Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Boris Koprivnikar (foto: Osebni arhiv)
Boris Koprivnikar

Najnižje plačani javni uslužbenci zagrozili s stavko

Slovenija | 20.06.2017, 17:32 Andrej Šinko

Najslabše plačani javni uslužbenci so s protestnim shodom pred vladnim poslopjem od vlade zahtevali, da s sindikati takoj podpiše dogovor o zvišanju plač do 26. plačnega razreda. Če dogovor ne bo podpisan, je predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj za jesen napovedal splošno stavko najslabše plačanih uslužbencev.

Pred poslopjem vlade so se na protestnem shodu zbrali najnižje plačani javni uslužbenci, med njimi pomočnice vzgojiteljic, kuharice, hišniki, srednje medicinske sestre, bolničarji, vzdrževalci, čistilke in poslovni sekretarji. Ti pričakujejo, da s prvim julijem prejmejo višje plače, vendar pa so ta pričakovanja pod vprašajem, saj sindikati z vlado še niso dosegli dogovora. Sindikalist Branimir Štrukelj pa je danes zagrozil celo s stavko.

Štrukelj pričakuje, da vlada najprej izpolni zaveze, ki jih je dala najslabše plačani skupini J, nato pa da bi se pogajali še o drugih. Spomnil je, da se gospodarske razmere v Sloveniji izboljšujejo. Ob tem pa priznal, da od vlade zahtevajo več od dogovorjenih 70 milijonov evrov, ki so bili predvideni za odpravo plačnih anomalij.

Koprivnikar: Sindikati želijo več od dogovorjenega

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je že pred shodom zavrnil očitke sindikatov, da vlada povečuje plače na najvišje vrednotenih delovnih mestih. Pojasnil je, da so v vladnem predlogu praktično 90 odstotkov sredstev za odpravo anomalij namenili javnim uslužbencem do 26. plačnega razreda. Koprivnikar je dejal še, da so s strani dveh skupin na sindikalni strani prejeli dva ločena predloga, ki dogovorjenih 70 milijonov evrov za odpravo anomalij presegata za 40 in 47 milijonov evrov. Ob tem je dodal še, da bodo s 1. julijem lahko izplačane višje plače samo, če se s sindikati dogovorijo v roku 14 dni.

Se pa z današnjim protestom niso strinjali vsi sindikati. V Konfederaciji slovenskih sindikatov so tako opozorili, da do dogovora med vlado in sindikati za dvig plač s 1. julijem ni prišlo zaradi izsiljevanja Sviza pri umeščanju učiteljev v višje plačne razrede.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...