" />
Ljubljana, četrtek, 17. avgust 2017, 01:32

Teologija za princese

Izraz »feministka« je danes postal skorajda psovka in feminizem je prežet z ideologijami, ki niso v službi niti človeka, kaj šele ženske in nekdo s krščanskimi vrednotami se z njim skorajda več ne more poistovetiti. Tako je na tem mestu nastal nekak prazen prostor, ki gre žal precej na roko duhovnim potomcem tistih, ki so trdili, da ženska nastane tako, da se moški zarodek spridi zaradi vlažnih, južnih vetrov.


Slovenska družbena patologija

Katoliški izobraženec je, kot vsak človek, »sestavljen« iz telesa, duše in duha. Duša, »miselna substanca«, oživlja njegovo telo in mu preko psihičnih procesov omogoča samozavedanje in kompleksno predelovanje informacij; dotika se metafizičnih dimenzij (nesmrtnost), je predpogoj za njegov lasten obstoj in za delovanje v korist sočloveka. V njegovi osebnostni strukturi so zelo pomembne junaške kreposti, kot so ponižnost, skromnost, krotkost brez slehernega navdiha domišljavosti, ki bi izničila vsa njegova prizadevanja. Če je katoličan, ga odlikujeta dve spoznanji: zavedanje svoje grešnosti, ki ga poleg osebnega greha ogroža še »nakopan greh«, posledica izvirnega greha, nagnjenje k zlu. Zato mora skrbno oprezati za skušnjavcem in neprestano zbirati moči, da se mu upre, ko prihrumijo skušnjave. Če »pade«, mu je v pomoč zakrament sprave, ki mu omogoča spreobrnjenje in »duhovno vstajenje«. Drugo spoznanje je zavedanje lastne krhkosti, nemoči in nezadostnosti, zato sam brez pomoči Sv. Duha ne more ničesar storiti. Za njegovo pomoč mora neprestano moliti, kakor mu priporoča sv. Pavel (1 Tes 5, 17).


Antropološki vidik vzgoje in celi človek

Znanje in kompetence kot del družbenega vidika vzgoje in izobraževanja so lahko le del širše zasnovanega antropološkega koncepta v vzgoji in izobraževanju. S tega stališča je človek, otrok, učenec ali dijak osrednji subjekt vzgoje in izobraževanja.


Tuje države v mladih vidijo velik potencial

Vtisi s III. konference mladih znanstvenikov in raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije. V senci poročil o odločitvi arbitražnega sodišča ter drugega dogajanja je 4. julija v prostorih Inštituta Jožef Stefan v Ljubljani (IJS) v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) potekala »III. Konferenca mladih slovenskih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije.


Praznina

V teh dneh je veliko manj jutranjih in popoldanskih prometnih zastojev zaradi vsakodnevnih potovanj zaradi dela ali študija. Lažje je najti parkirno mesto tudi v mestnih središčih ter v okolici šol in fakultet. Je pač čas poletnih šolskih počitnic in tudi mnoge ulice po naših mestih in vaseh so se izpraznile, ljudje so odšli na zaslužen dopust. Praznina pa nastaja tudi med letom.


Manj je več

Pred nekaj tedni sem izvedela, da eden izmed mojih vnukov sanja o tem, kako bi postal pilot. Čisto po tihoma, a vztrajno ponavlja svojo željo, a se seveda ne zaveda, kako je ta pot zamotana, finančno draga za starše in dolga, dolga. Tudi njegove psihofizične sposobnosti bi bile v času usposabljanja neprestano preverjane. Čeprav se letalski promet gosti in postaja pilot poklic prihodnosti, morajo kandidati med šolanjem ustrezati zelo visokim poklicnim standardom. No, vse našteto najbrž ne bi odvzelo poguma mlademu navdušencu, temveč bi ga le okrepilo za nove korake, v primeru uspešnih testov pa povečalo samozavest.


Čudaški simbol upora

Ker se mi ne ljubi pisati o čem pametnejšem, bom še jaz plačal svoj obol eni od postranskih pomembnih tem prejšnjega tedna. Za nameček bom zgolj dodal sprotno opombo ali dve k tistemu, kar je o njej, o rdeči zvezdi namreč, že povedal Žiga Turk, saj česa bistvenemu k njegovemu zapisu tako ali tako ne bi mogel dodati.


Pa jo imamo! Mejo določeno

Četrt stoletja smo potrebovali, da so nam drugi uredili mejo med Slovenijo in Hrvaško, ki pa je slednja zaenkrat še ne priznava. Če pogledamo nazaj na minuli četrtek, ko so v Haagu brali razsodbo arbitražnega sodišča je bila vznesenost v Sloveniji izjemno velika.


29. junij 2017 – zgodovinski dan

Včerajšnji praznik prvakov apostolov Petra in Pavla je bil za Slovenijo resnično velik, prelomen, bi lahko rekel. Zgodila sta se dva dogodka: posvetitev novih duhovnikov in razsodba arbitražnega sodišča. Prvi se sicer praviloma zgodi vsako leto, a vendar se mi kljub vsemu zdi ključen. Kako lahko vzporejam ta dva dogodka in vsaj prvega postavljati ob bok arbitraže, se utegne kdo vprašati? Na prvi pogled in razmislek sta res nepovezana, sta pa oba izjemnega pomena tako za Cerkev na Slovenskem, kot za našo državo in na nek način odražata odnos sodobnega Slovenca do svoje preteklosti, narodne samobitnosti, kulture in tudi vere. Predvsem pa določata našo sedanjost in prihodnost.


Tako belo pere samo NLB

V začetku meseca je predsednik parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Branko Grims razkril, da je iranski poslovnež približno leto in pol v letih 2009 in 2010 pral denar preko računov, ki jih je za svoja podjetja odprl pri NLB. Celoten znesek vseh transakcij je presegal milijardo ameriških dolarjev. Denar, ki je prihajal iz iranskih bank (v glavnem iz Iranske izvozne banke) je »poslovnež« preko računov odprtih pri NLB nakazal na več kot devet tisoč računov v tujini.


Novejše novice | Starejše novice