Ljubljana, nedelja, 21. januar 2018, 01:50

Papež žrtvam El Nina: Bog nam sredi bolečin ponuja svojo roko

Papež Frančišek je današnji dan v Peruju preživlja v obalnem mestu Trujillo na severu države, ki so ga lani spomladi prizadele poplave in plazovi zaradi vremenskega pojava El Ninjo. Mesto je bilo več dni pod vodo. Umrlo je 145 ljudi. Po papeževih besedah je takšne situacije možno prebroditi le z Jezusom. Zato je pri maši na tamkajšnji obali prebivalce povabil, naj svoja življenja napolnijo z Evangelijem.


Papež perujskim oblastem: Proti korupciji se moramo vsi boriti

Druženju z amazonskimi staroselci je v Limi sledilo srečanje s perujskimi političnimi oblastmi in predstavniki civilne družbe. Na dvorišču pred vladno palačo je sveti oče še pod vtisom Amazonije pozval k podpori celostne ekologije in k skupnemu boju proti korupciji.


Papež v Amazoniji za zaščito življenja, okolja in kultur

Papež je v Peru prispel v četrtek zvečer, prva uradna srečanja pa je imel v petek. A za razliko od drugih dosedanjih njegovih obiskov prvi nagovor ni bil namenjen predstavnikom oblastem, ampak se je najprej srečal z avtohtonimi prebivalci Amazonije. Sredi džungle v kraju Puerto Maldonado je pozval k zaščiti življenja, okolja in kultur.


Zbirno: Papež v Čilu

Papežev obisk v Čilu je potekal v znamenju opravičila za spolne zlorabe s strani duhovnikov in srečanju z avtohtonimi prebivalci Mapuči. Frančišek pa je tudi na tem potovanju presenetil z nekaterimi dejanji, ki polnijo medije po svetu.


VIDEO: Papež ustavil papamobil in tolažil policistko, ki jo je konj vrgel iz sedla

Papež je včeraj v Čilu poleg svojih nagovorov poskrbel še za dve drugi novici, ki sta obkrožili svet. Na letalu je poročil stevarda in stevardeso, na poti v Iquique pa je stopil iz avtomobila in ves čas nudenja prve pomoči tolažil policistko, ki jo je konj vrgel iz sedla.


Ni veselja, če imamo zaprta vrata

Papež Frančišek bo čez dobri dve uri sklenil obisk v Čilu in odpotoval v Peru, kjer bodo v ospredju ravno tako pravice staroselcev. Sicer pa se je danes mudil v kraju Iquique (izg. Ikike) na severu Čila, kjer je daroval sveto mašo. Gre za območje, kjer so dom našli številni priseljenci. Papež je ob tem Čilence pozval, naj povzdignejo glas ob nepravičnostih in izkoriščanju migrantov ter jim ponudijo pomoč.


Papež na letalu poročil stevarda in stevardeso

Papež Frančišek je na letalu iz Santiaga v Iquiqe na severu Čila poročil stevarda Carlosa Ciuffardija in stevardeso Paulo Podest Ruiz, poroča spletni portal Vatican Insider.


Kaj bi Jezus storil na mojem mestu?

Papež Frančišek je včerajšnje popoldne v Čilu posvetil mladim. Z njimi se je srečal v Marijinem svetišču Maipù. Brez povezanosti z Jezusom se bodo naše sanje razblinile, jim je dejal in jih povabil, naj se vedno vprašajo: Kaj bi Jezus storil na mojem mestu?.


Papež staroselskim ljudstvom: Edinost ne pomeni uniformiranosti

Papež Frančišek je tretji dan v Čilu odpotoval v kraj Temuco, kjer so prvotno živeli indijanski staroselci Mapuči. Na tamkajšnjem letališču je popoldne po našem času daroval sveto mašo za napredek ljudstev. Povabil jih je predvsem k delu za edinost, ki ne pomeni uniformiranosti, ampak sprejemanje drugega. Na kosilu se je nato sveti oče srečal s predstavniki prebivalcev tega območja, kjer so neznanci sinoči zažgali dve cerkvi, ena je pogorela do tal. Do podobnih primerov je v preteklih letih prišlo večkrat. Mapuški aktivisti so s tem opozarjali na izkoriščanje, ki ga doživljajo. Sicer pa so neznanci v zadnjih dneh v Čilu skupno napadli že 9 cerkva, pri čemer so se pojavili tudi letali s konkretnimi grožnjami papežu.


Papež z žrtvami spolnih zlorab, čilske škofe posvaril pred klerikalizmom

Papežev včerajšnji nagovor duhovnikom, redovnikom in redovnicam velja za najpomembnejšega na njegovem potovanju v Čilu. Znova se je vrnil k problemu spolnih zlorab, za katere visoko ceno plačujejo vsi, tudi duhovniki, ki s tem nimajo nič. Ob tem je poudaril, da Božje ljudstvo od njih ne pričakuje superjunakov, ampak sočutne pastirje. Škofe pa je posvaril pred klerikalizmom.


Novejše novice | Starejše novice