Ljubljana, nedelja, 27. maj 2018, 07:33

VIDEO: Zbiranje zvezkov za socialno ogrožene otroke

Slovenska karitas je letos desetič povabila osnovne šole in vrtce k sodelovanju v akciji Pokloni zvezek. Ob tej priložnosti je nastal tudi kratki film z otroško dramsko skupino iz Peč.


Pahor se je družini Hudnik, ki so jim kruto pobili 11 članov, opravičil za dolgotrajno vračanje dostojanstva

Predsednik republike Borut Pahor je v sklopu prizadevanj za narodno pomiritev in spravo priredil sprejem za člane družine Hudnik in se jim opravičil, da je za družino trajalo vse do letošnjega leta, da sta ji bili "tudi javno in uradno vrnjeni čast in dostojanstvo".


Esenko: Kranjska čebela nam je lahko v marsičem vzgled

Še vedno odmeva včerajšnje slovesno praznovanje prvega svetovnega dneva čebel. Založba Družina je izdala monografijo z naslovom »Svet čebel«. Skupaj z njenim avtorjem, čebelarjem in fotografom Ivanom Esenkom jo je predstavila v ljubljanskem Živalskem vrtu. Ta je odslej bogatejši za nekaj »hotelov«, ki so namenjeni samotarskim čebelam in drugim divjinskim živalim.


»Natura 2000 so kronski dragulji evropske narave«

V Evropski uniji 21. maja zaznamujemo dan Nature 2000. Gre za omrežje, ki je bilo uzakonjeno leta 1992, s katerim ohranjamo evropsko pomembne rastlinske in živalske vrste ter njihov življenjski prostor. Slovenija ima med vsemi članicami Unije najvišji delež ozemlja, ki je vključeno v to območje, kar je odraz njene izredne biotske raznovrstnosti.


AVDIO: Bogastvo slovenskega podeželja v prostorih ptujskega minoritskega samostana

Ptuj je minuli konec tedna gostil 29. razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Njen medijski sponzor je bil naš radio. Letos je bilo ocenjenih več kot 1700 izdelkov iz vse Slovenije, med njimi največ mlečnih, a tudi žitnih in mesnih. Podeljenih je bilo približno tisoč priznanj in tudi znaki kakovosti.


Na Brezjah Živi rožni venec za nove duhovne poklice

Na binkoštno soboto so se pri Mariji Pomagaj na Brezjah zbrali verniki, ki jih združuje molitvena vez Živi rožni venec. Gre za skupino molivcev, ki so zbrani v enem ali več vencih po 20 ljudi. Ob premišljevanju Jezusovega in Marijinega življenja molijo eno od dvajsetih skrivnosti rožnega venca, tako en venec vsak dan izmoli vse štiri dele. Namen Živega rožnega venca je zahvala Jezusu in Mariji ter prošnja za velike potrebe vesoljne Cerkve, med katerimi je v ospredju tudi nujnost obuditve novih duhovnih poklicev.


Čebele potrebujejo nas, mi potrebujemo njih

20. maj je svetovni dan čebel. Na predlog Slovenije ga je konec lanskega decembra razglasila generalna skupščina Združenih narodov, letos ga tako zaznamujemo prvič. V naši državi se ob tem že nekaj dni vrstijo različne prireditve, med njimi je bila tudi konferenca na Brdu pri Kranju, ki so se je udeležili predstavniki 22 držav in mednarodnih organizacij. Osrednja proslava je bila v Žirovnici.


AVDIO: Jerihonsko bedenje že drugič tudi v Sloveniji

Zavod Živi na polno danes ob 17. uri začenja Jerihonsko bedenje. Gre za zaporedje neprenehne molitve 7 dni in noči pred izpostavljenim Najsvetejšim v eni ali več lokacijah istočasno, kjer skupina vernikov prosi za uslišanje v naprej določenih molitvenih namenov. Poleg molitve rožnega venca Jerihonsko bedenje vključuje še slavljenje, branje Svetega pisma, spontano molitev in daritev svete maše.


Pregled domačih dogodkov od 11. do 18. maja 2018

V tokratnem pregledu od petka do petka največ pozornosti namenjamo predvolilni kampanji, saj se odločanje o tem, kdo bo sedel v novem sklicu državnega zbora, naglo bliža. Ponovljeni referendum o drugem tiru ni prinesel preobrata in zaenkrat še ni znano, kako naprej. Vrhničani vztrajajo, da se Kemis umakne. V Mariboru so se spomnili 40. obletnice smrti škofa Držečnika, v Slomškovi župniji v Celju pa so sprejeli relikvije blaženega Grozdeta. Planica bo leta 2023 organizirala nordijsko svetovno prvenstvo.


V Združenju Frank želijo slišati dodatna pojasnila ministrstva za pravosodje

Portorož bo v kratkem gostil dve izvedbi letošnje civilnopravne sodniške šole, prva bo že konec maja, druga bo sledila sredi junija. Sprva je bil med predavatelji predviden tudi profesor z ljubljanske pravne fakultete Damjan Možina, a je pristojno ministrstvo kot organizator dogodka njegovo razmišljanje o kreditnih pogodbah v švicarskih frankih umaknilo s programa. Pritožili so se v Združenju Frank. Možina je namreč pripravil pravno študijo za Združenje bank Slovenije, s katerim so v Združenju Frank o reševanju te problematike na nasprotnih bregovih. Opozorili so, da bi lahko prišlo do spodkopavanja nepristranskosti sodišč. Sprejemljiv predavatelj bi bil nekdo, ki ni obremenjen.


Novejše novice | Starejše novice