Ljubljana, ponedeljek, 23. oktober 2017, 15:13

Rosvita Pesek: Dostojne volitve in katastrofalno nizka volilna udeležba

Predsedniške volitve je spremljala tudi novinarka Rosvita Pesek. Veseli jo, da je kampanja minila brez večjega škandala, razočarana pa je nad nizko volilno udeležbo.


Pahor: Treba je takoj pogumno naprej, da pridobimo volivce: Šarec verjame v uspeh

Aktualni predsednik Borut Pahor je zadovoljen z izidom na volitvah, čeprav je posredno priznal, da je upal na izvolitev že v prvem krogu. A zdaj je treba takoj pogumno naprej, da pridobi volivce, ki so danes podprli kandidate, ki ne bodo šli v drugi krog, je dejal v izjavi za medije. Predsedniški kandidat Marjan Šarec pa je napovedal nadaljevanje "v smeri navzgor", svojih adutov v drugem delu kampanje pa ni razkrival.


AUDIO: Pahor in Šarec v drugi krog

Današnje volitve predsednika republike še niso prinesle zmagovalca, saj nihče izmed kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev. Tako se bosta v drugem krogu, ki bo 12. novembra, pomerila Borut Pahor, ki ga je po več kot 95 odstotkih preštetih glasov podprlo 47,19 odstotka volivcev, in Marjan Šarec, za katerega jih je glasovalo 24,91 odstotka.


Postavljati Boga nasproti cesarju je fundamentalistična drža

Papež Frančišek je pri opoldanskem nagovoru komentiral današnji evangelijski odlomek o tem, da je treba dati cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega. Poudaril je, da je plačevanje davkov dolžno dejanje državljanov, hkrati pa se moramo zavedati, da pripadamo Bogu, saj nam je On dal vse, kar smo in kar imamo.


Obhajamo misijonsko nedeljo

Obhajamo misijonsko nedeljo in 91. svetovni misijonski dan. Ob tej priložnosti je papež Frančišek napisal poslanico »Misijon v osrčju krščanske vere«. V župniji Kristusa Odrešenika v Novi Gorici bo popoldne vseslovensko praznovanje misijonske nedelje.


V Kopru slovesnost ob 40. obletnici obnovljene in razširjene škofije

V koprski stolnici je bila dopoldne osrednja slovesnost ob 40. obletnici obnovljene in razširjene koprske škofije. Somaševanje je vodil apostolski nuncij Juliusz Janusz, ki je v pridigi poudaril, da duhovno bogastvo škofije sestoji iz dejstva, da ima vsak član Cerkve drugačno izkušnjo Boga, osebno izkušnjo prijateljstva s Kristusom. Kot je še dejal, škofija, ki v grškem izvirniku pomeni upravo, ni samo birokratska stvarnost, ampak je sredi te skupnosti Jezus Kristus.


Sporočila predsedniških kandidatk in kandidatov pred volitvami

Volivke in volivci bomo v nedeljo izbirali predsednika države. Svoj glas je predčasno oddalo približno 28.200 upravičencev, kar je več kot poldrugi odstotek vseh. Ostale lahko kandidatke in kandidati nagovarjajo le še danes, saj se bo opolnoči začel volilni molk. Ob sklepu soočenja na Radiu Ognjišče so strnili svoja sporočila za državljanke in državljane.


Papež: Potreben je pogum za molitev Oče naš

Papež Frančišek v intervjuju z zaporniškim kaplanom v Padovi Marcom Pozzom za Tv2000 zatrdil, da je potreben pogum za molitev Oče naš. »Recite očka in zares verjemite, da je Bog Oče, ki me spremlja, mi odpušča, mi daje kruh in je pozoren na vse, kar vidim«, je v intervjuju zatrdil sveti oče. Lahko bi podvomili v to, zato pa je pomembno, da molimo skupaj, je prepričan papež.


Papež pri splošni avdienci: Ko pride trenutek smrti, nas Jezus prime za roko.

Papež Frančišek je pred današnjo splošno avdienco sprejel člane Svetovne konference verstev za mir. V kratkem nagovoru jim je dejal, da religije ne morejo zavzeti nevtralnega, še manj dvoumnega stališča do miru. Kdor namreč zagreši nasilje v imenu vere, grobo žali Boga, ki je mir in izvir miru. Ob koncu avdience je obsodil sobotni teroristični napad v Somaliji, ki je po zadnjih podatkih terjal že več kot tristo smrtnih žrtev. Boga je prosil za spreobrnjenje teroristov. Pri katehezi na trgu sv. Petra je nato spregovoril o smrti z vidika krščanskega upanja.


Trgovina z ljudmi ostaja velik problem

18. oktobra Evropa posebno pozornost namenja globalnemu problemu trgovine z ljudmi. Kriminalne mreže namreč trgujejo z ljudmi znotraj posameznih držav kot tudi mednarodno. Žrtve so prisiljene v različne novodobne oblike suženjstva, kot so prisilne poroke, prisilno delo, spolno izkoriščanje, prisilno beračenje, prisilno izvajanje kaznivih dejanj in trgovanje z organi, tkivi in krvjo. Evropski dan boja proti trgovini z ljudmi zaznamujemo tudi v Sloveniji.


Novejše novice | Starejše novice