Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:18

Nocoj premiera filma Goreči škof

Škof Anton Vovk.
Foto © p. Ivan Rampre

V dneh, ko se spominjamo številnih, ki so svoje življenje darovali za vero in domovino, je še posebej pomenljivo, da med nas prihaja nov film o ljubljanskem škofu dr. Antonu Vovku z naslovom Goreči škof. Premierno bo predstavljen nocoj ob 20. uri v Antonovem domu na Viču, v prihodnjih dneh pa še v Breznici, ljubljanski stolnici, na Brezjah in v Kranju.

Film Goreči škof je bil ustvarjen v Studiu Hartitude, pod scenarij se je podpisal Rok Andres, izvršni producent in režiser pa je David Sipoš, ki je za naš radio povedal, da je projekt od zamisli pa do premiere potekal kar dve leti.

Škofa Antona Vovka sicer najbolj poznamo po tem, da je bil zaradi svoje neomajne vere 20. januarja 1952 v Novem mestu zažgan. Hudo poškodovan je sicer preživel, posledice pa je čutil do konca življenja.

Poleg tega dogodka pa gre po Sipoševih besedah v filmu še za dva poudarka: »Velik del Slovenije je on pobirmal. On je v 50.-ih letih birmal tudi generacijo naših staršev. In marsikdo zdaj, ko predvajamo kakšen film za nazaj, Pastirji, ali pa Kaplja v vedru, reče: 'O škofu Vovku delate? On pa me je pobirmal.' Druga zadeva, ki jo poleg te še omenjajo je, da je imel res močen glas. In se mi zdi, da je tudi po tem precej slaven, da je njegov glas donel po cerkvah, da so ga vsi šli poslušat, da so ga slišali celo v sosednjo gostilno. Ko je on govoril v cerkvi, so ga slišali še ven iz cerkve

Življenjska zgodba škofa Vovka pa je po Sipoševih besedah tudi sicer zanimiva.

»Torej, kakšen odnos je imel on duhovnikov; duhovniki ga imajo v zelo lepem spominu, potem povezava recimo s Prešernom, pa marsikatera takšna zanimivost je še v njegovem življenju, ki je v filmu našla svoj čas in se mi zdi, da smo vsaki namenili ravno pravi delček pozornosti.«

Kot zanimivost povejmo še to, da bo v filmu Goreči škof mogoče slišati tudi glas škofa Antona Vovka.

Ponovitve premiere filma bodo:

16. junij, 19.30, Breznica,

20. junij, 19.15, Ljubljana stolnica,

22. junij,19.30, Brezje ter

23. junij, Kranj.


Ne spreglejte: