Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 04:49

Papež: Evharistija naj nas ozdravlja pohlepa in hlepenja po prevladi

Evharistija
Foto © Radio Vatikan

V Italiji in še nekaterih drugih državah so praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi obhajali včeraj. Tudi papež je letos prvič namesto na četrtek praznik obhajal na nedeljo. Po maši pred lateransko baziliko, ki se je je udeležilo več tisoč ljudi, je vodil tradicionalno telovsko procesijo do bazilike Marije Velike, kjer je podelil evharistični blagoslov. V nagovoru med mašo je poudaril, da je evharistija ponižna hrana, s katero Gospod v naše srce vtisne gotovost, da smo ljubljeni; je živ in ne abstrakten spomin Njegove ljubezni; in je zakrament, ki v našo duhovno DNK zapiše hrepenenje po edinosti.

Papež Frančišek, ki se je pred mašo srečal s približno 20-imi begunci iz različnih držav, je homilijo osredotočil na besedo 'spomin'. Spominjanje vsega, kar je Gospod naredil za nas, je temelj naše lastne osebne zgodovine odrešenja. »Spominjanje je bistveno za našo vero,« je dejal papež in dodal, da je spomin pomemben tudi zato, ker nam omogoča, da ostanemo v ljubezni, da v srcu nosimo tistega, ki nas ljubi, in tistega, ki smo ga poklicani ljubiti. Žal pa danes hlepimo po novostih, pozabljamo spomine in živimo površinsko:

»V divjem tempu življenja se številni ljudje in dogodki izgubijo v vrtincu. Hitro obrnemo stran, iščemo novosti, nismo pa sposobni obdržati nekaj v spominu. Ko opuščamo spomin in živimo za ta trenutek, tvegamo, da živimo le površinsko, brez globine, ki nas spominja kdo smo in kam gremo. Tako naše zunanje življenje postane razdrobljeno, notranje pa otopelo.«

Praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi nam daje moč in tolažbo v tem razdrobljenem življenju. Gospod nam v evharistiji pride naproti in nas spomni na Božjo ljubezen.

»Obhajanje evharistije ni abstrakten, hladen ali površen spomin, ampak živ tolažilen spomin Božje ljubezni … Ko prejmemo evharistijo, se v naše srce vtisne gotovost, da nas On ljubi.«

Evharistija je po papeževih besedah tudi zakrament edinosti. Spominja nas, da nismo posamezniki, ampak telo: »Naj nas ta Kruh edinosti ozdravlja hlepenja po tem, da bi prevladali nad drugimi, pohlepa, da bi grabili zase, spodbujali nesoglasja in raznašali kritike; naj razvnema veselje, da ljubimo brez tekmovanja, zavisti in zlobnega opravljanja,« je še dejal papež.

 


Ne spreglejte: