Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kmetje nasprotujejo mešetarjenju z zemljišči zaradi Magne

Slovenija | 22.06.2017, 16:55

V občini Hoče - Slivnica so o gradnji proizvodnega obrata mednarodnega koncerna Magna povprašali tamkajšnje prebivalce. Od skupaj več kot 9.000 volilnih upravičencev jih je anketo izpolnilo nekaj nad 1.400. Od tega jih je 86 odstotkov podprlo uresničitev naložbe. Rezultate ankete, v kateri ni bilo zajeto trenutno najbolj sporno vprašanje poseka Rogoškega gozda, je pozdravil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Zadovoljen je tudi z dogovorom s Perutnino Ptuj za nadomestna kmetijska zemljišča v občini Rače-Fram. Mariborska, ptujska in murskosoboška enota Kmetijsko gozdarske zbornice ter Sindikat kmetov medtem odločno nasprotujejo mešetarjenju.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Perutnina Ptuj in Sklad kmetijskih zemljišč so se sporazumeli o zagotavljanju nadomestnih zemljišč za kmete, ki bodo svoja zemljišča v predvideni proizvodni coni Hoče-Slivnica odprodali občini. Medtem ko bodo odkupljena zemljišča namenjena naložbi mednarodnega koncerna Magna, bodo, če bodo želeli obdelovati zemljišča, imeli na voljo tista, ki se jim je v občini Rače-Fram odpovedala Perutnina Ptuj. Počivalšek ji je za dogovor hvaležen. A pojavile so se že neuradne informacije, da naj bi država v zameno zanj družbi predčasno podaljšala najem za ostalih 4.000 hektarjev zemljišč pri Skladu kmetijskih zemljišč.

Predstavnikom kmetom se to ne zdi sprejemljivo, saj želijo, da bi jih lahko v prihodnje dobile družinske kmetije. "Vzor nam je lahko Avstrija, ki je v vseh ozirih pred nami. Ima družinske kmetije in je tudi stabilna v kmetijski dejavnosti," je spomnil predsednik sveta ptujske enote Kmetijsko gozdarske zbornice Milan Unuk. "To bi radi izpeljali tudi v severovzhodni Sloveniji, da bi del zemljišč dobili v zakup mladi prevzemniki kmetij," je dodal. Oster je bil predsednik sveta murskosoboške enote Kmetijsko gozdarske zbornice Franc Küčan. "Ne moremo se strinjati, da nekdo izkoristi gnečo in zato dobi darilo v obliki ugodnosti za 4.000 hektarjev, kjer je 50 odstotkov kmetij usmerjeno v to, da bi ta zemljišča prevzelo," je poudaril. "Nasprotujemo mešetarjenju z zemljo s skritimi pogodbami. Če vlada potrebuje zemljišča … Skladova zemljišča so državna zemljišča, njihov upravljavec je vlada, lahko jih vzame, kolikor jih potrebuje in ji zato ni treba dajati bonitet delniškim družbam," je prepričan. Iz Perutnine Ptuj so sporočili, da za sklenjen dogovor z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo niso zahtevali ničesar.

"Kmetje nikoli nismo nasprotovali naložbam, ki prinašajo nova delovna mesta. A postavlja se veliko vprašanje, ali je treba za to žrtvovati najboljša kmetijska zemljišča, če imamo na razpolago veliko degradiranih površin, za katere ne najdemo ustrezne namembnosti," pa je bil jasen predsednik Sindikata kmetov Anton Medved.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...