Ljubljana, sobota, 26. maj 2018, 10:19

Pobudniki referenduma o drugem tiru doslej zbrali 26.000 podpisov

0:00
0:00
Referendum
Foto © Splet

Pobudniki referenduma o zakonu o drugem tiru tudi po sklepu vlade, da se bo med Koprom in Divačo gradila dvotirna proga, ne odstopajo od zbiranja podpisov. Poudarjajo, da se vlada projekta loteva na trasi, kjer bo gradnja izjemno zahtevna ter bistveno dražja, kot če bi upoštevali stroko. Proti trasi so tudi v okoljski organizaciji Alpe Adria Green. Pobudniki so sicer zbrali že nekaj manj kot 26 tisoč podpisov časa, da jih zberejo potrebnih 40 tisoč pa imajo do 22. junija.

Predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo in pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič je na današnji novinarski konferenci poudaril, da se stanje v zvezi s projektom na strani vlade dnevno spreminja, panika, ki je po njegovi oceni zajela vlado, pa prinaša le novo zmedo. Do danes so po Kovačičevih besedah zbrali nekaj manj kot 26.000 podpisov za razpis referenduma, "tempo, ki je razviden iz prejšnjega tedna, pa nam omogoča, da jih do 22. junija zberemo preko 40.000," je poudaril.

Tudi profesor na ljubljanski strojni fakulteti in avtor ene od različic projekta drugi tir Jože Duhovnik je bil kritičen do poteze vlade. Izjava državnega sekretarja Jureta Lebna v Odmevih, da bo cena projekta znana takrat, ko bo projekt končan, po besedah Duhovnika pomeni, da se projekt vodi popolnoma amatersko in zgolj za politično prvo lopato, ki pa je ta vlada ne bo dosegla, če bo s projektom nadaljevala na ta način. Kot je še dejal Duhovnik, jih kot strokovno skupino veseli spoznanje vlade, da je treba narediti dvotirno progo, "ampak ne za 3,5 milijarde, temveč za 800 milijonov evrov," je dejal in dodal, da vlada nima pravice, da dela z davkoplačevalskim denarjem kot svinja z mehom.

Na posledice vladnega projekta na okolje je opozoril tudi Vojko Bernard iz okoljske organizacije Alpe Adria Green. Vlada je po njegovi oceni pri pripravi projekta med drugim pozabila na dejstvo, da uničuje rezervat Glinščica. Kot je bil še oster, je vladni zakon "skrajno ponižujoč za državljane, saj krade davkoplačevalski denar". Dodal je, da v Alpe Adria Green menijo, da proga ne bo nikoli funkcionirala, drugi tir pa bo postal mrtvi projekt.

KOPRSKA MINEŠTRA MIRA CERARJA

Trgovina da te kap!

V Kopru so z županom Popovičem na čelu obrnili ploščo. DavkoPLacevalciSeNeDamo smo ob tem razočarani, ne pa presenečeni. Kljub njihovemu izpadu bomo zbrali dovolj podpisov, kajti s Koprskega, Črnega Kala in Obale jih ni bilo veliko. Ni bilo prave energije. Je pa kljub temu župan Kopra na začetku opravil veliko delo, pri razkrivanju dolgoročne dimenzije in velikosti te korupcije.

Kot je razumeti župana Popoviča referenduma zdaj ne podpira več, mu pa tudi ne nasprotuje, kar pa je za nas vseeno, kajti štejejo samo podpisi. Upamo le, da akcije, ki kljub temu teče naprej, župan ne bo oviral kot to počno poslanci SMC s svojimi izgredi proti nabiranju podpisov širom po Sloveniji. O čemer pa bo govora posebej !

Popoviču se ne gre čuditi, se pa čudimo Cerarju, da se tako izpostavlja pred volitvami, kajti ujeli smo ga v grmovju s spuščenimi hlačami, in medias res - med izvajanjem njegove najnovejše »etične« samoohranitvene transakcije, za katero mora javnost čim prej zvedeti. Gre za trgovino z dinamitom, v kateri bo izgubil Cerar in ne Popovič. Trgovina je sledeča:

1. 1 Popovič je od Cerarja dobil zagotovilo vlade za dva sedeža predstavnikov občine Koper v nadzornem svetu Luke !

2. 2 Dobil je predvolilno obljubo, da bo Koper dobil dvotirno progo leta 20XX, ko bo Cerar najmanj že x –ti predsednik vlade, ki bo očistil posledice SMC-jevih izletov v samoohranitvene spremembe projekta malega diktatorja.

3. 3 očitno je župan dobil obljubo vlade, da bo imel manj problemov s hitrimi obiski kriminalistov.

Da ne bo pomote, zadnjo policijsko preiskavo je nazadnje Popovič doživel prav na dan, ko je v Kopru objavil aktivno podporo referendumu.

Trgovina, da te kap. Možna je le v Sloveniji, kjer nam v imenu etike vladajo povsem zmedeni in/ali visoko skorumpirani pravniki.

Vili Kovačič, DavkoPlacevalciSeNeDamo


Ne spreglejte: