Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:19

Logarja čudi, da je do razkritja pranja denarja prek NLB prišlo šele po osmih letih

Denar
Foto © splet

Specializirano državno tožilstvo je potrdilo, da v zvezi s sumom pretakanja milijonov iz Irana prek Nove Ljubljanske banke na račune v tujino v letih 2009 in 2010 poteka predkazenski postopek. Več zaradi interesa preiskave in varstva osebnih informacij ni razkrilo. Da je zadeva v javnost prišla šele po osmih letih, je presenetilo predsednika parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu Anžeta Logarja.

"Žal ugotavljamo, da so, tako kot nekateri ostali podsistemi v naši državi, popolnoma odpovedali tudi sistemi regulative bančnega poslovanja ter regulative preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma," je Logar povedal za naš radio. Da se je na Novi Ljubljanski banki že dalj časa vedelo, kaj se dogaja, potrjuje pričanje nekdanjega prvega moža Boža Jašoviča na ponedeljkovem zaslišanju pred Logarjevo komisijo. Obstoj sumljivih transakcij je potrdil, a dodal, da je zanje izvedel šele konec leta 2010, ko so na nenavadna nakazila opozorile pristojne službe. "Na mestu je vprašanje, zakaj uprava ni sprožila ustreznih postopkov, če je zaradi sumljivih transakcij prekinila poslovanje z iranskim državljanom, ampak zgodbo očitno pokrila in prikrila, dokler pristojna parlamentarna preiskovalna komisija ni uspela zaseči vse dokumentacije in priti zadevi na sled," je bil kritičen Logar.

Urad za preprečevanje pranja denarja je o teh transakcijah pred časom obvestil policijo, ta je v nasprotju s tožilstvom presodila, da podatki niso dosegali ustreznega dokaznega standarda za začetek postopka. Logar je menil, da so preprosto gledali stran. Šlo naj bi za nakazila ene od iranskih bank pod embargom prek NLB na več tisoč naslovov. Koliko oseb je bilo vključenih, je težko reči. "Gre za precejšnje število oseb, nekatere so prejele večkratna, nekatere enkratna nakazila," je pojasnil Logar in dodal, da "gre tudi za občutljiv obveščevalni podatek. Obveščevalne službe bi se morale kar precej ukvarjati s tem seznamom". S preiskavo primera se poleg Logarjeve ukvarja še parlamentarna komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.


Ne spreglejte: