" />
Ljubljana, nedelja, 17. december 2017, 22:21

Komunisti in vera v Sovjetski zvezi po oktobrski revoluciji

Komunistom v Sovjetski zvezi je sicer uspelo si podrediti uradno cerkev, tisto, ki je bila podložna že cesarju, neuspešni pa so bili v boju proti veri.


Volitve ali - kdo v Sloveniji je proračunski izdatek?

Gala koncert Radia Ognjišče in predsedniške volitve, kako diametralno nasprotne občutke vzbujata ta dva dogodka. Medtem, ko smo se na nedeljskem koncertu sproščeno družili in še enkrat več doživeli skupnost, so nas volitve spet razklale do stopnje skoraj odkritega sovraštva. Tiste, seveda, ki so v njih sodelovali, večina namreč ni. Lahko ugibamo, da v veliki meri zaradi gnusa do manipulacije, ki smo je deležni ob vsakih volitvah, pa tudi vse dni vmes.


O pedofiliji

V 46. številki Družine je bil priobčen obširen intervju o pedofiliji. Veseli dejstvo, da se je v Cerkvi o tem problemu odkrito spregovorilo. Morda bo to spodbuda, da se bodo oglasili tudi v šolah, športnih klubih in povsod, kjer se ukvarjajo z vzgojo otrok in mladine. Ker sem bil tudi sam vso svojo poklicno kariero učitelj in ravnatelj, bi rad k temu dodal nekaj misli.


Upognjen

Zadnjič sva se z ženo sprehajala po Golovcu in srečala družino – oče in mama v poznih tridesetih, hčerka – kakih 12 let, sin kakih 8. Prav ste prebrali, srečala sva družino, ki se je sprehajala po gozdu. To je danes kar velika redkost. Da oče in mama odtrgata od ekranov otroke in jih odpeljeta v gozd. Po navadi srečujeva le posameznike ali pare s psi – pogosto z več psi, tudi s štirimi psi. Ali pa tekače.


Stroka obšla politiko

Bratje za mejo. Za zahodno, severno, vzhodno in južno živijo. V prvih dveh primerih jih je največ. Če vam npr. omenim rojake na avstrijskem Koroškem in zapis imen krajev, kjer živijo - na kaj naprej pomislite? Na problem. Na spor. Na kompromise. Na potegavščino. Na obljube brez uresničenih dejanj.


Uršulinke od Schellenburga do Jankovića

S strahom lahko pričakujemo gradnjo garaž pod ljubljansko tržnico. Stolnici se obeta opustošenje, ki se ga ne bi sramovali niti Vandali!


Premalo hvaležnosti in preveč kritiziranja

Ob minuli zahvalni nedelji bi rada naštevala in se opominjala v hvaležnosti, znova in znova, kaj vse mi je dano in kako obdarjena sem z mnogo ljudmi, številnimi doživetji z njimi in ob njih. Zavedam se dragocenih brezmejnih možnosti novih spoznanj, ki so mi na dosegu, zavedam se srečnih okoliščin, da sem rojena v tem času in v tem prostoru, da v glavnini še lahko svobodno premišljam svet in kolikor toliko živim po, v meni rojenih in izbranih, spoznanjih. Hvaležna za delo številnih priložnosti tudi osebne rasti in uvidov bistvenega. 


Duše pravičnih so v Božji roki in so v miru

Duše pravičnih so v Božji roki in so v miru. Mi pa moramo opraviti svojo dolžnost, jih dostojno pokopati ter pričevati o resnici njihove smrti. Tako bomo našli svoj mir, se osvobodili morečih travm in zaživeli bolj svobodno življenje. To je osrednja misel dr. Janeza Juhanta, ki je v torek, 31. oktobra 2017, skupaj z duhovniki kamniške dekanije maševal v kapeli v Parku spomina in opomina Kamniška Bistrica na Kopiščih za žrtve vojne in revolucionarnega nasilja na Kamniškem.


Bi lahko Katalonija na dolgi rok predstavljala rešitev za Evropsko unijo?

Leta 2013 je slovensko panevropsko gibanje organiziralo številne mednarodne konference in dogodke, ki so zaradi kvalitete in odmevnosti prejeli visoko pokroviteljstvo Evropske komisije, predsednika Evropskega parlamenta, zunanjega ministrstva Republike Slovenije in predsednika vlade Republike Italije. Po štirih letih je gibanje ponovno dobilo odobritev s strani bruseljske komisije za dvoletni mednarodni projekt, ki se bo začel 1. in 2. decembra v Ljubljani.


Politizacija špecerije, drugič

Da ne bi prizadel čustev ljudi, je Lidl odradiral križe iz fotografij cerkva, ki so bile na njihovih izdelkih. Zakaj, nikoli niso dobro pojasnili. Skratka, ko gre za krščanske križe smo bili priča izjemni tankočutnosti trgovske verige Lidl do tistih, ki bi jih križi utegnili zmotiti. Hladilnik da mora biti varen prostor, kjer občutljivi kot snežinka ne zagledajo z njih spornega simbola. Da je to patološko, sem bil že povedal (vir). Da spet pišem o špeceriji, pa je kriv zadnji Lidlov katalog, kjer gre trgovec v povsem nasprotno smer. Namesto pretirane obzirnosti zdaj brezobzirnost. V tedenski akciji so štiri piva, ki se imenujejo po Jugoslovanskem samodržcu Josipu Brozu in njegovi ženi Jovanki.


Novejše novice | Starejše novice