Ljubljana, nedelja, 17. december 2017, 22:22

Gore v primežu pritiska podnebnih sprememb, lakote in migracij

11. december je od leta 2003 naprej posvečen goram. Združeni narodi postavljajo letos v središče gore pod pritiskom človeka (skoraj milijarda človeštva živi v gorskih območjih), podnebnih sprememb in naravnih katastrof, posegov v okolje in pretiranega izkoriščanja. Slovenija se že tradicionalno pridružuje pobudi Alpske konvencije Brati gore, ki v celotnem alpskem loku promovira gorniško kulturo.


Objavljena papeževa poslanica za dan bolnikov

V Vatikanu so danes objavili papeževo sporočilo za prihodnji svetovni dan bolnikov, ki ga bomo obhajali 11. februarja. Za geslo je sveti oče izbral Jezusove besede, ki jih je na križu izrekel Mariji in učencu Janezu: »Glej, tvoj sin, ... glej tvoja Mati. In od te ure jo je učenec vzel k sebi.«


Papež na drugo adventno nedeljo: Poklicani smo k večji pozornosti na potrebe drugih

Danes smo na adventnem vencu prižgali že drugo svečo, ki nas tako bliža svetemu večeru. Na Trg sv. Petra v Vatikanu se je opoldne zgrnila velika množica romarjev, v kateri so se nahajale številne skupine mladih in otrok iz raznih italijanskih mest in tudi iz Španije. Papež Frančišek je vse spodbudil k veselemu pričevanju evangelija, kar je poudaril že v nagovoru pred molitvijo angelovega čaščenja in blagoslovom. Naše prizadevanje pripraviti v svojem življenju pot Gospodu, ki prihaja, naj bo prežeto z veseljem, je dejal.


Štuhec: Erjavec z ustvarjanjem spora med vatikansko diplomacijo in SŠK hodi po tankem ledu

»Če bi Erjavec rad delal neke vrste spor med vatikansko diplomacijo in Slovensko škofovsko konferenco (SŠK), potem je po moje šel na tanek led,« je za Radio Ognjišče dejal moralni teolog dr. Ivan Štuhec.


Marija naj nam pomaga razviti protitelesa proti virusom današnjega časa

Obhajamo praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije. Papež Frančišek je pri opoldanskem nagovoru pojasnil, zakaj Božjo Mater Marijo vedno predstavljamo kot mlado ženo: ker je bila brez greha.


Brezmadežna – od začetka doživlja polnost Božje ljubezni!

Praznik Brezmadežne, ki ga obhajamo danes, nas želi spomniti na to, da je bila blažena Devica Marija v prvem trenutku svojega spočetja obvarovana vsakega madeža izvirnega greha. Župnik v Železni Kapli Polde Zunder je posrečeno povedal, da nam oznanja veliko resnico vere, da je Marija od vsega začetka življenja doživljala Božjo ljubezen. Papež na ta dan moli Angelovo češčenje z romarji na Trgu sv. Petra, v popoldanskih urah pa se pokloni Brezmadežni na Španskem trgu. Pri nas v Sloveniji je najbolj slovesno v ljubljanski stolnici, kjer imajo bogoslovci akademijo v čast Brezmadežni, ki ji sledi slovesna nadškofova maša. Praznujemo tudi na Radiu Ognjišče, saj se spominjamo obletnice posvetitve radijske kapele.


AVDIO: Aleteia kot navdih za polno življenje na temelju evangelija

Slovenski medijski prostor bo nocoj obogatil spletni portal Aleteia.si, ki objavlja v sedmih jezikih, pri nas pa bo deloval pod okriljem Družine. Njegov temeljni namen je na svež in razumljiv način predstaviti krščansko izročilo. S približno 300.000 naročniki na dnevne novice in več kot 2,7 milijona sledilcev na Facebooku doseže več kot 12 milijonov bralcev mesečno.


Upaj si!

Ekipa #deliJezusa, ki deluje v sklopu Zavoda za pastoralno dejavnost Pridi.com, želi tudi letos v kratkih video prispevkih skozi adventni čas spodbuditi k aktivni pripravi na božič. Osnovno sporočilo letošnje priprave na božič je povabilo „Upaj si“, ki ga lahko razširimo na mnoga področja: premagaj strah, preženi predsodke, ne obupaj prehitro, nisi sam, nasmehni se in deli veselje, išči dobro v ljudeh. Bodi sprememba. #deliJezusa...


Papež: Prihodnost Azije je v mladih, ki sejejo bratstvo

Papež Frančišek je pri splošni avdienci, ki je bila danes v dvorani Pavla VI., spregovoril o glavnih poudarkih svojega potovanja v Mjanmar in Bangladeš. Po njegovih besedah je prihodnost Azije v tistih, ki sejejo bratstvo, ne v tistih, ki izdelujejo orožje.


AVDIO: Otroci v pričakovanju Miklavža

6. decembra obhajamo god enega izmed bolj priljubljenih svetnikov, sv. Nikolaja. Že na predvečer bo v marsikaterem kraju tradicionalno miklavževanje, Miklavž pa bo pridnim otrokom prinesel darila.


Novejše novice | Starejše novice