Ljubljana, torek, 27. junij 2017, 00:33

Na Zaplazu vseslovensko letno srečanje posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu

Obhajamo praznik Srca Jezusovega. Po svetu, pa tudi v Sloveniji, je Srcu Jezusovemu posvečenih veliko cerkva in kapel. Tako je pri nas danes slovesno v ljubljanski cerkvi Srca Jezusovega na Taboru, v Drežnici, Veliki Polani, Vrtojbi, Brežicah, na Rakeku in Žabljeku pri Slovenski Bistrici. Dan po prazniku Srca Jezusovega obhajamo praznik Marijinega brezmadežnega srca. Tako v teh dneh potekajo slovesnosti v čast Srcu Jezusovemu in Srcu Marijinemu. Osrednja takšna slovesnost pri nas bo jutri dopoldne v Marijinem svetišču na Zaplazu, kjer bo vseslovensko letno srečanje posvečenih obema Srcema. Sveto mašo bo daroval novomeški škof Andrej Glavan.


Pomurski župani z očitki nad državo, hočejo dokončati vodovod

Pomurski župani so zelo kritični do države zaradi njenega odnosa do delitve evropskih kohezijskih sredstev. Ne vedo namreč, kako bo ta denar razdeljen, pa tudi, kako lahko sami porabijo predvidena sredstva. Sami si v Pomurju želijo želijo graditi vodovod, država pa jim vsiljuje kanalizacijo. Vse te očitke so znova nanizali na seji sveta pomurske razvojne regije.


Skrunitev edine podzemne cerkve pri nas

Franc Donko iz gibanja Za otroke in družine je za naš radio poročal o skrunitvi edine podzemne cerkve pri nas in sicer cerkve pri Socerbu. Tam se je namreč preteklo nedeljo zbrala skupina 150 ljudi, ki jih je vodil zdravilec psihoterapevt Stephen Turoff, da bi izvedli še eno svojih seans s svetlobnimi krogi in nekakšno magično »mašo«.


Le še danes mogoče oddati podpis za referendum o zakonu o drugem tiru

Le še danes je mogoče oddati podpis v podporo referendumu o zakonu o drugem tiru. Njegovi pobudniki so sicer sporočili, da so jih že zbrali več kot 40 tisoč, kolikor jih potrebujejo za vložitev zahteve v državni zbor, a želijo zagotoviti varnostno rezervo. V parlament jih bodo prinesli čez teden dni, zavzemajo se za to, da bi referendum izpeljali skupaj z jesenskimi volitvami predsednika države. Ob tem opozarjajo, da ne gre za nasprotovanje projektu, moti jih način, ki ga je ubrala vlada.


Kmetje nasprotujejo mešetarjenju z zemljišči zaradi Magne

V občini Hoče - Slivnica so o gradnji proizvodnega obrata mednarodnega koncerna Magna povprašali tamkajšnje prebivalce. Od skupaj več kot 9.000 volilnih upravičencev jih je anketo izpolnilo nekaj nad 1.400. Od tega jih je 86 odstotkov podprlo uresničitev naložbe. Rezultate ankete, v kateri ni bilo zajeto trenutno najbolj sporno vprašanje poseka Rogoškega gozda, je pozdravil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Zadovoljen je tudi z dogovorom s Perutnino Ptuj za nadomestna kmetijska zemljišča v občini Rače-Fram. Mariborska, ptujska in murskosoboška enota Kmetijsko gozdarske zbornice ter Sindikat kmetov medtem odločno nasprotujejo mešetarjenju.


Srečanje uslužbencev škofijskih Karitas

Končuje se šolsko leto, prav tako pastoralno. Ob tem različne skupine pripravljajo zaključna srečanja. Uslužbenci škofijskih Karitas so se danes zbrali na Kureščku. Sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, pridigal pa je predsednik Slovenske karitas, mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Ta se je uslužbencem Karitas zahvalil, da ob svojem osebnem življenju vidijo tudi težave drugih.


Janša: Pranje denarja v NLB dokaz, da Sloveniji vlada omrežje iz ozadja

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je predsednika državnega zbora Milana Brgleza pozval k spoštovanju ustave pri obravnavi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o pranju denarja v NLB. Kot je poudaril, se s tem že ukvarjata delovni telesi državnega zbora, ki ju vodita Anže Logar in Branko Grims iz največje opozicijske stranke. Kot je opozoril Tanko, ni dopustno odrediti več preiskovalnih komisij, ki bi pod drobnogled vzele isto zadevo, pri čemer je spomnil na takšno mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe iz leta 2012.


Europol in naša policija pozivata: Reci ne!

Življenje mladostnikov je močno vpeto v internet in sodobne tehnologije. Digitalni svet je skorajda že postal način njihovega življenja in osebnega razvoja. A brezskrbna uporaba vsega, kar ponuja, ima svoje pasti. Mladostniki lahko hitro postanejo žrtve izsiljevanj bodisi za denar bodisi za spolne namene. Na vse to želi opozoriti preventivni projekt Reci ne, ki ga v sodelovanju s partnerji, tudi slovensko policijo, izvaja Europol.


Toča že povzročala težave

Agencija za okolje je napovedovala, da so popoldne predvsem na severovzhodu možna neurja z nalivi, točo, sunki vetra in da so ob tem možni porasti zalednih voda s hudourniškim odtokom. Okoli 15.15 je močno neurje s točo zajelo naselja v občini Kuzma, poroča uprava za zaščito in reševanje.


Odločitev Arbitražnega sodišča bo preskus tudi za EU

Vladna koalicija je pred današnjo sejo vlade razpravljala tudi o uresničitvi razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki bo objavljena 29. junija. Kot je dejala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ima vlada pripravljenih nekaj scenarijev.


Novejše novice | Starejše novice