Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Papež Frančišek: Z evharistijo postane Jezus naš sopotnik

| 18.06.2017, 16:00 Andrej Šinko

V mnogih deželah, med njimi tudi v Italiji, obhajajo danes praznik sv. Rešnjega Telesa in Krvi. Papež Frančišek je tako v opoldanskem nagovoru svojo spodbudo vernikom zbranim na Trgu sv. Petra v Vatikanu usmeril v globlje razumevanje velike skrivnosti Božjega bivanja med nami pod podobo Kruha.

Kljub temu, da se ob Jezusu pod podobo Kruha v evharistiji zbiramo vsako nedeljo, se vendarle veselimo tega, da lahko tudi vsako leto slavimo to osrednjo skrivnost vere ter Jezusa z večjo pozornostjo hvaležni častimo - je ob začetku opoldanskega nagovora dejal papež Frančišek.

V nadaljevanju je dejal, da je Božji Sin, ki je za nas umrl na križu, pravo velikonočno Jagnje, ki nas osvobaja iz zasužnjenosti z grehom in nas vodi v svojo obljubljeno deželo. Kdor uživa evharistijo, postaja v Božjem Sinu tudi sam Božji otrok, vedno bolj eno z njim.

Nato je spomnil: »V evharistiji postane Jezus, kot je to naredil z učencema iz Emavsa, sopotnik nam, ki romamo v času, da bi v nas hranil vero, upanje in ljubezen; da bi nas tolažil v preizkušnjah; da bi nas podpiral v zavzemanju za pravičnost in mir. Ta solidarna prisotnost Božjega Sina je navzoča povsod: v mestih in na podeželju, na severu in jugu sveta; v tradicionalno krščanskih deželah in v tistih, kjer poteka prva evangelizacija. V evharistiji samega sebe daruje kot duhovno moč, da bi nam pomagal izpolnjevati njegovo zapoved – ljubiti se med seboj, kakor nas je On ljubil - , tako da gradimo skupnosti, ki so gostoljubne in odprte za potrebe vseh, zlasti za osebe, ki so bolj krhke, uboge in v stiski. Hraniti se z evharistijo pomeni tudi, da se Jezusu z zaupanjem izročamo in se mu pustimo voditi. Gre za to, da na prostor svojega »jaza« postavimo Jezusa.«

Nadalje je sveti oče priklical v spomin besede sv. Pavla, da vsi, ki se hranimo z evharistijo, postajamo eno – Kristusovo skrivnostno telo. Devici Mariji, ki je bila vedno združena z Jezusom, Kruhom Življenja, pa se je obrnil s prošnjo, naj nam pomaga vnovič odkriti lepoto evharistije, da bi jo uživali z vero in tako živeli v občestvu z Bogom ter z brati in sestrami.

Papež molil tudi za žrtve požara na Portugalskem

Po molitvi angelovaga čaščenja in blagoslovu je papež Frančišek najprej spomnil na svetovni dan beguncev, ki so ga Združeni narodi razglasili za ta torek in spomnil, da smo poklicani biti tem ljudem blizu bolj kot kdajkoli. Nato je izrazil svojo občuteno bližino »dragemu portugalskemu ljudstvu«. Poudaril je, da uničujoči požar požira gozdove v bližini mesta Pedrógão Grande ter povzroča številne žrtve in ranjene. Ob tem pa je vse prisotne na Trgu povabil, naj se mu pridružijo v tihi molitvi.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.