Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Slovesnost ob 300 letnici kronanja podobe Svetogorske Matere Božje

Slovenija | 25.06.2017, 00:25 Marjana Debevec

Na Sveti Gori bo danes popoldne osrednja slovesnost ob 300-letnici kronanja podobe Svetogorske Matere Božje. Vodil jo bo apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Juliusz Janusz. Gre za častitljiv jubilej, saj je bila podoba svetogorske Matere Božje kronana druga na svetu izven italijanski dežel.

6. junija je minilo 300 let, odkar je pičenski škof Jurij Frančišek Ksaver de Marotti z dovoljenjem iz Vatikana kronal milostno podobo Svetogorske Matere Božje. Kot rečeno, je bila to šele druga podoba, ki je dosegla čast kronanja. Prva je bila kronana Marijina podoba na Trsatu leta 1715, tretja pa v septembru leta 1717 v Čestohovi.

Milostna podoba Svetogorska Kraljica, delo beneškega slikarja Jakoba Palme Starejšega, je bila svetogorski cerkvi podarjena leta 1544. Pred 300-leti, leta 1717, jo je vatikanski kapitelj odlikoval z zlato krono in s tem priznal poseben pomen in čudodelni sloves, ki ga je kot Marijina božjepotna podoba imela za vernike.

Ta pomemben dogodek so letos obeležili z več romanji in drugimi dogodki. Prejšnjo soboto jo je slovesno zaznamovala bučna mojstrovina Richarda Straussa. Glavnino večera je predstavljala Slovesna maša, manj znana tudi pod izvornim imenom Maša za štiri glasove, glasbeno delo Giacoma Puccinija.

Osrednja slovesnost pa poteka ta konec tedna. Že sinoči je sveto mašo daroval upokojeni nadškof Anton Stres. Po maši so imeli procesijo z milostno podobo po samostanskem vrtu in okolici. Po slovesnosti je bazilika, tako kot nekoč, ostala odprta vso noč. Izpostavljeno je bilo Najsvetejše.

Čez slabo uro pa bo sveto mašo v Marijinem svetišču na Sveti Gori daroval apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Juliusz Janusz.

Sveta Gora
Sveta Gora © Revija Ognjišče

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...