Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Vatikan; Bazilika sv. Petra (foto: ARO)
Vatikan; Bazilika sv. Petra

Vatikan išče novega glavnega revizorja, prejšnji odstopil brez pojasnila

Cerkev po svetu | 21.06.2017, 10:20 Marta Jerebič

Vatikan išče novega glavnega revizorja, saj je prejšnji včeraj odstopil brez pojasnila. Strokovnjak z dolgoletnimi mednarodnimi izkušnjami 67-letni Libero Milone je bil za glavnega revizorja imenovan maja 2015. Kot poroča portal Vatican Insider, so mu nekaj mesecev zatem vdrli v računalnik, čemur je sledila afera Vatileaks 2, objava zaupnih dokumentov in informacij o financah v Vatikanu. Sedaj se pojavlja vprašaje o prihodnosti papeževih reform na finančnem področju.

Vatikan v kratkem sporočilu za javnost ni pojasnil razloga za odstop Libera Miloneja, napisal je le, da je sodelovanje sporazumno prekinjeno in da bodo kmalu začeli postopek za imenovanje novega vodje Urada glavnega revizorja.

Kot piše spletni portal Crux, je Milone pred tem opravljal finančne revizije za različna znana podjetja po svetu. Vatikanski uradniki so ob njegovem imenovanju poudarili, da je vloga glavnega revizorja 'popolnoma neodvisna', da bo poročal samo papežu in da bo imel dostop do vseh knjigovodskih dokumentov vseh oddelkov, v katerih bo lahko preveril, kako je bil denar porabljen.

Milone je v javnosti še pridobil na ugledu, ko se je aprila letos razširila novica, da je zavrnil članstvo v odboru direktorjev televizije RAI, rekoč da želi ohraniti svobodo pri opravljanju dolžnosti v Vatikanu. Vatikan je že lani prekinil tudi pogodbo z zunanjim podjetjem PricewaterhouseCoopers. Kot razlog je navedel, da bo s prihodom Miloneja in ustanovitvijo funkcije glavnega revizorja naloga bolje opravljena v hiši. Ob njegovem odhodu pa se ne pojavljajo samo vprašanja o razlogih za njegov nagel odstop, ampak tudi širše vprašanje o papeževih prizadevanjih za reforme.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...