja 2018 pod naslovom Sredi pretresov in obetov išče človek človeka.


Božič v Clevelandu

V adventnem času smo se pripravili verniki na rojstni dan Našega Odrešenika, ki je bil poslan od Očeta Vsemogočnega, rojen po Mariji Devici, da nam odpre vrata nebeška. Rodil se je v revščini, da nam je s tem pokazal pot do ponižnosti, čeprav je bil napovedan kot kralj, odrešenik sveta.


Novejše novice | Starejše novice