Ljubljana, petek, 20. april 2018, 20:35

AVDIO: Nadškof Anton Stres na Brezjah obhajal zlato mašo

Svoj zlati duhovniški jubilej je danes v svetišču Marije Pomagaj na Brezjah obhajal upokojeni ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Ob njem se je po poročanju spletne strani narodnega svetišča zbralo manjše število prijateljev in znancev, ki so nadškofa Stresa spremljali skozi leta njegovega službovanja.


Papež: Sredozemlje naj bo gostoljubna barka miru

Papež Frančišek je ob 25. obletnici smrti škofa Tonina Bella poromal v njegovo rojstno mesto Alessano na jugu Italije in v škofijo Molfetta, ki jo je vodil. Škof Tonino Bello, za katerega teče postopek za beatifikacijo, je Cerkev približal ljudem, bil je znan po svojem prizadevanju za mir in pomoči ubogim. To so bile tudi glavne točke papeževih nagovorov.


Alfie: Aktivirala se je vatikanska diplomacija

Za premestitev malega Alfieja Evansa iz liverpoolske v vatikansko bolnišnico Bambino Gesu si bo poleg slednje prizadevalo tudi vatikansko državno tajništvo. »Obstajajo zakonodajne in pravne ovire. Bomo videli, ali jih je možno preseči,« je za Vatican News dejal italijanski škof Francesco Cavina, ki je pomagal organizirati včerajšnje srečanje med papežem in Alfiejevim očetom, hkrati je bil pooblaščen, da je vezni člen med družino Evansa in državnim tajništvom. Danes bo znana tudi odločitev sodišča v Franciji, kjer zdravniki želijo prekiniti umetno hranjenje in vnos tekočin 41-letnemu Vincentu Lambertu. Papež je včeraj in v nedeljo omenil tudi njegov primer.


Ali se naši otroci znajo pravilno pokrižati?

Papež Frančišek je prejšnjo sredo končal svoja premišljevanja o pomenu svete maše in začel kateheze o zakramentih. Danes je nadaljeval razmišljanje o svetem krstu, ki ga je zaradi velikega bogastva, ki ga vsebuje, treba vedno na novo odkriti, je poudaril. To, kar se zgodi med obredom svetega krsta, namreč nakazuje na celotno duhovno dinamiko življenja krščenih.


Čilske žrtve spolnih zlorab v Vatikanu 28. in 29. aprila

Tri žrtve spolnih zlorab v Čilu, Juan Carlos Cruz, James Hamilton in José Andrés Murillo, bodo papeža obiskale 28. in 29. aprila. Cruz je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal, da se bodo s Frančiškom srečali posamezno in kot skupina, v tem času pa bodo bivali v domu sv. Marte v Vatikanu.


VIDEO: Vse najboljše Benedikt XVI.!

Zaslužni papež Benedikt XVI. danes praznuje 91. rojstni dan. Rodil se je 16. aprila 1927 v Marktlu v Nemčiji. Na Petrov sedež je bil izvoljen 19. aprila 2005. Svoj odstop je napovedal 11. februarja 2013, od 28. februarja tega leta pa ima naziv zaslužni papež.


Papež Frančišek pozval odgovorne v politiki k delovanju za mir v Siriji

Kot navadno vsako nedeljo, je papež Frančišek tudi danes opoldne z okna apostolske palače v Vatikanu nagovoril množico zbrano na Trgu sv. Petra. Po molitvi Raduj se Kraljica nebeška in blagoslovu je svojo pozornost namenil zlasti zapletenemu vprašanju miru. Dejal je, da je globoko vznemirjen zaradi trenutnih razmer v svetu, kjer se kljub vsem razpoložljivim sredstvom s težavo usklajuje skupna akcija v prid miru v Siriji in v drugih deželah sveta. Vse odgovorne v politiki pa je še enkrat pozval, da delajo za to, da prevladata pravičnost in mir. Ob tem je obljubil tudi svojo molitev.


Nadškof Zore: Na Božji klic se je potrebno odzvati

Pri sv. Jožefu na Poljanah v Ljubljani so pripravili 1. vseslovensko srečanje očetov, mož in sinov pod geslom »Tukaj sem, pošlji mene«. Zbrani so prisluhnili številnim pričevanjem in predavanju p. Vilija Lovšeta, sveto mašo pa je daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.


Državnozborske volitve bodo 3. junija

Predčasne parlamentarne volitve bodo 3. junija, je določil predsednik republike Borut Pahor, ki je podpisal odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih državnozborskih volitev. Rok za izvedbo volilnih opravil bo začel teči v ponedeljek, odlok pa bo v uradnem listu objavljen danes.


Pregled domačih dogodkov od 6. aprila do 13. aprila

Državni zbor se je v minulem tednu ukvarjal s poročili preiskovalnih parlamentarnih komisij, in sicer je potrdil tako končno poročilo preiskovalne komisije za Teš 6, kot tudi za žilne opornice, svoje delo je končala tudi preiskovalna komisija o bančni luknji. Poleg številnih kritik, ki so letele vsepovprek, smo slišali tudi veliko medsebojnih obračunavanj med poslankami in poslanci, ki se pripravljajo na volitve. Prav tako pa je postalo jasno, da bo referendum o zakonu o drugem tiru 13. maja, saj je pritožba na ustavnem sodišču padla. Sicer pa so se poslanci ukvarjali tudi z zaščito Nove ljubljanske banke prek sprememb ustavnega zakona.


Novejše novice | Starejše novice