Ljubljana, nedelja, 27. maj 2018, 07:31

Papež Frančišek: Z evharistijo postane Jezus naš sopotnik

Papež angelus
Foto © Radio Vatikan

V mnogih deželah, med njimi tudi v Italiji, obhajajo danes praznik sv. Rešnjega Telesa in Krvi. Papež Frančišek je tako v opoldanskem nagovoru svojo spodbudo vernikom zbranim na Trgu sv. Petra v Vatikanu usmeril v globlje razumevanje velike skrivnosti Božjega bivanja med nami pod podobo Kruha.

Kljub temu, da se ob Jezusu pod podobo Kruha v evharistiji zbiramo vsako nedeljo, se vendarle veselimo tega, da lahko tudi vsako leto slavimo to osrednjo skrivnost vere ter Jezusa z večjo pozornostjo hvaležni častimo - je ob začetku opoldanskega nagovora dejal papež Frančišek.

V nadaljevanju je dejal, da je Božji Sin, ki je za nas umrl na križu, pravo velikonočno Jagnje, ki nas osvobaja iz zasužnjenosti z grehom in nas vodi v svojo obljubljeno deželo. Kdor uživa evharistijo, postaja v Božjem Sinu tudi sam Božji otrok, vedno bolj eno z njim.

Nato je spomnil: »V evharistiji postane Jezus, kot je to naredil z učencema iz Emavsa, sopotnik nam, ki romamo v času, da bi v nas hranil vero, upanje in ljubezen; da bi nas tolažil v preizkušnjah; da bi nas podpiral v zavzemanju za pravičnost in mir. Ta solidarna prisotnost Božjega Sina je navzoča povsod: v mestih in na podeželju, na severu in jugu sveta; v tradicionalno krščanskih deželah in v tistih, kjer poteka prva evangelizacija. V evharistiji samega sebe daruje kot duhovno moč, da bi nam pomagal izpolnjevati njegovo zapoved – ljubiti se med seboj, kakor nas je On ljubil - , tako da gradimo skupnosti, ki so gostoljubne in odprte za potrebe vseh, zlasti za osebe, ki so bolj krhke, uboge in v stiski. Hraniti se z evharistijo pomeni tudi, da se Jezusu z zaupanjem izročamo in se mu pustimo voditi. Gre za to, da na prostor svojega »jaza« postavimo Jezusa.«

Nadalje je sveti oče priklical v spomin besede sv. Pavla, da vsi, ki se hranimo z evharistijo, postajamo eno – Kristusovo skrivnostno telo. Devici Mariji, ki je bila vedno združena z Jezusom, Kruhom Življenja, pa se je obrnil s prošnjo, naj nam pomaga vnovič odkriti lepoto evharistije, da bi jo uživali z vero in tako živeli v občestvu z Bogom ter z brati in sestrami.

Papež molil tudi za žrtve požara na Portugalskem

Po molitvi angelovaga čaščenja in blagoslovu je papež Frančišek najprej spomnil na svetovni dan beguncev, ki so ga Združeni narodi razglasili za ta torek in spomnil, da smo poklicani biti tem ljudem blizu bolj kot kdajkoli. Nato je izrazil svojo občuteno bližino »dragemu portugalskemu ljudstvu«. Poudaril je, da uničujoči požar požira gozdove v bližini mesta Pedrógão Grande ter povzroča številne žrtve in ranjene. Ob tem pa je vse prisotne na Trgu povabil, naj se mu pridružijo v tihi molitvi.


Ne spreglejte: