Ljubljana, petek, 25. maj 2018, 12:44

Pri Fatimski Materi Božji z Radiem Ognjišče mašo daroval škof Jamnik

Škof Jamnik z duhovniki v Fatimi, foto © youtube
Marija; Fatima
Foto © www.marija.si

V Fatimi na Portugalskem, kjer se je pred sto leti Marija prikazala trem pastirčkom, Luciji, Frančišku in Jacinti, se mudi skupina romarjev pod duhovnim vodstvom škofa Antona Jamnika. Osrednji dogodek dvodnevnega romanja je slovenska sveta maša v kapeli prikazanja z neposrednim prenosom na valovih Radia Ognjišče ob 18. uri in na naši spletni strani. Romarji se želijo priproročiti Fatimski Materi Božji, pa tudi sv. Frančišku in sv. Jacinti, ki ju je papež prejšnjo soboto uvrstil med svetnike. Svete maše se je udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Portugalski republiki s sedežem v Ljubljani Matjaž Longar.

Romarji so se zgodaj zjutraj zbrali na Brniku in od tam z letalom poleteli v Porto ter zatem z avtobusom nadaljevali pot do Fatime. Naš glavni in odgovorni urednik Franci Trstenjak, pobudnik romanja, nam je ob odhodu z letališča povedal: »Duhovni vodja naše romarske skupine, ki šteje 86 romarjev je v, je ljubjanski pomožni škof Anton Jamnik.« Škof Jamnik pa je dodal: »Se izjemno veselimo svete maše v kapeli prikazovanj, v Fatimi, na tem svetem kraju. Neposredni prenos na Radiu Ognjišče se mi zdi velik dar, tudi za vse, ki nas spremljate; vse vključujemo v molitev.«

Sveta maša v kapeli Marijinih prikazanj je posebno doživetje; če je bogoslužje v slovenskem jeziku, če odmevajo še vsem dobro znane Marijine pesmi, še toliko bolj. Škofu Antonu Jamniku so se pri oltarju pridružili duhovniki, ki so med romarji, med njimi poleg Francija Trstenjaka tudi nadškofov vikar za Slovence v goriški nadškofiji Karlo Bolčina. Škof Jamnik je v nagovoru po evangeliju najprej opisal težke razmere, v katerih sta se znašla Evropa in ves svet sredi prve svetovne vojne. Marijino prikazanje trem pastirčkom in povabilo k molitvi rožnega venca ter prošnja, naj vsakega 13. meseca pridejo v irijsko globel, je bil odgovor nebes na stisko človeštva.

Romarji
Romarji

Dolina je postala kraj molitve rožnega venca. Na ta kraj so prihajali tudi papeži. Sveti Janez Pavel II. je Mariji prinesel kroglo, ki je 13. maj 1981 zgrešila njegovo srce. Blaženi Pavel VI., papež Benedikt XVI. in pred dnevi papež Frančišek so ji prinesli zlato rožo, je dejal škof Anton Jamnik in se vprašal: »Kaj lahko Slovenci podarimo nebeški Gospe? Prinašamo dušo, ki hoče na kolenih poleteti v globino vere, prinašamo misel na svoje najdražje, za Cerkev na Slovenskem, prošnjo za mir na svetu, v naši domovini Sloveniji, po naših družinah in v nas samih.«

Slovenski romarji so se že popoldne udeležili molitve križevega pota. Tudi večerni romarski program pri procesiji z lučkami je slovensko obarvan, saj je pri rožnem vencu ena desetka v slovenščini. Jutri bodo imeli romarji več prostega časa za osebno molitve pri kapeli Marijinih prikazanj ali pri grobovih pastirčkov. Nedavna kanonizacija Frančiška in Jacinte je pomnižila molivce na kraju, kjer sta pokopana. Mnogi se priporočajo tudi Luciji, čeprav se je postopek za njeno beatifikacijo šele začel.

Škof Anton Jamnik v Fatimi
Škof Anton Jamnik v Fatimi

Pridiga škofa Antona Jamnika

Dragi romarji v Fatimi in vsi, ki ste z nami preko valov Radia Ognjišče in preko svetovnega spleta.

V jubilejnem letu 100. obletnice prikazanj Matere Božje v Fatimi imamo milost biti v globeli Irija. Ime Irija prihaja iz imena Irena, kar v grškem jeziku pomeni mir; tej mučenki portugalskega rodu iz prve polovice sedmega stoletja je bila tukaj nekoč postavljena kapelica. Papež Frančišek je pred tednom dni semkaj prišel kot romar miru in se pridružil množicam, ki tu z molitvijo na kolenih in z rožnim vencem že stoletje častijo nebeško Gospo in obnavljajo svojo življenjsko pot k Bogu.

Pred stotimi leti je divjala prva svetovna vojna. Papež Benedikt XV. je takrat napisal pismo otrokom sveta, naj molijo za mir. Pismo se je v cerkvah bralo 13. maja 1917 in še istega dne je prišel odgovor iz nebes. Pastirčki, sedemletna Jacinta, osemletni Frančišek in desetletna Lucija so na tem mestu videli prelepo Gospo, nebeško Pastirico, kakor jo imenuje sv. Janez Pavel II., ki jih je pozdravila z Jezusovim pozdravom: »Ne bojte se.« In nato: »Prihajam iz nebes.« Sledilo je povabilo, naj pridejo v globel vsakega 13. v mesecu do oktobra in naj vsak dan pobožno molijo rožni venec, se darujejo Bogu za spreobrnjenje grešnikov in v zadoščevanje za kletve in vse druge žalitve, ki jih grešniki prizadevajo njenemu Brezmadežnemu Srcu. Človeštvo, ki je izgubilo vero v nebesa ter občutek za greh, je bilo tu opozorjeno pred še hujšo vojno, če se ne spreobrne.

Sveti papež Janez Pavel II. je k fatimski gospe prinesel naboj, ki je šel mimo njegovega srca, ko je 13. maja 1981 na trgu sv. Petra v Rimu preživel atentat. Krogla je vgrajena v tukajšnjo Marijino krono. Semkaj je dal prinesti tudi kos padlega berlinskega zidu, simbola totalitarnih režimov, preganjanja in trpljenja po drugi svetovni vojni.

Najvišje priznanje Cerkve, zlato rožo, so pred kip fatimske gospe prinesli papeži bl. Pavel VI., Benedikt XVI. in pred nekaj dnevi še papež Frančišek. Irijska globel v Fatimi je globel molitve rožnega venca. 13. oktobra 1917 je nebeška Gospa povedala ime: »Kraljica rožnega venca sem.« Nato se je zgodil sončni čudež.

V Irijski globeli se največ moli na kolenih. Vaša kolena so vaše peruti. Tukaj lahko občudujemo klečečo molitev toliko otrok in mladih. Vse pogosteje se v tej dolini molitve sliši rožni venec v arabskem jeziku, Fatima nosi ime po v krščanstvo spreobrnjeni hčeri mavrskega vojskovodje iz obdobje rekonkviste v 12. stoletju. Kašno upanje za medverski dialog in mir na svetu nam prinaša Fatima! Irijska globel je kakor nebeški Jeruzalem, svet kraj, kjer se gradita novo nebo in nova zemlja. Tukaj po Mariji zremo v Sonce svete evharistije in v skrivnost Svete Trojice.

Kaj lahko Slovenci podarimo nebeški Gospe? Prinašamo dušo, ki hoče na kolenih poleteti v globino vere, prinašamo misel na svoje najdražje, za Cerkev na Slovenskem, prošnjo za mir na svetu, v naši domovini Sloveniji, po naših družinah in v nas samih. Molimo za vero v nebesa. Prinašamo palmo mučeništva bl. Alojzija Grozdeta, ki je imel v noči svoje krvave življenjske daritve, 1. januarja 1943 na Mirni na Dolenjskem, pri sebi fatimsko podobico.

Globel Irija vse bolj postaja globel svetih. Pred tednom dni sta bila tukaj med svetnike prišteta fatimska pastirčka Frančišek in Jacinta, najmlajša svetnika nemučenca v zgodovini Cerkve. Kako zelo človeštvo potrebuje svetih očetov in mater, svetih duhovnikov in vse bolj tudi svetih otrok in mladih. Prva v vrsti slednjih sta ravno Frančišek in Jacinta. Sv. Jacinta nas spodbuja k pokori, h goreči in zavzeti veri, k molitvi rožnega venca, k molitvi za spreobrnjenje grešnikov in za svetega očeta. Sv. Frančišek, ljubitelj zadržanosti in molitve, nas vabi k skritemu Jezusu pred tabernakelj. Tega obojega si v teh milostnih fatimskih urah navzemimo in zmolimo z besedami angela miru, s katerim so leta 1916 molili fatimski pastirčki in ki jo je imel na podobici pri sebi in jo zagotovo tudi molil naš bl. Alojzij Grozde: »Presveta Trojica, Oče, Sin in Sveti Duh, iz globine svoje notranjosti Te molim in Ti darujem predragoceno telo, kri, dušo in božanstvo našega Gospoda Jezusa Kristusa, navzočega v vseh tabernakljih sveta, v spravo za vse žalitve, božje rope in brezbrižnosti, s katerimi ga ljudje žalijo. Po neskončnem zasluženju njegovega presvetega Srca in po priprošnji brezmadežnega Srca Marijinega Te prosim: Spreobrni uboge grešnike!«. Amen.


Ne spreglejte: