Ljubljana, sreda, 21. marec 2018, 01:48

Cerar odstopil s položaja predsednika vlade; Janša v odzivu: Nakazovalo se je, da bodo skušali mandat te vlade skrajšati

Premier Miro Cerar je nocoj sporočil, da se je odločil podati odstopno izjavo. Kot je dejal, je bila kaplja čez rob današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru. V četrtek bo o odstopu seznanil predsednika republike Boruta Pahorja.


Bomo pokazali solidarnost z našimi manjšinami v sosednjih državah?

Le še slabe tri tedne je mogoče oddati podpis pod evropsko državljansko pobudo za zaščito manjšin na stari celini. Da bo uspela, jo mora do 3. aprila podpreti milijon ljudi. Ob tem mora biti v vsaj sedmih državah presežena zanje določena kvota. V Sloveniji ni tako težko dosegljiva - zbrati je treba 6 tisoč podpisov. Trenutno smo na dobri tretjini. K podpori v odločilnih dneh spodbujajo naši rojaki, ki živijo v sosednjih državah.


Papež o molitvi očenaš: Imamo odnos s tem Očetom?

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci govoril o molitvi očenaš. Opozoril je, da jo veliko ljudi moli, ne da bi se zavedali, kaj govorijo. Ključno vprašanje pa je, ali imamo vzpostavljen odnos z Očetom, na katerega se obračamo.


Parolin in Becciu: Papež kritike prenaša mirno

Ob včerajšnji peti obletnici izvolitve papeža Frančiška so se zvrstile številne ocene njegovega pontifikata.


VIDEO: Pet let s papežem Frančiškom

Mineva 5 let od izvolitve papeža Frančiška. Ko mediji poskušamo oceniti njegov dosedanji pontifikat, lahko hitro zaidemo na pot subjektivnosti. Vse je namreč odvisno od tega, kaj misliš, da bi moral papež narediti – in na tej točki mnenj vedno kar mrgoli.


Umrl kardinal Lehmann: Človek dialoga

V 81. letu starosti je včeraj umrl nemški kardinal Karl Lehmann. Kot teolog in škof je vplival na oblikovanje Cerkve in družbe, ne samo v Nemčiji, ampak tudi po svetu. V domovini je bil glavni motor za izvajanje koncilskih sklepov ter dialog med katoličani in luterani. Papež Frančišek je v sožalnem telegramu zapisal, da je bil vedno odprt za vprašanja in izzive časa ter je podajal odgovore in usmeritve izhajajoč iz Kristusovega sporočila. Spremljal je osebe na njihovi poti ter iskal to, kar združuje onkraj meja veroizpovedi, prepričanj ter držav. Pogrebna sveta maša bo 21. marca v mainški stolnici.


Papež Frančišek poziva, naj živimo v veseli zavesti: "Bog je z menoj"

Mineva 60 let, odkar se je papež Frančišek pridružil Družbi Jezusovi. Posvečen je bil 11 let pozneje. A tega pri današnjem opoldanskem nagovoru na Trgu sv. Petra v Vatikanu ni omenjal. Med množico romarjev na trgu so bile številne skupine s svojimi transparenti ter Brazilci s svojo dobro prepoznavno zeleno-modro zastavo. Posebno vzdušje veselja pa so med prisotne prinesli birmanci iz italijanskega Tivolija, ki so ob papeževem pozdravu v sinje nebo spustili na stotine rdečih balonov.


V zadnjih 50 letih pri nas višja temperatura zraka in pogostejše obilne padavine

Štirinajst članic Evropske unije se je zavzelo za krepitev podnebnega financiranja znotraj prihodnjega večletnega skupnega proračuna. V posebni izjavi so pozvale k ohranitvi zaveze, da je treba najmanj petino proračuna nameniti za projekte, katerih namen je uresničiti podnebne cilje. Med podpisnicami je tudi Slovenija. V zadnjega pol stoletja v naši državi zaznavamo višjo temperaturo zraka, pogostejše vročinske valove in obilne padavine.


Papež: Z grehom se oddaljimo od Boga, On pa se ne oddalji od nas!

Papež Frančišek je popoldne v baziliki sv. Petra vodil spokorno bogoslužje, med katerim je poudaril, da nas Božja ljubezen odrešuje greha. Preden je spovedal, pa je tudi sam pokleknil pred duhovnikom, da bi prejel zakrament sprave. Dogodek je sicer potekal v sklopu svetovne pobude 24 ur za Gospoda, ki vključuje češčenje Najsvetejšega in možnost za spoved skozi vso noč.


AVDIO: Prvi obraz krščanskih poslovnežev Rolando Medeiros

V Sloveniji se je v ponedeljek in torek mudil predsednik Svetovnega združenja krščanskih poslovnežev Rolando Medeiros. Sestal se je s predstavniki slovenskih krščanskih poslovnežev in s predsednikom Slovenske škofovske konference nadškofom Stanislavom Zoretom.


Novejše novice | Starejše novice