Ljubljana, četrtek, 17. avgust 2017, 09:42

Papež belgijsko redovno skupnost poziva, naj preneha izvajati evtanazijo v svojih bolnišnicah

Papež Frančišek je belgijsko moško redovno skupnost, ki skrbi za bolnike in prizadete, pozval, naj preneha nuditi možnost evtanazije na svojih psihiatričnih klinikah. Kongregacija Bratov ljubezni, ki jo je leta 1899 ustanovil belgijski duhovnik, je maja letos napovedala, da bo zdravnikom dovolila izvajati evtanazijo v svojih 15-ih psihiatričnih bolnišnicah v Belgiji. Vrhovni predstojnik reda se s tem ne strinja, a očitno je moral za pomoč zaprositi tudi papeža. Če se do konca avgusta ne bodo odpovedali izvajanju evtanazije, bodo sledili ukrepi po zakoniku cerkvenega prava, lahko tudi izobčenje.


Kardinal Parolin: Nujnost iskanja miru ključni cilj obiska v Rusiji

Medtem ko ameriški predsednik Severni Koreji grozi z ognjem in gnevom, kongres pa je uvedel nove sankcije proti Rusiji, se Vatikan pripravlja na pomemben korak naprej v odnosih s Kremlinom. Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, ki v Moskvo odhaja konec tega meseca, pravi, da je 'nujnost iskanja miru' ključni cilj njegovega obiska v Rusiji.


Božje odpuščanje je vir krščanskega upanja

Papež Frančišek je pri tokratni splošni avdienci v dvorani Pavla VI. spregovoril o Božjem odpuščanju, o Božjem usmiljenju kot viru krščanskega upanja. Po molitvi, blagoslovu in pozdravih v različnih jezikih je spomnil še na nedeljski pokol v cerkvi Nigeriji in zadnje nasilje v Srednjeafriški republiki. Papež upa, da bodo prenehale vse oblike nasilja in sovraštva, še zlasti v svetiščih, kjer se verniki zbirajo k molitvi.


Kovačič znova na ustavno sodišče

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič se bo na ustavno sodišče pritožil še zaradi sklepa vlade o dodelitvi 97 tisoč evrov za kampanjo. Prepričan je, da sklep nasprotnike zakona postavlja v neenak položaj, zato predlaga dodelitev enake vsote nasprotnikom zakona ali delitev sredstev med obe strani. Predlaga, da sklep vlade razveljavi in ugotovi, da je zakon o volilni in referendumski kampanji zaradi kršitev neskladen z ustavo. Glede na tematiko ustavnemu sodišču predlaga, da zadevo obravnava absolutno prednostno.


Papež vabi, da poleti okrepimo telo in duha, hkrati pa ne pozabimo na trpeče

Današnji papežev opoldanski nagovor je bil povsem počitniško obarvan. Po njegovih besedah nas že sam praznik Jezusove spremenitve na gori Tabor vabi, da razmislimo o pomenu odmika od posvetnih stvari in razmišljamo o Jezusu. Ob tem je Marijo prosil, da bi bile naše počitnice vedre in plodne. Spomnil se je tudi vseh tistih, ki ne gredo na počitnice zaradi starosti, zdravstvenega stanja, dela, finančnih omejitev ali drugih težav. Zaželel jim je, da bi bil to zanje vseeno čas sprostitve, ki bi ga razveseljevali prisotnost prijateljev in veselih trenutkov.


Nedeljska sveta maša v poletnih mesecih je darilo in priložnost

Čas počitnic in dopustov je namenjen radosti, veselju, sprostitvi in razbremenitvi. A njegov pomemben spremljevalec je tudi duševni mir. Prinašata ga vsakdanje srečanje z Bogom v molitvi in tudi nedeljska sveta maša. Kot je za naš radio poudaril moralni teolog pater Tadej Strehovec, za kristjana nedeljska sveta maša - tudi v poletnih mesecih - ni le dolžnost, ampak darilo.


Umrl kardinal Dionigi Tettamanzi

V 83-letu starosti je umrl nekdanji milanski nadškof, kardinal Dionigi Tettamanzi, (Dionidži Tetamanzi). Med drugim je bil od leta 1995 do 2000 podpredsednik italijanske škofovske konference. Študijsko se je ukvarjal s področji zakonske zveze, spolnosti in bioetike. Janez Pavel II. ga je povabil k sodelovanju pri pisanju nekaterih svojih okrožnic.


Kolumbija v pričakovanju papeža Frančiška

Kolumbija je v pričakovanju obiska papeža Frančiška, ki se bo tam mudil med 6. in 11. septembrom. Dežela, v kateri se je z lanskim mirovnim sporazumom končala več kot 50-letna državljanska vojna, si prizadeva za obnovo, ki pa ni lahka. Po tolikšnem nasilju je namreč pot miru še dolga.


Sveti sedež venezuelsko vlado poziva k razpustitvi ustavodajne skupščine

Venezuelska generalna tožilka Luisa Ortega Diaz je na sodišču vložila nujno zahtevo za preiskavo, s katero želi preprečiti za danes napovedano zasedanje sporne venezuelske ustavodajne skupščine, ki naj bi se začela ob 17. uri po srednjeevropskem času. Tožba temelji na očitkih, da so se dogajale manipulacije s podatki o volilni udeležbi. Iz države prihaja novica, da so voditelja opozicije Antonia Ledezmo izpustili iz pripora in ga poslali nazaj v hišni pripor. Opozicija sicer danes pripravlja množične proteste, saj se boji, da bo nova ustava, ki naj bi jo izdelala ustavodajna skupščina, oslabila parlament in državo spremenila v diktaturo. Razmere v državi z zaskrbljenostjo spremlja tudi papež Frančišek in Sveti sedež, ki je v preteklosti poskušal voditi mediacijo med vlado in opozicijo, vendar je bila ta neuspešna, saj vlada ni izpolnjevala svojih obljub.


Slovenec na nunciaturi v Kolumbiji o pripravah na papežev obisk

Priprave na papežev obisk v Kolumbiji, kjer se bo mudil od 6. do 11. septembra, so v zadnji fazi, je za naš radio povedal tajnik na nunciaturi v Kolumbiji, slovenski duhovnik dr. Matjaž Roter. Kot je dejal, trenutno potekajo še zadnja usklajevanja v zvezi z logistiko in varnostjo. Na posameznih dogodkih namreč pričakujejo tudi milijon ljudi.


Novejše novice | Starejše novice