Alen SalihovićAlen Salihović
Revija Ognjišče junij 2017 (foto: Založba Ognjišče)
Revija Ognjišče junij 2017

Izšlo je junijsko Ognjišče

| 28.05.2017, 09:15 Matjaž Merljak

Junijska številka mesečnika Ognjišče se ustavlja ob 300-letnici kronanja svetogorske Matere Božje. Temu dogodku posvečajo prilogo in predstavljajo p. Pavla Krajnika s Svete Gore. Ob junijskem državnem prazniku pa so k pogovoru povabili publicista Tomaža Pavšiča, izdali so tudi novo zgoščenko slovenskih ljudskih pesmi.

Odgovorni urednik mag. Božo Rustja je v pogovoru omenil, da je pesmi za zgoščenko Slovenska pesem posnel Matjaž Robavs ob spremljavi citrarja Tomaža Plahutnika. Pri založbi Ognjišče so ob svetogorskem jubileju izdali ponatisa povesti Pastirica Urška in pobarvanke z enakim naslovom. Na uredništvu se že pripravljajo tudi na 49. romanje bolnikov, invalidov in starejših, ki bo 17. junija. Več pa v urednikovi beležki, ki jo objavljamo v celoti.

Naj začnem tokratno beležko z zahvalo. Zahvalo za vaš dober odziv na letošnjo Pomladno ponudbo Ognjišča, ki smo jo priložili prejšnji številki naše revije. Prejeli smo precej vaših naročil, zlasti naročil za knjige in druge artikle, primerne ob prejemu zakramentov. Ko to pišem, naročil še ni konec. Veseli smo, da se je naša ponudba ob prejemu zakramentov »prijela« in da smo s tem pripomogli tudi k nekoliko kvalitetnejšemu obdarovanju ob prejemu zakramentov.

Revija Ognjišče junij 2017 naslovnica
Revija Ognjišče junij 2017 naslovnica © Založba Ognjišče
Češčenje Marije v mesecu maju bomo letos na neki način podaljšali, saj bomo konec junija praznovali 300-letnico kronanja svetogorske Matere Božje. Dogodku namenjamo prilogo v tem Ognjišču, predstavljamo pa tudi p. Pavla Krajnika, pisca svetogorskih šmarnic (1989), v katerih je opisal svetogorsko zgodovino.

S svetogorskim jubilejem sta povezana tudi ponatisa – dve knjigi o vidkinji Urški Ferligoj. Povest Pastirica Urška je napisala Zora Piščanc, ki z vso ljubeznijo v obliki ljudske povesti na zanimiv način opisuje nastanek in razvoj največje primorske božje poti. Druga je pobarvanka z enakim naslovom Pastirica Urška. Njeno besedilo, ki ga je napisala Berta Golob, je namenjeno najmlajšim. Risbe, ki jih je narisala Silva Karim, pa naj bodo izziv v barvanje vsem, saj so v zadnjem času zelo popularne pobarvanke tudi za odrasle. Več o knjigah na str. 130.

Konec meseca junija Slovenci praznujemo svoj pomembni državni praznik. O domoljubju in o svoji zanimivi življenjski poti nam govori tokratni gost meseca. Na isto temo je za naše bralce spregovoril član skupine Eroica in tudi v tujini znan pevec Matjaž Robavs. Za našo založbo, pri kateri je izdal tudi svoj prvi CD, je ob tem praznovanju posnel s citrarjem Tomažem Plahutnikom zgoščenko z naslovom Slovenska pesem, na kateri je 13 slovenskih ljudskih pesmi. Več o CD-ju na str. 130.

Novost je tudi knjiga Kaj nam omogoča živeti, v kateri priljubljeni duhovni pisatelj Anselm Grün, predstavlja svetopisemske odlomke, ki odgovarjajo na temeljna življenjska vprašanja in nam v trenutkih življenjskih preizkušenj pokažejo pot, kako naprej. Več o knjigi si lahko preberete na str. 130.

Tretjo soboto v juniju (17. 6) bo, kot je že tradicionalno, potekalo letos že 49. romanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezje. Romanje organizira naša revija, zato vas nanj še posebej vabimo. Pomislimo, kako bi pomagali tudi komu od ostarelih, bolnih ali invalidnih na to romanje. Romarsko mašo ob 10. uri bo letos vodil ljubljanski pomožni škof Franci Šuštar, ki je kot bogoslovec veliko delal z invalidi. Pred mašo je skupna molitev rožnega venca, ob 13.30 pa so v cerkvi litanije Matere Božje z odpevi.

Tako romanje zahteva veliko ljudi, ki so pripravljeni priskočiti na pomoč potrebnim. Zato vabimo vse prostovoljce, ki bi radi pomagali, naj se zberejo pred brezjansko baziliko ob 7. uri, da se dogovorimo za naloge.


Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...