Ljubljana, ponedeljek, 23. oktober 2017, 15:11

Škof Bizjak: Misijonarji so prvenci na zemlji za Božje kraljestvo

Ob včerajšnji misijonski nedelji je osrednja slovesnost potekala v župniji Nova Gorica – Kristus Odrešenik. Slovesno somaševanje je vodil koprski škof Jurij Bizjak, z njim pa je somaševalo 20 duhovnikov.


Pokopali 150 žrtev iz brezen pri Konfinu 1 in 2

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je včeraj daroval pogrebno sveto mašo za 150 žrtev iz brezen pri Konfinu 1 in 2, ki so jih pokopali na dolenjevaškem pokopališču na Vidmu. Mrtvim so na ta način po njegovih besedah vrnili dostojanstvo in ime.


Tomčeva, Novakova, Likovičeva, Krausova, Makovec Brenčičeva, Šiško in Popovič mešano o rezultatu volitev

Volitve predsednika republike še niso prinesle zmagovalca, saj nihče izmed kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev. Tako se bosta v drugem krogu, ki bo 12. novembra, pomerila Borut Pahor, ki ga je podprlo 47,07 odstotka volivcev, in Marjan Šarec, za katerega jih je glasovalo 24,97 odstotka. Na tretjem mestu je kandidatka SDS Romana Tomc, ki je prejela 13,74 odstotka glasov, kandidatka NSi Ljudmila Novak pa je dobila 7,15-odstotno podporo. Udeležba je bila 43,57-odstotna. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je v času volilnega molka prejela 39 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.


Vrhovni predstojnik frančiškanov spodbujal sobrate v Sloveniji

V Sloveniji se je od srede do danes mudil vrhovni predstojnik frančiškanov, br. Michael Perry. Obiskal je večino frančiškanskih samostanov, kjer se je srečal s sobrati. Danes zjutraj je čas namenil tudi pogovoru za tednik Družina in Radio Ognjišče. Celoten pogovor z vrhovnim predstojnikom frančiškanov bratom Michaelom Perryjem bomo objavili v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve 5. novembra. Med drugim je spregovoril o tem, kaj ga je presenetilo pri slovenskih frančiškanih, 800-letnici navzočnosti frančiškanov v Sveti deželi, papežu Frančišku, ki je imel prevzel po njihovem ustanovitelju, mladih, pa tudi o reševanju finančnega škandala, v katerem se je pred leti znašel frančiškanski red.


Turk: Odnos krščanstva do posameznika se je skozi stoletja preslikal v odnose med državami

Letošnja jesensko srečanje civilne iniciative Prebudimo Slovenijo je postreglo tudi s predavanjem profesorja dr. Žige Turka. Spregovoril je o izoblikovanju današnje kulturne, verske in politične podobe Evrope.


Volivci med devetimi kandidati izbirajo predsednika republike

Volivci bodo danes na šestih predsedniških volitvah v zgodovini samostojne države med devetimi kandidati izbirali, kdo bo naslednjih pet let na čelu države. Volišča so odprta od 7. do 19. ure, do konca glasovanja pa je treba spoštovati volilni molk.


Na pokopališču na Vidmu pokop 150 konfinskih žrtev

Na pokopališču na Vidmu pri Dolenji vasi bo popoldne potekal pokop 150 žrtev povojnih pobojev, ki so jih odkrili v dveh breznih pri Konfinu. Pogrebno slovesnost bo vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Osrednja govornica bo direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver. Po besedah Jožeta Dežmana s tem pokopom Slovenija postaja pravna država, ki ščiti žrtve in ne storilcev.


Prvo srečanje ločenih

Pri sv. Jožefu na Poljanah v Ljubljani danes poteka prvo srečanje ločenih v Cerkvi na Slovenskem pod naslovom "Življenje po ločitvi". Sveto mašo ob 10. uri je daroval nadškof Stanislav Zore. Izrazil je spoštovanje do vseh ran, ki so jih pretrpeli, nato pa jim spregovoril o upanju v smislu, da Bog čez nikogar od njih ni naredil znamenja križa in se obrnil proč. Poudaril je, da jih Bog ljubi in da so del Cerkve. Dodal je, da mora tudi krščansko občestvo hoditi s takimi pari in jim pomagati do spoznanja tistega poslanstva, ki ga v danem trenutku lahko živijo znotraj cerkvenega občestva, znotraj župnije. Cerkev je namreč več kot obhajilo in življenje v Cerkvi je več kot samo udeležba pri obredih, je še dejal nadškof Zore. Maši so sledili nagovor Karla Gržana in pogovori po skupinah, popoldne pa različna predavanja za starše ali o ničnosti zakona in pričevanja o življenju po ločitvi.


Pregled domačih dogodkov od 13. oktobra do 20. oktobra 2017

Dogajanje v preteklih dneh je zaznamovalo praznovanje v Stični, kjer so se spomnili 100. obletnice prikazovanj Marije v portugalski Fatimi, slovesno pa je tudi v koprski škofiji, kjer mineva 40 let od obnovitve in razširitve škofije. Vlada se je v tem tednu ukvarjala predvsem s potrjevanjem zakonskih predlogov potrebnih za uveljavitev arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško, politični vrh pa je s predstavniki Magne podpisal tudi pogodbe o začetku gradnje lakirnice. Športno dogajanje preteklega tedna pa je zaznamoval visok poraz nogometašev Maribora v ligi prvakov.


Dobovšek ob dveh uporih v zaporih opozarja na njihovo prenapolnjenost

V zaporu na Dobu se je minuli teden na dvorišču uprlo devet zapornikov. V času popoldanskega sprehoda so splezali na cevi toplovoda. Po ukazu so se obsojenci vrnili, uporaba prisilnih sredstev ni bila potrebna. Uprli so se zaradi nekaterih neizpolnjenih obljub. Še pred tem je prišlo do upora v ljubljanskem zaporu na Povšetovi ulici. Klub temu odgovorni poudarjajo, da je stanje v slovenskih zaporih mirno in brez posebnosti.


Novejše novice | Starejše novice