Ljubljana, četrtek, 29. junij 2017, 00:41

Svetovalnica: Imate rezervno kopijo podatkov?

Okužbe z izsiljevalskim crypto virusom
Foto © Robert Božič

"100% računalniške varnosti ni, lahko pa k njej veliko pripomoremo tudi sami."

Audio posnetki:
%s1 / %s2

Pred tednom dni je po svetu udaril izsiljevalski virus, ki je prizadel precejšnje število računalnikov. Mnogi so se tako zavedli, kako pomembno je, da so naši računalniki redno usposobljeni in prav tej aktualni tematiki smo posvetili tokratno Svetovalnico. Naš gost je bil Matic Zupančič z Mojega servisa.

Računalnike je potrebno vzdrževati

Računalnike uporabljamo tako v službi kot doma, a njihovemu vzdrževanju posvečamo premalo pozornosti. »Za njih je treba skrbeti, tako kot skrbimo za avtomobile in jih vozimo na redni servis. Tako mora biti tudi računalnik v »kondiciji.

Kako prepoznam sumljivo e-pošto?

Danes ni več rešitev to, da ne odpiramo elektronske pošte od naslovnikov, ki jih ne poznamo. Po Zupančevičevih besedah namreč veliko podjetij dnevno dela z ljudmi, za katere nikoli niso slišali. »Tudi če smo previdni, lahko od svoje obstoječe stranke dobijo kakšno okuženo stvar.« Edina primerna rešitev je rezervna kopija podatkov. »Ne samo v službi, tudi doma delamo kopije, sploh če ne želimo izgubiti družinskih fotografij in videov. Moramo imeti več kopij, tudi na drugem mediju, na primer zunanjem trdem disku, ki ga shranimo v bančni sef.« Strokovnjak pa nam bo svetoval, kako se lotiti kopiranja na preprost in avtomatiziran način.

Smiselnost antivirusnih programov

100% računalniške varnosti ni, ker napake, ki so izkoriščane, obidejo vse te ranljivosti. »Prav zato je potrebno imeti posodobljen operacijski sistem. Če ga nimamo, nam antivirusna zaščita ne koristi.« Imeti moramo tudi požarne pregrade. »Potrebna je večplastna zaščita – kot čebula.«

Etični heker

Etični heker virus analizira in odkrije način, kako sprožiti zaustavitev. »Podjetja jih ponavadi najamejo zato, da iščejo ranljivost njihovega sistema in napake, ki so jih spregledali. Nelegalne stvari počne na legalen način, saj ima pisno dovoljenje. Po njegovem pregledu lahko podjetje deluje bolj varno in ne pride do nevšečnosti.«

Ne spreglejte: