Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Nadškof Cvikl: Za Slovenijo kot naš skupni dom mora vsak prispevati svoj delež

Slovenija | 24.06.2017, 00:22

Pred dnevom državnosti, ki ga bomo zaznamovali 25. junija, je bila v ljubljanski stolnici svetega Nikolaja nocoj sveta maša za domovino. Udeležili so se je tudi predstavniki oblasti in civilne družbe. Daroval jo je predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Ob oltarju so se mu pridružili ostali naši škofje in duhovniki ter apostolski nuncij msgr. Juliusz Janusz. Po evangeliju je zbrane nagovoril mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Pojasnil je razliko med pojmoma država in domovina ter poudaril pomen skrbi in prizadevanja za skupno dobro, spoštovanja dostojanstva in enkratnosti vsakega človeka ter zavesti, da je Slovenija kot naša skupna domovina dar in priložnost.

Po besedah nadškofa Cvikla je država ustanova, ki je postavljena, da upravlja z domovino. "Problem nastane, če tisti, ki jim je ljudstvo zaupalo upravljanje z domovino, to zaupanje izrabijo za iskanje svojih lastnih koristi. Še huje je, če se polastijo državnih ustanov in začnejo deliti ljudstvo na naše in na vse druge moteče ostale." Kot je dodal nadškof Cvikl, domovino, ki ni le določen prostor pod soncem, ampak predstavlja tudi spomine in narodno dediščino, lahko doživljamo kot skupni dom, a prispevati moramo svoj delež v vsej iskrenosti in osebni odgovornosti.

V skrbi in prizadevanju za skupno dobro, tako nadškof Cvikl, moramo biti sposobni izstopiti iz sebe in svojih ozkih interesov ter gledati na to, kar je dobro tudi za drugega in za skupni blagor. "Tisti, ki so jim zaupane pomembne in odgovorne službe v družbi, bi morali imeti skupno dobro za prvo merilo svojega delovanja, potem bi se marsikaj spremenilo in tudi ljudje bi se v tej državi počutili drugače."

Nadškof Cvikl je posebej omenil spoštovanje verskega prepričanja in verske svobode posameznika. Čeprav je to zapisano v temeljnih listinah o človekovih pravicah, praksa velikokrat kaže drugačno sliko. "Dostikrat je v ozadju raznih predlogov zakonov čutiti, da njihovi anonimni pripravljavci želijo v imenu svobode verujoče načrtno omejevati in jim onemogočati, da bi lahko svobodno živeli svojo vero."

Nadškof Cvikl je prav tako opozoril, da skupna domovina ni samoumevna. "Mi smo prejeli ta dar, da lahko živimo v tej naši samostojni državi, o kateri so številne generacije Slovencev pisale in sanjale. Danes je to resničnost. Ob tem pa se moramo zavedati, da lahko ta dar in to zgodovinsko priložnost, ki nam je dana, tudi zapravimo." Tudi zato je pozval k medsebojnemu sodelovanju in dialogu, ki sta med drugim temelj skupne prihodnosti. Nadškof Cvikl je prepričan, da država skupaj s cerkvami in ostalimi verskimi skupnostmi lahko naredi veliko pozitivnega na različnih področjih.

"Ko bodo ljudje videli konkretno prizadevanje, ko bodo čutili, da gre vsem bolje, ko bodo prepričani, da smo pred zakonom vsi enaki in da zakoni veljajo za vse, bo v naši državi več upanja in več zaupanja v medsebojnih odnosih, kakor tudi v delovanje državnih ustanov," je uvodoma opozoril tudi nadškof Zore.

Predstavniki oblasti, ostalih verstev in civilne družbe
Predstavniki oblasti, ostalih verstev in civilne družbe © p. Ivan Rampre

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...