Ljubljana, torek, 27. junij 2017, 00:20

Slovenski dolg do Širokega potoka

V Zaklancu pri Horjulu je bila včeraj sveta maša z blagoslovom spominskega obeležja sedmim žrtvam komunistične revolucije iz Zaklanca. Partizani so 20. novembra 1942 ponoči od doma odpeljali štiri dekleta, dve materi in očeta ter jih na okruten način pokončali v gozdu nad vasjo, na kraju Široki potok. Najmlajše dekle je imelo 16 let.


Nuncij Janusz na Sveti Gori: Marija je predvsem kraljica našega srca

Na Sveti Gori so slovesno praznovali 300-letnico kronanja podobe Svetogorske Matere Božje. Sveto mašo je daroval apostolski nuncij v Sloveniji, nadškof Juliusz Janusz. V pridigi je med drugim spomnil, da je bila podoba Svetogorske Matere Božje druga, ki je bila po Trsatu kronana zunaj Italije. Tretja je bila kronana Marijina podoba v Čenstohovi. Ob češčenju Svetogorske Matere Božje je nadškof Janusz kot Poljak začutil bližino obeh. V čustveni pridigi je med drugim zapel eno od poljskih romarskih pesmi in požel aplavz.


Pahor ob dnevu državnosti prejel številne čestitke iz tujine

Predsednik republike Borut Pahor je ob dnevu državnosti prejel številne čestitke. Med drugim so mu jih poslali predsedniki sosednjih držav, predsedniki Nemčije, ZDA in Rusije, španski kralj in japonski cesar ter tudi papež Frančišek.


Na Zaplazu srečanje posvečenih Jezusovemu in Marijinemu srcu

Na Zaplazu so se prvo počitniško soboto srečali posvečeni Jezusovemu in Marijinemu srcu iz vse Slovenije. Najprej so se zbrali pri molitvi rožnega venca, sledila je sveta maša, ki jo je daroval novomeški škof Andrej Glavan.


Slovesnost ob 300 letnici kronanja podobe Svetogorske Matere Božje

Na Sveti Gori bo danes popoldne osrednja slovesnost ob 300-letnici kronanja podobe Svetogorske Matere Božje. Vodil jo bo apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Juliusz Janusz. Gre za častitljiv jubilej, saj je bila podoba svetogorske Matere Božje kronana druga na svetu izven italijanski dežel.


Janša v Vrhpolju: Pred 26 leti cilj ni bil dosežen enkrat za vselej

Na predvečer 26. rojstnega dne Slovenije bo nocoj v Ljubljani osrednja državna proslava, med katero bo zbrane nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Kot običajno, se bo pred tem na slavnostni seji sešel še parlament. Ta konec tedna je ob dnevu državnosti slovesno tudi drugod po Sloveniji. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je včeraj ljudi dobre volje povabilo v Vrhpolje pri Vipavi, kjer je bil slavnostni govornik predsednik SDS Janez Janša.


Pregled domačih dogodkov od petka do petka

Ta teden je zaznamovalo praznično dogajanje pred dnevom državnosti, pa tudi napoved Arbitražnega sodišča, da bo dolgo pričakovano sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško razglasilo 29. junija. V četrtek je bilo konec zbiranja referendumskih podpisov o zakonu o drugem tiru, v torek pa protestni shod najslabše plačanih javnih uslužbencev.


Elan spet raste in išče dodaten kader

Veliki proizvajalec športne opreme, znan predvsem po smučeh, Elan, po menjavi lastnikov letos beleži rast v vseh oddelkih. Zato išče novo delovno silo. Kot je znano, je begunjsko podjetje pred dvema letoma prešlo v last družbama Wiltan Enterprises in Merrill Lynch International. Novi lastnik danes vlaga v stavbe in opremo, kar bo letos znašalo 5 milijonov evrov.


Od kod običaj kresovanja?

Z dnevom državnosti se v zadnjih letih povezuje tudi kresovanje. Ta običaj je sicer povezan z rojstvom Janeza Krstnika, ki ga obhajamo danes. Nekdaj so zvečer pred praznikom kurili kresove. Po tem običaju se celo sam praznik imenuje 'kresni dan'.


Cerar: Odločitve mednarodnih sodišč je treba spoštovati

Odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško bo znana čez manj kot teden dni. Ljubljana je zagotovila, da jo bo spoštovala, to pričakuje tudi od Zagreba, čeprav je ta odstopil od sporazuma. Ker je imela pri sklepanju dogovora posredniško vlogo Evropska unija, naša država verjame v njeno podporo. Na pomen spoštovanja razsodbe, ki jo bodo v Haagu razglasili prihodnji četrtek, ob robu vrha v Bruslju opozarja naš premier Miro Cerar.


Novejše novice | Starejše novice