Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Elan spet raste in išče dodaten kader

Politika | 24.06.2017, 08:09 Petra Stopar

Veliki proizvajalec športne opreme, znan predvsem po smučeh, Elan, po menjavi lastnikov letos beleži rast v vseh oddelkih. Zato išče novo delovno silo. Kot je znano, je begunjsko podjetje pred dvema letoma prešlo v last družbama Wiltan Enterprises in Merrill Lynch International. Novi lastnik danes vlaga v stavbe in opremo, kar bo letos znašalo 5 milijonov evrov.

Kot je pred časom pojasnil glavni izvršni direktor Elana Jeffrey Tirman, je v podjetje prišel, da bi pomagal pri prestrukturiranju in uveljavitvi drugačnih načinov vodenja. »V tem trenutku je Elan v boljšem finančnem stanju kot v zadnjih 30 letih. Radi bi vrnili blišč Elanu, ki je tako pomemben del slovenske zgodovine, vedno je imel velik ugled, žal pa je država podjetje v zadnjih letih njenega lastništva kar zanemarjala, veliko let je bila družba upravljana le v korist ljudi, ki so jo vodili in ne v korist celotne družbe. To pa smo spremenili,« je dejal.

Z Gorenjsko banko so sklenili novo pogodbo o financiranju, tako da imajo sredstva na voljo. Pravkar zaključujejo prenovo zgradbe, v kateri bodo povečali proizvodne zmogljivosti za vetrno divizijo. Rast beležijo tudi na zimski diviziji, kjer so se lani soočili z najmanjšo prodajo v kar nekaj letih. Vendar so vlaganja v razvoj in inovacije vodila do velike rasti naročil. Raste ameriški trg, posebej dober položaj pa je Elan utrdil na kitajskem trgu, ki je za zdaj še majhen, a zelo hitro raste, je dejal direktor.

»V Elanu imamo štiri divizije in na srečo vse beležijo rast. Če hočemo to rast podpreti, moramo zaposliti nove delavce,« opozarja. Potrebovali bi jih približno 50, ki bi se pridružili obstoječim 738. Iščejo predvsem ljudi, ki imajo nekaj znanj in veščin na tehničnem področju. Še posebej si želijo delavcev, ki bi bili iz domačega okolja in bi za stalno ostali v Elanu. Za tehnične poklice vodijo tudi program štipendiranja in sodelovanja s srednjimi šolami in fakultetami. Plače so v povprečju dvignili za 9 odstotkov, posebej pa nagrajujejo dobre delavce. Trenutno povprečna plača v podjetju znaša približno 1000 evrov bruto, a jo še zvišujejo.

Politika, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...